Anot jos, nustatyta, kad kai kuriuose namuose vandens tiekimo įmonėms laiku nepatikrinus arba nepakeitus vandens skaitiklių, juose susikaupia apnašų.

Dėl to didėja pratekančio vandens srovės greitis, skaitiklis sukasi greičiau, atitinkamai sparčiau „auga“ prietaiso parodymai vartotojo nenaudai. Taip yra visose apskrities savivaldybėse, tarp jų ir Marijampolės (vandens tiekėjai bendrovė „Sūduvos vandenys“ ir UABLitesko“ filialas „Marijampolės šiluma“).

- Nenaudos vartotojui turbūt aptinkate ne tik vandens tiekėjų aptarnaujamoje sferoje?

- Neseniai vienoje parduotuvių tyrėme pirkėjo skundą dėl fasuotų miltų svorio. Etiketėje užrašyti skaičiai buvo didesni nei parodė kontrolinės svarstyklės. Paaiškėjo, kad miltų „skūpija“ jų tiekėjas. Pirkėjai dažnai skundžiasi dėl nuostolių, patiriamų perkant fasuotą šaldytą žuvį, vytintas ir rūkytas dešras. Antai tikrindami UAB „Mažeikių mėsinė“ produkciją nustatėme pakuotėje trūkstant 108 gramų rūkytos dešros. Parduotuvėse aptikome, kad, įvertinus leistinus svorio svyravimus, Vilkaviškio savivaldybėje veikiančios A. Abraičio įmonės „Srovė“ „Ąžuolo skilandžio“ pakuotėje buvo 188 gramais, o „Ūkininkų“ dešroje – 96 gramais produkcijos mažiau nei nurodyta etiketėje.

- O kas tada darosi turgavietėse?

- Geriausiai svėrimo ir kita matavimo technika prižiūrima Vilkaviškyje. Marijampolės miesto turgavietėse, net iš anksto pranešus apie planuojamus mūsų inspekcijos patikrinimus, pasitaiko, kad pardavėjai naudoja laiku nepatikrintas svarstykles arba buitines, kurios atsiskaityti su pirkėjais iš viso negali būti naudojamos.

Labai piktnaudžiaujama prekiaujant malkomis, nes nėra tikslios medienos matavimo metodikos. Matyt, mažiausiai nuostolių patiria malkoms perkantys rąstus.

- Dėl ko skundžiamasi dažniausiai?

- Anksčiau buvo ypač daug nepatenkintų gyvulių supirkimo punktais, kuriuose manipuliuoti svarstyklių parodymais itin patogu. Dabar daugiausiai priekaištų sulaukia degalinių darbas. Antai vairuotojai teigia, kad sumokėję už tam tikrą kiekį kuro, dėl „nesureguliuotos“ dozavimo aparatūros išvažiuoja tuštesniu baku nei turėtų būti.

Tai pasitvirtina. Iš praėjusiais metais registruotų beveik septyniasdešimties pažeidimų nemaža dalis teko degalinėms. 2013 m. vienu metu buvo skųstasi net dėl trijų Marijampolės savivaldybės degalinių. Vienoje jų nustatėme piktnaudžiavimą.

- Kaip apsiperka Metrologijos tarnybos specialistai?

- Dažniausiai mūsų akys krypsta į svarstykles. Suabejoję pirkinio svoriu naudojamės kontrolinėmis svarstyklėmis.

- O kaip turėtų elgtis metrologijos subtilybių neišmanantis pirkėjas?

- Prieš didžiąsias šventes prekybos centruose atidžiau stebėkite svarstykles. Kartais jos „kažkodėl“ rodo 5-6 gramų svorį – už jį, kaip ir už savo prekę, sumoka neapdairus pirkėjas.

Todėl nesidrovėkite pareikalauti, kad kasininkės nuo svėrimo platformos pašalintų užrašų knygelę, bilietų ar lipdukų pakuotes. Pastebėję pirštu spaudžiant svarstykles, paprašykite pasverti pirkinį iš naujo.