„Statybinės atliekos nėra komunalinės atliekos. Statytojas arba užsakovas, ar to būsimo namo savininkas, yra atsakingas už tinkamą atliekų sutvarkymą ir galimybės yra tokios, kad galima pasitelkti teisėtą atliekų tvarkytoją, pasidaryti sutartį ir užsisakyti atliekų išvežimo paslaugą, arba, kitas variantas, yra pasinaudoti savivaldybės aikštele į kurią galimą priduoti atliekas, bet, akivaizdu, kad tai nebūtų neatlygintinai“, – kalbėjo aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė.

Paklausta, kodėl reikia keisti teisės aktus ir išvis įvesti tokią tvarką, ji teigė, kad pasiūlymas nėra naujas.

„Buvo pasiūlymas ir iš rinkos dalyvių, kad galbūt verta būtų galvoti apie tokį dalyką, kad visus būsimus gyentojus savivaldybės teritorijoje jau statybos metu apmokestinti vietine rinkliava.

Mes atsargiai vertiname šią alternatyvą, nes kalbant apie tai, kokios atliekos susidaro namo statybos metu ir kas yra vietinė rinkliava už komunalinių atliekų tvarkymą, tai tikrai nėra tapatu. Neskubame eiti šiuo keliu ir priimti sprendimo, bet, ką svarstome šiuo metu, tai įpareigoti deklaruojant apie namo statybos užbaigimą, pateikti įrodančius dokumentus, kad atliekos buvo sutvarkytos tinkamai.

Ieškome būtų, kaip tai padaryti nesukuriant administracinės naštos. Kadangi deklaracijos teikiamos per informacinę sistemą, galvojame, kad visiems statytojams bus suteikta informacija apie tai, kokiose savivaldybėse kokie atliekų tvarkytojai veikia į kuriuos būtų galima kreiptis dėl tinkamo atliekų sutvarkymo“, – sakė viceministrė.

Ji teigė, kad sprendimas dėl statybų užbaigimo metu atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų pateikimo galėtų įsigalioti nuo kitų metų.

„Kalbama ir apie bausmių (už ne ten išmetamas statybines atliekas-red.) griežtinimą. Netrukus pateiksime ir Baudžiamojo kodekso pataisas“, – teigė ji.