Interneto aukcione ebay.com yra daugiau nei 8 tūkst. pasiūlymų, kuriuose minimas žodis „litas“. Be kolekcinių ir proginių ar tarpukario litų monetų pirkėjams siūlomi ir pinigai, kuriais vos prieš dvi savaites dar galėjome atsiskaityti parduotuvėse.

Parduodamos buvusios lietuviškos valiutos pavyzdžių kainos yra labai skirtingos. Pavyzdžiui, už 2010 m. laidos vieno lito monetą dažniausiai prašoma 2-2,5 JAV dolerių (apie 6-7,6 Lt), o už devynių monetų rinkinį nuo 1 ct iki 5 Lt – 6,99 dolerių (per 21 Lt).

Daugiau pinigų prašoma už seniai iš apyvartos išimtus litus. Pavyzdžiui, 1991-1993 m. laidos vieno, dviejų ir trijų popierinių litų komplektas siūlomas už 26 JAV dolerius (79 Lt).

Vieno lito tarpukario moneta įkainota 29 JAV doleriais (88 Lt).

Kaina tikrai augs

Lietuvos banko Pinigų muziejaus direktorius, istorikas Vidmantas Laurinavičius DELFI sakė, kad iš tiesų litai ateityje turėtų brangti, tačiau tai labai priklausys nuo to, kiek jų bus likę apyvartoje.

Visai neseniai išleisti, bet jau nebenaudojami banknotai gali kainuoti 10-20 proc. brangiau.

Vidmantas Laurinavičius
„Iš apyvartos išimti pinigai visada turi tendenciją brangti. Klausimas, kaip greitai brangti? Viskam reikia laiko. Dabar įvairiuose aukcionuose galima rasti ir vienokių, ir kitokių kainų, tačiau klausimas, už kiek realiai perka žmonės. Tai gali būti laimės dalykas, nes vienu metu gali nupirkti ir už didesnę kainą, kitu metu gali būti sunkoka parduoti. Jeigu vieną kitą egzempliorių nuperka, tai dar nereiškia, kad kaina yra nusistovėjusi“, - kalbėjo jis.

Tačiau pašnekovas neabejoja, kad bėgant metams litai tik brangs. Kolekcininkai litų išėmimui iš apyvartos ruošėsi nuo seno, pirko pinigus pagal tam tikrais serijas.

„Pavyzdžiui, dabar seniai iš apyvartos išimtas geros būklės dešimties litų 1991 m. banknotas dabar kainuoja vidutiniškai 20 kartų daugiau – 200 Lt. Taigi reikia daugiau nei dvidešimties metų, kad tiek užaugtų kaina. Lygiai tas pats yra su monetomis“, - komentavo V. Laurinavičius.

Kartu pašnekovas pabrėžia, kad vertingi būna tik nauji arba labai gerai išlaikyti banknotai ir monetos.

„Reikia tam tikrų žinių, negalima aklai pirkti bet ką, reikia pasidomėti nuotaikomis rinkoje, reikia pinigus įdėti į vokelius, plastikines įmautes, nes kolekcininkui neįdomu sulamdyti banknotai. Šiuolaikiniai pinigai turi būti idealios būklės, nebuvęs apyvartoje. Žinoma, jeigu jau neįmanoma gauti gero banknoto, tada perka tokius, kokie yra, pavyzdžiui, Lietuvos didžiosios kunigaikštystės monetas, kurių bankinio stovio sunku rasti“, - pabrėžė jis.

Lietuvos banko duomenimis, šiuo metu Lietuvoje 23 proc. visų pinigų dar yra litai. Apyvartoje yra likę daugiau nei milijardas litų banknotų, monetų ir kolekcinių monetų. Prognozuojama, kad po euro įvedimo į Lietuvos banką sugrįš 90 proc. visų litų banknotų ir iki 30 proc. monetų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)