„Pandemijos nuovargis ir taikyti ribojimai turėjo įtakos skolų ir pradelstų mokėjimų turinčių gyventojų sprendimams dėl atostogų išlaidų. Turintys smulkesnių įsiskolinimų, negrąžintų vartojimo paskolų gyventojai dažniau nei prieš pandemiją būtų linkę vykti į pažintinę kelionę ar kurortą“, – sako Justina Bagdanavičiūtė, „Swedbank“ Finansų instituto ekspertė.

Kaip rašoma pranešime spaudai, tyrimo duomenimis, turėdami neišmokėtą vartojimo paskolą, 41 proc. gyventojų būtų linkę leistis į pažintinę kelionę ar atostogų kurorte. Palyginus su prieš pandeminiais 2018 m., taip teigiančių gyventojų padaugėjo 14 proc. punktų.

Pasak J. Bagdanavičiūtės, 28 proc. gyventojų išlaidauti atostogoms netrukdytų ir turima iki 1 mėnesio pajamų dydžio skola pažįstamiems ar artimiesiems. Ši gyventojų dalis yra 5 proc. punktais didesnė, lyginant su 2018 m. duomenimis.

Linkusių leistis į kelionę ar vykti į kurortą turint didesnių nei 3 mėn. pajamų dydžio įsiskolinimų gyventojų dalis nuo 2018 m. nepakito ir siekia 12 proc., rodo tyrimas.

Metas pergalvoti finansų valdymą

„Kad ir kaip jaustumėmės nusipelnę atostogų, ypač po pandemijos ribojimų, išlaidauti pramogoms turint skolų yra itin ydinga praktika. Tai prieštarauja ne tik bet kokioms tvarios finansinės elgsenos taisyklėms, bet ir elementariai logikai. Toks elgesys skolų naštą tik dar labiau padidintų, kuri ilgainiui galėtų virsti rimta problema. Be to, poilsio emocinė kokybė, žinant apie skolas, taip pat būtų abejotina“, – sako J. Bagdanavičiūtė.

Tačiau, pasak „Swedbank“ ekspertės, tai nereiškia, kad turintys įsiskolinimų žmonės turėtų bausti save neatostogaudami. Tiesiog reikėtų rinktis ekonomiškesnius poilsio būdus.

„Galima susiplanuoti atostogas savo mieste, susirandant įvairių nemokamų renginių ir pramogų, renkantis artimiausius jaukius gamtos kampelius smagiems žygiams. Ir, svarbiausia, planuoti savo biudžetą taip, kad jame prioritetu išliktų suma, reikalinga įsiskolinimų dengimui, bei kitos būtinosios išlaidos“, − komentuoja J. Bagdanavičiūtė.

Finansų ekspertė atkreipia dėmesį į tai, kad vis tik jei nepaisėte savo skolų ir atostogavote ne pagal savo galimybes, būtina kuo greičiau sugrįžti į kruopštaus finansų planavimo kelią.

„Susidarykite biudžetą, jame numatykite eilutes skolų grąžinimui bei taupymui ir savo plano laikykitės. Auganti infliacija ir laukiantis dar vienas brangus šildymo sezonas savaime prašosi finansinės disciplinos. Jei pavyks save suimti į rankas, tikrai sau padėkosite, ir kitas atostogas pasitiksite ramesni dėl savo finansų“, − apibendrina „Swedbank“ Finansų instituto ekspertė J. Bagdanavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją