„Bet kuris suaugęs asmuo, uždirbantis iki 75 tūkst. dol. bendrųjų pajamų ir turintis galiojantį socialinio draudimo numerį, gaus 1,2 tūkst. dol. išmoką“, – apie Donaldo Trumpo planus kovai su koronavirusu skelbė užsienio žiniasklaida.

Panašu, jog visgi nutiko taip, kad šią savaitę pradėtos dalinti išmokos pasiekė ir kai kurių lietuvių JAV banko sąskaitas.

Socialinio tinklo „Facebook“ „Work and travel“ grupėje pastaruoju metu laikinai JAV dirbęs jaunimas dalinosi taip pat sulaukęs tokios paramos.

„Kurie pildė mokesčius 2018/2019 m. turbūt pastebėjo, kad į banko sąskaitas pervedė po 1200 dol. (parama už koronavirusą). Gal kas turit daugiau informacijos ar mes tikrai turėjome gauti tuos pinigus?“, – buvo klausiama grupėje.

Vieni aiškino, kad deklaruodami mokesčius nurodė, jog yra nuolatiniai šalies gyventojai, todėl jiems pinigai ir buvo išmokėti, kiti tikino langelyje įrašę, kad nėra JAV gyventojai, tačiau vis tiek pinigus gavo.

Amerikoje 2018-ųjų vasarą redakcijai pasakojo lankęsis ir Mantas (vardas pakeistas, asmuo red. žinomas -„Delfi“). Kaip užsiminė, jis 3 mėnesius gyveno ir dirbo Kalifornijoje, Pietų ežero Tahoe miestelyje.

„Kai atėjo mokesčių pildymo sezonas, taip pat, kaip ir daugelis, deklaravau tiek „State taxes“ tiek „Federal taxes“.

Viską dariau savarankiškai. Jeigu gerai pamenu, naudojau „HR Block“ sistemą pildant mokesčius. Į įmonę kreiptis nelabai apsimoka, nes supildyti viską yra labai paprasta, o įmonės ima ganetinai nemažus pinigus už tai.

Dėl nuolatinio JAV gyventojo žymėjimo – nelabai pamenu, ką tiksliai pažymėjau“, – pasakojo jis.

Vaikinas tikino pastarosiomis dienomis girdėjęs apie esamą situaciją ir JAV planus dėl 1,2 tūkst. dol. išmokų

„Žinojau apie Vyriausybės dalijamas 1200 dol. paramas epidemijos paveiktiems žmonėms, tad kai pamačiau, kaip į amerikietišką sąskaitą įkrito pinigai, labai nustebau, tačiau kaip pamačiau kokia suma įkrito, iškarto supratau už ką, tik nesupratau kodėl man, juk aš jau 2 metus nebuvau JAV ir neturiu ten nieko palikęs apart amerikietiškos sąskaitos. Buvo labai netikėta“, – teigė vaikinas.

Kol kas, kaip sakė, jis gautų pinigų iš sąskaitos nusiimti neplanuoja.

„Kaip netikėtai jie atsirado sąskaitoje, manau, taip pat netikėtai ir gali būti išimti, juo labiau, kad prie šių pinigų sąskaitoje vis dar kabo žodis „processing“. Jei po keletos savaičių niekas nesikeis, manau persivesiu į lietuvišką sąskaitą“, – svarstė jis.

„Delfi“ susisiekė su „Work and travel“ programos atstovais. Jie patvirtino taip pat sulaukę jaunimo užklausų dėl gautų pinigų.

„Dauguma studentų, kai vyksta į JAV, atsidaro amerikietiškas sąskaitas ir ten gauna atlyginimus. Mes gerai šios situacijos nežinome, bet kiek girdėjome, šias išmokas turėjo gauti tik nuolatiniai JAV gyventojai.

Bet yra taip, kad kai vasarą jaunimas ten dirba, kitais metais, jei deklaruoji pajamas, gali susigrąžinti mokesčius.

Yra agentūros, kurios tuo užsiima, bet joms reikia sumokėti mokestį, žinoma, jos viską padaro tvarkingai, bet yra jaunimo, kurie patys susipildo dokumentus. Kiek žinau, kai pats tvarkaisi dokumentus, reikia pažymėti ar tu esi JAV nuolatinis gyventojas, ar ne. Kad tau toliau leistų juos tvarkytis, turi pažymėti teigiamą atsakymą. Tikriausiai jie taip pasižymi, tada sistema juos mato kaip nuolatinius gyventojus ir todėl jie tas išmokas ir gavo“, – svarstė „Work and travel“ atstovė, tačiau teigė pati situacijos gerai nežinanti.

„Studentai į mus patys kreipiasi, domisi, ką daryti, didelis bumas jau nuo vakar“, – teigė ji.

„Delfi“ kreipėsi į keletą įmonių, kurios dirba su mokesčių susigrąžinimu, tačiau jos šios situacijos komentuoti nesiryžo dėl informacijos patikimumo ir trūkumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (300)