Didieji šalies bankai skelbia, ką savo klientams pasiūlys mainais ir kiek tai kainuos. Neatmetama, kad kai kurios įmonės gali turėti problemų su atlyginimų mokėjimu.

SEB banko viešųjų ryšių vadovas Arvydas Žilinskas DELFI kalbėjo, kad dabar tiesioginio debeto paslauga yra nemokama, ją pakeis elektroninės sąskaitos automatinio apmokėjimo paslauga, kuri taip pat bus nemokama.

Banko atstovas dėsto, kad gyventojams ir įmonėms, kurie šiuo metu apmoka sąskaitas naudodamiesi tiesioginio debeto paslauga, dėl šio pokyčio nieko papildomai daryti nereikės. Bankas planuoja galiojančius tiesioginio debeto sutikimus pakeisti į automatinio elektroninės sąskaitos apmokėjimo nurodymus, kurie vyks nemokamai. Pakeitimo procesas SEB banke prasidės šiemet lapkričio 1 d.

Analogiškai tiesioginio debeto paslaugą planuojama pakeisti DNB banke, kur paslauga išliks nemokama. DNB banko atstovė spaudai Rasa Petruškevičiūtė komentuoja, kad papildomai žmonėms nieko daryti nereikės.

„Sutinkant su naujos paslaugos sąlygomis, klientui nereikės imtis jokių aktyvių veiksmų - pakeitimu pasirūpins bankas ir paslaugų teikėjas. Jei klientas pageidaus atsisakyti naujosios e. sąskaitos paslaugos, jam reikės nutraukti turimą tiesioginio debeto sandorį iki paslaugos pakeitimo datos“, - priminė ji.

Ruoštis dabar, nes gali vėluoti atlyginimai

Šiuo metu mokestis „Swedbank“ už pervestų lėšų administravimą tiesioginio debeto pavedimų gavėjui už vieną operaciją, kai lėšos buvo nurašytos ir pervestos gavėjui, yra 0,23 euro.

Planuojama, kad dabartinį tiesioginį debetą pakeisianti paslauga – elektroninių sąskaitų pateikimas apmokėti automatinio apmokėjimo būdu mokėtojams, esantiems tame pačiame banke – savo įkainiu iš esmės nesiskirs nuo dabartinio tiesioginio debeto paslaugos įkainio verslo įmonei.

Visgi detalius įkainius įmonėms, besinaudosiančioms elektroninių sąskaitų pateikimo paslauga, planuojama paskelbti rugsėjo pabaigoje.

Antanas Sagatauskas
„Swedbank“ Verslo klientų tarnybos vadovas Antanas Sagatauskas komentuoja, kad pokyčiams daugiausiai teks ruoštis įmonėms, kurios ne tik tiesioginio debeto paslauga atsiskaito, bet ir, pavyzdžiui, turi pervesti atlyginimus didesniam darbuotojų kiekiui.

„Jeigu įmonės laiku nespės pasiruošti, po 2016 m. sausio 1 d. jos gali susidurti su trukdžiais efektyviai surenkant lėšas, o neįsidiegusios naujo ISO standarto – mokėjimus bylomis galės teikti tik atskirai po vieną, įmonėje gali sutrikti įskaitytų mokėjimų duomenų apdorojimo procesai. Kad įmonės išvengtų trikdžių verslui, rekomenduojame joms imtis pasirengimo darbų jau dabar“, - patarė A. Sagatauskas.

Apie pasikeitimus informuoja ir paslaugų teikėjai

Laiškuose klientams apie planuojamus pasikeitimus informuoja ir paslaugų teikėjai. Pavyzdžiui, skaitmeninės ir analoginės televizijos paslaugas teikianti bendrovė „Init“ informavo, kad „klientams, sudariusiems tiesioginio debeto sutartis, pakeitimai bus įvykdyti automatiškai“.

„Visas elektronines sąskaitas gausite tiesiogiai į savo elektroninę bankininkystę. Jos tikrai nepasimes laiškų sraute, o apmokėjimą įvykdysite kelių mygtukų paspaudimu. Norėdami, kad sąskaitos būtų apmokamos automatiškai (tiesioginio debeto būdu), nesunkiai tai užprogramuosite savo elektroninės bankininkystės paskyroje“, - klientams pokyčius aiškina bendrovė.

DELFI primena, kad nuo kitų metų Lietuvoje tiesioginio debeto paslauga bus pakeista į elektroninės sąskaitos pateikimo paslaugą SEPA. Šios iniciatyvos tikslas yra naudoti vienodas mokėjimo priemones atsiskaitymams eurais.

Viliamasi, kad ši paslauga leis užtikrinti geresnės kokybės paslaugas ir mažesnes kainas pavedimams ir tarp skirtingų šį reglamentą naudojančių valstybių.

SEPA naudojama Europos Sąjungos valstybėse narėse, Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)