Pasak patikrinimų rezultatus apibendrinusios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Aurelijos Drumstienės, Lietuvoje prekiaujama kokybiškomis daržovėmis. Iš nustatytų pažeidimų daugiausiai pasitaikė ženklinimo reikalavimų nesilaikymo atvejų.

,,Vienas dažniausiai pasitaikiusių pažeidimų – kai daržovės, įvežtos iš Europos Sąjungos ar trečiųjų šalių, į prekybos sales buvo tiekiamos tiesiai iš sandėlių, neperrinktos, nesuskirstytos į klases, jei to reikalauja kokybės standartai, bet dar dažniau ūkio subjektai, vykdantys mažmeninę prekybą daržovėmis, nesilaikė ženklinimo reikalavimų, nenurodė ar neteisingai nurodė šių produktų kilmės šalį, klasę“, – VMVT pranešime cituojama A. Drumstienė.

Per 2013 m. 11 mėnesių iš viso buvo patikrinta daugiau kaip 71 t daržovių, iš jų 2 t (t.y. 3 proc.) neatitiko kokybės reikalavimų, apie 10 proc. patikrintų daržovių buvo pažeistos ligų ar puvinių.

Apibendrinus valstybinės kontrolės duomenis, kokybiškiausios daržovės yra gūžiniai kopūstai, jų kokybės neatitikimų nustatyta vos pavieniai atvejai. Pasak specialistės, dažniausi nusiskundimai kopūstų kokybe, buvo – įtrūkę kotai. Kadangi kotai nėra laikomi valgomąja šių daržovių dalimi, todėl tokiais atvejais bendrieji kokybės reikalavimai netaikomi. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, apie 70 proc. mūsų prekybos tinkluose parduodamų kopūstų – užauginti šalies ūkiuose.

Iš dažniausiai vartojamų daržovių, prekybos vietose buvo patikrinta beveik 20 t bulvių (iš jų per 92 proc. buvo užaugintos Lietuvoje). Tikrinimų metu buvo žiūrima, kad bulvės būtų sveikos, švarios, nesuvytusios, sausos, nepažeistos puvinių, nežemėtos. 2,13 t (10,7 proc.) neatitiko kokybės reikalavimų, bulvės buvo neteisingai paženklintos ar visai be ženklinimo dokumentų. Iš importuotų šios rūšies daržovių, daugiausiai pažeidimų (spalvos defektų, ligų ir puvinių) pasitaikė lenkiškose bulvėse.

Svogūnai – dar viena, Lietuvoje gausiai vartojamų prieskoninių daržovių. Per šių metų 11 mėn. buvo patikrinta 16,5 t prekyboje esančių šių daržovių (49 proc. lietuviškų ir 31 proc. lenkiškų). Pagrindiniai neatitikimai, kaip ir daugumos patikrinimų atvejų, buvo neteisingas ženklinimas, tačiau pasitaikė ir kokybės neatitikimų, pvz.: buvo prekiaujama žemėtais svogūnais.

Iš patikrintų 4,15 t morkų (iš jų apie 56,7 proc. užaugintos Lietuvoje), daugiau nei 40 proc. buvo netinkamai paženklintos, kokybės reikalavimų neatitiko 0,32 proc. belgiškų morkų, kurios buvo drėgnos, pradėję gesti.

,,Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gauna vartotojų skundų, kad nusipirkus plautų morkų, po kurio laiko jos paruduoja, patamsėja. Vartotojai teiraujasi, ar tokios morkos yra saugios vartoti? Prieš pateikdami morkas parduotuvėms, ūkininkai ar fasuotojai mechaniniu būdu jas nuplauna švariu vandeniu. Tokio plovimo metu pažeidžiamas šių daržovių odelės paviršinis sluoksnis. Morkose natūraliai esantys fenolio junginiai reaguoja su ore esančiu deguonimi ir jų paviršius gali paruduoti ar pajuosti. Dėl panašių cheminių reakcijų gali patamsėti ir obuoliai, salierai ar pievagrybiai. Tai tik estetinis defektas, dėl kurio nenukenčia skonio ir maistingosios savybės, daržovių spalvos pakitimas neturi jokios įtakos žmonių sveikatai. Prekybos centruose patamsėjusios morkos nedažnai pasitaiko, nes reakcijos laikas yra nuo 3 dienų iki savaitės. Tokiomis daržovėmis prekybininkai stengiasi neprekiauti, nes vartotojai dažniausiai renkasi prekes pagal jų estetinę išvaizdą, todėl tokių morkų tiesiog nepirktų“, – komentavo Aurelija Drumstienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)