Praėjusiais metais daugiausiai pajamų gavęs žmogus deklaravo 47,4 mln. eurų, antroje vietoje atsidūrė asmuo, pernai gavęs 19,56 mln. eurų, trečioje – 18,36 mln. eurų, rodo DELFI prašymu VMI surinkti duomenys.

Tiesa, praėjusiais metais daugiausiai uždirbusieji džiaugėsi gerokai kuklesnėmis pajamomis nei 2013 m.

Tais metais daugiausiai pajamų deklaravo asmuo, gavęs per 114 mln. eurų, antroje vietoje buvo gyventojas, deklaravęs per 104 mln. eurų, trečioje vietoje – daugiau nei 96, mln. eurų.

Tiesa, visos pajamos nurodomos prieš mokesčius.

Paklaustas, iš ko galima uždirbti daugiau nei šimtą milijonų litų per metus, Lietuvos investuotojų asociacijos vadovas Vytautas Plunksnis svarsto, kad daugiausiai pajamų deklaravęs žmogus galėjo gauti dovaną iš artimo šeimos nario.

Vytautas Plunksnis
„Pavyzdžiui, jeigu tarp tėvo ir sūnaus įvyko turto dovanojimas. Visais kitais pajamų atvejais reikia mokėti gyventojų pajamų mokestį (15 proc.). Įprastai žmonės to privengia, jeigu turtas parduodamas ne į išorę, o tokių didelių pardavimų pernai į išorę dabar sunku prisiminti“, - DELFI sakė jis.

VMI duomenimis, pernai daugiausiai pajamų ir prekybos nekilnojamuoju turtu vienas asmuo gavo 2,08 mln. eurų, antroje vietoje liko gyventojas, pardavęs NT už 1,56 mln. eurų, trečioje – 1,3 mln. eurų. VMI atkreipia dėmesį, kad pateikiant šiuos duomenis nebuvo atimama turto įsigijimo kaina.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-haus“ Rinkos tyrimų ir vertinimo departamento vadovas Saulius Vagonis sakė, kad tokias sumas iš NT sandorių galėjo gauti fiziniai asmenys, paradavę jiems priklausantį prabangų būstą.

Saulius Vagonis
„Aš manau, kad tai turėtų būti prabangūs namai arba prabangesni sklypai, nes keturis milijonus litų kainuojantys butai yra visiška retenybė. Taip pat mažesnė tikimybė, kad tai yra komercinis turtas, nes dabar fiziniam asmeniui dėl mokestinės bazės nenaudinga turėti komercinį NT“, - DELFI teigė jis.

Pajamos nereiškia pelno

Iš prekybos vertybiniais popieriais daugiausiai pajamų pernai gavęs asmuo tapo 32,25 mln. eurų deklaravęs gyventojas, antrąją ir trečiąją vietas dalijasi identišką uždarbį gavę žmonės – per 19,2 mln. eurų. Šios pajamos taip pat pateikiamos nevertinant vertybinių popierių įsigijimo kainos.

Komentuodamas VMI deklaracijose pateiktas didžiausias pajamas iš vertybinių popierių V. Plunksnis atkreipia dėmesį, kad tai yra ne uždarbis, o prekybos apyvarta.

„Tai yra pajamos, iš kurių reikia atimti įsigijimo kainą. Tokias pajamas galima gauti dviem keliais: pirmu atveju galbūt kažkas pardavė savo verslą, o antruoju – aktyviai prekiauja vertybiniais popieriais, tam naudojantys ir skolintas lėšas. Jeigu žmogus labai aktyviai spekuliuoja vertybiniais popieriais, stengiasi per dieną uždirbti mažą procento dalį, tokiu atveju apyvarta gali būti milžiniška, bet pelnas – ne toks didelis“, – komentavo V. Plunksnis.

Taip pat jis svarsto, kad antroje ir trečioje vietoje vienodas pajamas deklaravę asmenys gali būti sutuoktiniai.

Ypatingas dėmesys - turtingiausiems

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta DELFI sakė, kad Mokesčių inspekcija ne vienerius metus ypatingą dėmesį skiria turtingiausiems mokesčių mokėtojams.

Darius Buta
„VMI, pasirinkdama rizikingus mokesčių mokėtojus, be abejo vertina ir pajamų bei turto deklaracijų duomenis, tačiau tai nėra vienintelis rodiklis, pagal kuriuos atrenkami gyventojų. Vien tai, kad deklaracijoje pateikiamos didelės pajamos tiek iš NT, tiek iš vertybinių popierių pardavimo dar nereiškia, kad mokesčių mokėtojas yra rizikingas“, - DELFI sakė jis.

Kartu VMI primena, kad dalis gyventojų, privalančių pateikti pajamų ir turto deklaracijas, to dar nėra padarę. Šiemet pajamas deklaruoti reikėjo iki gegužės 4 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)