Infliacija – tai bendro kainų lygio padidėjimas per tam tikrą laikotarpį, o asmeninė infliacija parodo, kiek padidėjo konkretaus gyventojo perkamų prekių ir paslaugų kainų lygis.

Kaip rašo Lietuvos bankas, kiekvieno gyventojo asmeninė infliacija gali skirtis nuo vidutinės infliacijos Lietuvoje, nes skiriasi atskirų žmonių įsigyjamos vartojimo prekės ir paslaugos bei jų kiekiai, taigi ir joms skiriamos išlaidos.

Įvedus asmeninius vartojimo išlaidų duomenis, skaičiuoklė parodo, kaip pasikeitė vartojimo krepšelio kainos, palyginti su praėjusiais metais. Taip pat grafike galima pamatyti savo asmeninės infliacijos istoriją ir palyginti savo vartojimo krepšelį su vidutiniu Lietuvos krepšeliu.

Lietuvos banko asmeninės infliacijos skaičiuokle galima:

  • apskaičiuoti savo asmeninę infliaciją ir sužinoti, kodėl ji yra didesnė arba mažesnė nei vidutinė infliacija Lietuvoje;
  • sužinoti istorinius savo asmeninės, vidutinės Lietuvoje bei atskirų prekių ir paslaugų grupių infliacijos duomenis nuo pat 1993 m.;
  • palyginti savo vartojimo krepšelio sudėtį su vidutinio vieno Lietuvos gyventojo vartojimo krepšelio sudėtimi;
  • matyti, kurios prekių ir paslaugų grupės pastarąjį mėnesį labiausiai pabrango ir atpigo.

Skaičiuoklę galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)