Pajamų augimas lėtėjo

„Sodros“ gyventojų darbo pajamų apžvalga parodė, kad 2019-ųjų pirmąjį ketvirtį pajamų augimo tempas, lyginant su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, lėtėjo.

2019-ųjų I ketv. vidutinės visą mėnesį dirbusių gyventojų draudžiamosios pajamos, nuo kurių sumokėtos socialinio draudimo įmokos, siekė 1 202 eurus, kas, įvertinus darbo užmokesčio indeksavimą, yra 88 eurais arba 8 proc. daugiau negu tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Nepaisant to, kad pajamos didėjo, 2018-ųjų pirmąjį ketvirtį jos kilo kiek labiau, net 13 proc., o tai buvo net 5 proc. daugiau nei šiemet.

„Dėl to nerimauti nereikėtų. Pernai prisidėjo įvestos socialinio draudimo grindys, jos skatino didinti darbo užmokestį, jį kelti iki minimalaus atlyginimo (MMA). Šiuos metus tos grindų įtakos nebematysime“, – sakė „Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Zitikytė.

Nepaisant to, didžiausią pajamų didėjimą dažniau pajuto mažiausių pajamų gavėjai, kurių pajamos siekė MMA.

Kristina Zitikytė

„Bendrai, galima sakyti, kad didesnį nei 10 proc. pajamų padidėjimą galėjo justi kas antras dirbantysis“, – sakė K. Zitikytė.

Pasak specialistės, net 60 proc. gyventojų, uždirbančių mažiau nei MMA, alga didėjo bent 10 proc. 15 proc. gyventojų algos didėjo 5-10 proc.

19 proc. gyventojų atlyginimai iš viso nesikeitė, o dar penktadaliui mažėjo.

Dėl atlyginimų mažėjimo specialistė sakė jokių tendencijų nepastebinti, o tokį pajamų mažėjimą, pasak jos, daugiausia galėjo lemti asmeninės darbuotojų priežastys.

Dirba vis daugiau senjorų

„Sodros“ išvados parodė ir tai, kad darbo rinkoje galima matyti vis daugiau senjorų.

Pastebima, kad dažniau dirbti pasiryžta pensininkai, kurie turi didesnį darbo stažą ir kurių pensija yra didesnė, iš jų darbo rinkoje lieka apie 60 proc., nors vidutinė jų pensija šiai dienai viršija 400 eurų.

Neturint būtinojo stažo vidutinė senatvės pensija yra kone perpus mažesnė ir nesiekia 200 eurų, tačiau iš tokių pensininkų dirba tik 10 proc.

Kristina Zitikytė

„Ir jie uždirba tikrai ne mažiausią atlyginimą“, – pabrėžė specialistė. Vidutinis jų darbo užmokestis šiandien siekia apie 841 eurą neatskaičius mokesčių.

„Jei jį lygintume su VDU, jis sudaro apie 70 proc. šiandien“, – sakė specialistė.

Taip pat paaiškėjo, kad šiandien darbo rinkoje dirba daugiau nei ketvirtadalis senjorų nuo 60 iki 70 metų. O jau vyresnių dirbančių pensininkų skaičius smarkiai krenta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)