„Tokį pokytį pirmiausiai siejame su infliacija. Daugiau negu pusė apklaustų jaunų Lietuvos gyventojų šiemet nurodo, kad sparčiai kilusios kainos turėjo įtakos jų galimybėms tenkinti savo poreikius, kuriuos teko riboti. Suprantama, kad tokiomis aplinkybėmis atsidėti lėšų ateičiai tapo gerokai sudėtingiau“, – teigia Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Rekomenduojamą dalį atsideda nedaugelis

Ji atkreipia dėmesį, kad palyginti nedidelė 18–29 metų Lietuvos gyventojų dalis kiekvieną mėnesį taupymui skiria asmeninių finansų ekspertų rekomenduojamą penktadalį pajamų. Tik 8 proc. apklaustųjų nurodo santaupoms atsidedantys 15–20 proc. gaunamų mėnesio lėšų.

Daugiausiai (21 proc.) respondentų taupymui kiekvieną mėnesį skiria 5–10 proc. pajamų. Šiek tiek mažiau (18 proc.) nurodo atsidedantys iki 5 proc., o daugiau negu penktadalį mėnesio pajamų tam skiria 12 proc. jaunų Lietuvos gyventojų.

„Nors dėl pakilusių kainų taupyti tapo sudėtingiau, ekonomiškai įtemptu metu laikytis asmeninių finansų disciplinos yra svarbiau negu kada nors iki šiol. Ir jauniems, ir vyresniems gyventojams rekomenduojame prisiminti asmeninių finansų valdymo taisyklę –50-30-20.

Ja vadovaujantis, pusė mėnesio pajamų turėtų būti skirta būtinosioms išlaidoms – būstui, maistui, finansiniams įsipareigojimams, trečdalis – nebūtiniems, bet mėgstamiems dalykams, tokiems kaip pramogos, poilsis ir pomėgiai. Likęs penktadalis turėtų būti skiriamas taupymui ir investicijoms“, – pabrėžia E. Dovbyšienė.

Prioritetai – būstas, automobilis ir atostogos

Beveik du trečdaliai (62 proc.) tyrimo dalyvių nurodo taupantys konkretiems tikslams. Dažniausiai respondentai minėjo taupantys būstui įsigyti ir pradinei būsto paskolos įmokai sumokėti – šį tikslą nurodė 55 proc. apklaustųjų. Beveik 4 iš 10 (38 proc.) jaunų Lietuvos gyventojų taupo automobiliui, trečdalis (32 proc.) – kelionėms.

Jaunimo prioritetai nuo praėjusių metų nepasikeitė: būstas, automobilis ir atostogos buvo svarbiausi tikslai taupyti ir praėjusiais metais. Kaip ir pernai, būsima pensija liko vienas rečiausiai minėtų tikslų, tačiau, palyginti su 2021 metais, šiemet pensijai atsidedančių jaunuolių dalis padidėjo nuo 5 iki 9 procentų.

SEB banko jaunimo taupymo ir finansinės elgsenos tyrimą atliko bendrovė „Norstat“ šių metų spalį. Apklausoje dalyvavo penki šimtai 18–29 metų Lietuvos gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją