Nors mokamų paplūdimių prie Lietuvos ežerų yra jau virš dešimt, paplūdimių savininkai pripažįsta – vien iš mokamo paplūdimio neišgyvensi. Privatūs paplūdimiai klientus dažniausiai įsileidžia prie vandens telkinių įsikūrusių viešbučių ar kaimo sodybų.

Geriančių ir triukšmaujančių neįsileidžia

Netoli Sudervės „Vilnojos“ viešbutis į privatų paplūdimį kviečia užsukti jau kelios vasaros. Viešbučio atstovė Diana pasakojo, kad kasmet poilsiautojų susidomėjimas auga, tačiau gausesniu skaičiumi klientų gali pasidžiaugti tik šviečiant saulei.

„Specialiai nesireklamuojame. Žmonės apie galimybę praleisti švariame paplūdimyje sužino vieni per kitus. Atvažiuoja šeimos su vaikais, darbo dienomis – mamos su vaikais. Savaitgaliais sulaukiame daugiau žmonių. Apie 90 proc. klientų – tie patys, kurie vis sugrįžta“, - teigė pašnekovė.

Pasak viešbučio atstovės, į mokamą paplūdimį gyventojai atvyksta ieškodami švaraus vandens ir paplūdimio, tvarkos, nupjautos žolės, išnaikintų erkių ar kitų parazitų. „Jiems taip pat svarbu, kad būtų normalus tualetas su kriaukle, kad nebūtų geriančių ir besikeikiančių kompanijų. Tokių mes išvis neįsileidžiame“, - patikino Diana.

Pašnekovė teigė, kad mokamu paplūdimiu nesitiki „nušluostyti nosies Turkijos paplūdimiams“, tačiau nori parodyti šalies gyventojams, kad ir Lietuvoje yra gražių vietų bei galima gerai pailsėti.

Prie Vilnojos ežero įsikūrusiame paplūdimyje daugiausiai gali sutilpti apie 150 žmonių. Vaikai (iki 10 m.), pensininkai įleidžiami nemokamai. Suaugusiems dienos poilsis mokamame paplūdimyje kainuoja 10 Lt.

Nori visko nemokamai

Prie Gilužio ežero sostinės pakraštyje įsikūrusio „Villa Alikante“ viešbučio direktoriaus pavaduotoja Inga Janušonytė teigė, kad į mokamą paplūdimį klientai įleidžiami taip pat už 10 Lt.

„Tie, kas supranta, kad čia yra sutvarkyta, yra tualetas, atvažiuoja. Kas nenori, apsišiukšlina aplink save ir guli nemokamame paplūdimyje“, - konstatavo pašnekovė.

Prie Gilužio ežero atidarytame mokamame paplūdimyje telpa apie 100 žmonių, tačiau vidutiniškai saulėtą dieną sulaukiama apie 30 klientų.

I. Janušonytė pripažino, kad privatus paplūdimys Lietuvoje verslininko milijonieriumi nepadarys: „Tai tik kaip papildoma paslauga. Verslo iš to nepadarysi. Tai paslauga viešbučio gyventojams ir šiaip lankytojams“.

Pašnekovė patikino, kad jų paplūdimyje triukšmaujantys ir išgeriantys gyventojai irgi nepageidaujami. „Jei yra geras oras, yra samdoma papildoma apsauga ir prižiūrima, kad netinkamai besielgiantys žmonės būtų išprašyti“, - ramybę užtikrino ji.

Viešbučio direktoriaus pavaduotoja teigė, kad kol kas žmonės vangiai traukia į mokamus paplūdimius, nes nesupranta, kad už keletą litų gauna švarą, komfortą, gultus, bei galvoja, kad viskas turėtų būti nemokamai.

Populiaru ir tarp jaunimo, ir tarp pensininkų

Širvintų rajone įkurtos poilsiavietės „Viesa“ šeimininkė Inga Maslinskienė teigė, kad privataus paplūdimio įrengimas pareikalauja daug jėgų, tačiau ne visada atsiperka: „Įsikūrę čia esame jau penktą sezoną. Nors jau buvo minčių parduoti, kol kas dirbame“.

Šeimynos įkurtoje poilsio vietoje darbo dienomis teks susimokėti 3 Lt, savaitgalį kaina – 5 Lt.

„Birželio mėnuo buvo šaltas, buvo tuščia. Tačiau kai tik oras atšyla, lankytojų turime“, - džiaugėsi I. Maslinskienė.

Su vyru kurdama gražią pakrantę moteris teigė orientavusis į šeimas, tačiau per penkerius metus šią vietą pamėgo ir jaunimas, ir pensininkai. „Jaunimas čia organizuoja išleistuves, klasės susitikimus. Ateina ir vyresnio amžiaus žmonės“, - klientus pagal amžių vardijo pašnekovė.

I. Maslauskienė tikino, kad visus darbus atlieka tik su vyru: „Jei samdytume žmonių papildomai, tikrai neapsimokėtų“.

Palangai mokamas paplūdimys nereikalingas

Žiniasklaidoje kartas nuo karto pasigirsta kalbų apie planus įkurti mokamą paplūdimį pajūrio lankytojams Palangoje. Tačiau DELFI kalbintas Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Bronius Martinkus sakė, kad tokio paplūdimio greitu metu šiame kurorte nebus.

„Kol kas tokių dalykų atsisakyta. Kai kuriems dalykams pas mus dar nėra pribręsta. Kadangi pati savivaldybė komercine veikla neužsiima, o privačių investuotojų ar verslininkų kol kas nėra“, - komentavo miesto atstovas.

B. Martinkus tikino, kad Palangai mokamas paplūdimys būtų nelabai reikalingas: „Juk mokamas paplūdimys nesiskirtų nuo nemokamo. Visur tas pats smėliukas. Jis tikrai malonesnis gulėti nei kietas gultas. Žinoma, jei atsirastų norinčių, būtų galima pasiūlymą apsvarstyti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)