„Jaunatvės“ turgelyje Kėdainiuose pirmadienį buvo gausu šviežių krapų, agurkų, salotų, pomidorų, svogūnų laiškų. Taip pat net keli prekeiviai pardavinėjo braškes, tiesa, jie atskleidė, kad uogos ne lietuviškos, o atvežtinės, iš Lenkijos.

Prekybininkai taip pat sakė, kad kainos krito tik trumpam, nes vėstant orams kils ir daržovių kainos.

Pigimas laikinas?

Jau daugelį metų turguje prekiaujantys kraštiečiai teigė, kad daržovių ir vaisių kainos turguje jau apie savaitę pinga, nes sušilus orui derlius tapo gausesnis.

„Agurkus parduodame po 2 eurus, pomidorus – nuo 1,5 iki 2,5 euro. Kainos krito, nes šilo oras. Agurkai – kėdainietiški, pačių rankomis užauginti, o štai pomidorai dar ne mūsų. Visuomet pirkėjams pasakome, kas mūsų, o kas atsivežta iš kaimynų. Beje, agurkų ir kitų daržovių kainų kritimas, prognozuojame, kad gali būti laikinas, mat sinoptikai žada, kad orai vės, tai gali būti, kad ir kainos kils“, – turgaus aktualijas apibendrino vienas prekybininkų.

Pinga ir žalumynai

Tiesa, vyras atkreipė dėmesį į tai, jog turguje ant prekeivių stalų vis dažniau matyti žalumynų – svogūnų laiškų, ridikėlių, krapų, salotų. Po žiemos žmonės šias prekes tikrai perka.

„Pagrindinės daržovės, kuriomis dabar prekiaujame, tai – bulvės, svogūnai, burokėliai, agurkai, obuoliai.

Tiesa, dabar labai dažnai į turgų užsukę pirkėjai dairosi žalumynų – ridikėlių, krapų, svogūnų laiškų. Už šių žalumynų ryšulėlį (apie 100 gramų) prašome įvairiai – nuo 30 iki 60 centų.

Kitų daržovių kainos įvairios – už kilogramą bulvių ar burokėlių prašau 30 euro centų, morkų – 50 euro centų, svogūnų – 40 euro centų. Obuolių kainos svyruoja, jos priklauso nuo vaisiaus dydžio bei prekinės išvaizdos. Obuolių kaina taip pat šiek tiek kritusi – prasideda nuo 40 centų už kilogramą“, – pasakojo prekybininkas.

Braškių pasiutpolkė

Turgelyje pasirodė pirmosios braškės, tiesa, ne lietuviškos. Už pusės kilogramo indelį šių gražių uogų prašoma 2,5 euro. Kilogramas – 5 eurai.

Palyginimui Kauno miesto ir rajono turguose braškės parduodamos po 3 eurus. Taigi Kėdainiai braškių kainomis net dvigubai lenkia savo didįjį kaimyną Kauną.

„Dar tik pati pradžia, dar ir braškės ne mūsų. Bet jau greitai bus. Auginame ir šiltnamyje, ir po agroplėvele. Žmonės labai laukia braškių, o mes laukiame pirmojo derliaus, nes kainos tikrai būna neblogos, o žmonės išsiilgę lietuviškų uogų“, – konstatavo braškėmis prekiavusi moteris.