Jie pabrėžė, jog svarbiausia ne kaina, o šių trijų komponentų darna. Taip pat svarbu ir tai, kaip lygintuvas bus naudojamas, nes tai lemia, kiek ilgai jo nereikės remontuoti ar net išmesti lauk.

Esminė dalis – padas

„Padas, ypač jo paviršius“, – paklaustas, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį įsigyjant naują lygintuvą, net nedvejojęs atsakė buitine technika prekiaujančios parduotuvės „Vladimpeks“ direktorius Vladimiras Pišniukas.

Jis rekomendavo rinktis tuos lygintuvus, kurių pado paviršius yra keramikinis.

„Ši danga yra pati geriausia ir praktiškiausia. Ji ilgai nesusibraižys, prie jos nelips lyginami audiniai. Neblogas variantas yra ir tefloninė lygintuvo pado danga. Tačiau ji jau greičiau gali susibraižyti. Be to, jei tokį padą turinčiu lygintuvu lyginsite elastingus, sintetinius audinius, nuo karščio prie pado prilips jų dalelių. Jei jų nenuvalysite, kai lygintuvas atvės, kitą kartą lyginant jau ir audinys gali prilipti prie lygintuvo, sugadinsite rūbą“, – įspėjo pašnekovas.

Dar būna aliumininių bei nerūdijančio plieno lygintuvų padų. Tačiau jie linkę greičiau braižytis, ypač jei neatsargiai lyginama prie sagų, užtrauktukų.

Populiariausi – ekonomiškiausi

Anot V. Pišniuko, kita svarbi detalė, į kurią būtina atkreipti dėmesį perkant naują lygintuvą, yra jo galia.

„Kuo lygintuvas galingesnis, tuo padas greičiau įkais, tuo mažiau bus sunaudota elektros energijos“, – apie lygintuvo ekonomiją pasakojo ekspertas.

Populiariausi lygintuvų modeliai tie, kurių galia 2300-2400 W. Skaičiuotina, kad jie atitinkamai sunaudos 2,3-2,4 kW per valandą.

Perkant lygintuvą būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kokia yra jo garų paskirstymo sistema.

„Moterims tai ypač aktualu, nes juk jos dažniausiai lygina. Jos visada išsianalizuoja, kaip ant pado išdėstytos skylutės, pro kurias bus purškiamas garas. Skylučių išdėstymas pade nulemia tai, kur ir kiek garo bus paduodama“, – teigė V. Pišniukas.

Paklausiausių lygintuvų padai turi gana daug skylučių prie paties pado galiuko, nes tai padeda efektyviau išlyginti sunkiau pasiekiamas vietas – apykaklę, aplink sagas, užtrauktukus ir panašiai.

Nereikia bijoti čiupinėti

Buitinės technikos meistras Marius Partačenka teigė, jog genda ir patys geriausi lygintuvai.

„Priežastys yra dvi – arba daiktas netinkamai naudojamas, arba tiesiog susidėvi tam tikros detalės. Ne paslaptis jau ir tai, kad buitiniai prietaisai, lygintuvai – taip pat, gaminami taip, kad tarnautų tol, kol baigsis garantinis priežiūros laikotarpis. Tada jie ima gesti ir žmonės eina pirkti naujų daiktų. Taip skatinamas vartojimas. Todėl perkant lygintuvą, siūlyčiau atkreipti dėmesį ir į tai, koks garantinis laikotarpis jam suteikiamas“, – dėstė meistras.

Paklaustas, ar po garantinio laikotarpio sugedusius lygintuvus įmanoma sutaisyti, M. Partačenka teigė, jog 90 proc. atvejų būna sėkmingi.

„Tie gedimai taip pat būna dviejų rūšių. Arba susidėvėjusios kokios nors detalės, pavyzdžiui, gumelės ir panašiai, arba kas nors negerai su elektronika, pavyzdžiui, lygintuvas ilgai nekaista, per greitai išsijungia. Visa tai galima sutaisyti“, – kalbėjo meistras.

Paprašytas pateikti kelis patarimus, kaip parduotuvėje nusipirkti gerą lygintuvą, jis paragino pirmiausia nebijoti daikto čiupinėti.

„Kai jau išsirinkote patinkantį modelį, lygintuvą pakilnokite, pažiūrėkite, ar korpusas stabilus, ar padas gerai laikosi, paspaudinėkite visus mygtukus, ar jie tvarkingai grįžta į korpuse jiems skirtas vietas, pasukinėkite šilumos reguliatorių. Nebijokite paprašyti, jog konsultantas įjungtų lygintuvą, kad įsitikintumėte, jog jis tikrai veikia“, – patarė meistras.

Jis taip pat rekomendavo atkreipti dėmesį į tai, koks yra lygintuvo padas. Jis pritarė, jog geriausiai rinktis tuos lygintuvus, kurių padas yra keramikinis, neblogas pasirinkimas – lygintuvas su padu, dengtu teflonu, tačiau tokio daikto priežiūrai reikės skirti daugiau dėmesio.

Garų skylutės užkalkėja

Anot M. Partačenkos, svarbu ir garo paskirstymo sistema, tačiau jau naudojant lygintuvą, reikia nepamiršti, kad skylutės, pro kurias iššaunamas garas, labai dažnai užkalkėja, o tada ant lyginamų rūbų lieka dėmės.

„Yra keli būdai, kaip to išvengti. Vienas jų – į garų paskirstymo talpą pilti vandenį ne iš čiaupo, o filtruotą arba distiliuotą. Antras būdas toks, kad prieš pradedant naudoti garą, kelis kartus paspausti mygtuką, garą nuleisti, taip prasivalys visos kalkės, o tada jau galima drąsiai lyginti ir nebijoti dėmių“, – praktiškais patarimais dalijosi meistras.

Kalbėdamas apie lygintuvo galią, jis pabrėžė, jog svarbi ne tik ji, bet ir tai, kaip lygintuvas bus naudojamas. „Kuo didesnė galia, tuo lygintuvas greičiau užkaista, o išjungtas jis dar karštas būna apie 15 minučių. Todėl patarčiau geriau lyginti daug drabužių vienu sykiu, nei kasdien lygintuvą įjungti 10-čiai minučių.

Pastaruoju atveju sunaudosite gerokai daugiau elektros energijos, nes jos daugiausia naudojama tol, kol lygintuvas įkaista. Be to, dažnai įjungiamas prietaisas greičiau ir genda. Todėl geriau kartą per savaitę turėti kantrybės ir išsilyginti visus norimus drabužius, skalbinius iškart“, – teigė pašnekovas.

Paklaustas, kas kiek metų reikėtų keisti lygintuvą, M. Partačenka tikino, jog tokios aiškios taisyklės nėra.

„Jei daiktas labai patinka, jis tinkamas naudoti, o tik kažkas sugenda, ką galima suremontuoti, tada taip ir reikia padaryti ir tuo lygintuvu naudotis toliau.

Bet jei jau padas visiškai apsivėlė ir yra nebenuvalomas, jei lygintuvas tiek nusidėvi, kad reikia vis daugiau laiko, kol jis tinkamai įkais, tada jau reikia pirkti naują prietaisą.

Faktas ir tas, jog kuo geriau daiktą prižiūrėsite, tuo ilgiau jis jums tarnaus. Todėl neimkite lygintuvo šlapiomis, purvinomis rankomis, kad per plyšelius į jo vidų nepatektų vandens ar purvo dalelių, kurios gali sutrikdyti prietaiso veiklą“, – patarė meistras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)