Rugsėjį atliktos apklausos metu 37 proc. gyventojų atsakė per pusmetį nieko nesutaupę. Tiek pat arba daugiau sutaupė 30 proc. apklaustųjų, kai vasarį tokių buvo pusantro karto daugiau, – 46 procentai.

„Šiemet sparčiai augusi infliacija netapo paskata investuoti siekiant apsaugoti santaupas nuo nuvertėjimo. Priešingai, gyventojų apetitas investuoti irgi sumenko. Tam įtakos turėjo ir nuo metų pradžios dėl didinamų centrinių bankų palūkanų smukusios daugelio finansinių priemonių kainos“, – teigiama pranešime.

Tyrimo duomenimis, investuoti tiek pat arba daugiau per ateinantį pusmetį planuoja 27 proc. apklaustųjų, kai per apklausą vasario mėnesį tokius planus puoselėjo 35 procentai.

Palyginti su metų pradžia, augo gretos tų, kurie planuoja investuoti mažiau arba visai neinvestuos į finansines priemones.

Taupymo ir investavimo indeksas rodo, kad rugsėjį daugiau gyventojų investicijoms į finansines priemones buvo pasirinkę fondus, kurių vienetais prekiaujama biržoje (ETF). Jeigu vasarį tokių investuotojų buvo 6 proc., tai rugsėjį – 9 procentai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pasak SEB banko valdybos narės ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovės Eglės Dovbyšienės, rugsėjį atliktas tyrimas parodė, kad, palyginti su metų pradžia, dabar daugiau žmonių domisi ir investuoja ir į ETF fondus, ir į investicinių fondų vienetus, nors populiariausios finansinės priemonės ir toliau yra investicinis gyvybės draudimas ir trečios pakopos pensijų fondai, į kuriuos yra investavę atitinkamai 43 ir 41 proc. apklaustųjų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją