Emigrantas teigė nuo 2004 metų gyvenantis JK. Toje šalyje, kaip sakė, ir mokesčius moka, ir dirba, o prieš keletą dienų į Lietuvą grįžo vasaros atostogoms.

Kaip pasakojo, į Lietuvoje atsidarytą banko sąskaitą Valdas atostogoms buvo pervedęs 2,5 tūkst. Eur, tačiau netrukus sužinojo, kad dalies taupytų pinigų joje nebeliko.

„Kad trūksta 1,3 tūkst. Eur pamačiau bankomate. Nuėjau pasiaiškinti į banką ir jie man pasakė, kad „Sodra“ nuskaitė pinigus. Tai – absoliuti vagystė. Jie buvo patikėti saugoti bankui, tačiau tai reiškia, kad aš pats nesu savo pinigų šeimininkas“, – apie situaciją pasakojo emigrantas ir teigė planavęs už sutaupytus pinigus atostogauti gimtinėje.

Paklaustas, ar vyras buvo deklaravęs išvykimą iš Lietuvos ir ar mokėjo PSD įmokas, jis teigė nieko nemokėjęs, o ar išsideklaravo, neatsiminė.

„Lietuvai aš nieko nemoku, nes negyvenu čia“, – DELFI teigė jis.

Valdas kalbėjo negalintis suprasti, kaip kažkas gali nieko neatsiklausęs nuimti pinigus iš jo sąskaitos ir sakė esantis įžeistas.

„Mano darbas prasidės tik rugsėjo mėnesį. Neturėsiu iš ko pragyventi“, – kalbėjo emigrantas ir sakė jau planavęs visam laikui grįžti gyventi į Lietuvą, tačiau dabar nebežinantis.

Jo teigimu, „Sodra“ paprasčiausiai turėjo jį įspėti, tačiau apie skolą jis jokios informacijos negavo ir nieko nežinojo.

DELFI susisiekus su „Sodros“ komunikacijos skyriaus vedėju Sauliumi Jarmaliu šis aiškino, kad visi, kas gyvena Lietuvoje, turi apsidrausti privalomuoju sveikatos draudimu ir mokėti įmokas, o už tai suteikiamos nemokamos sveikatos priežiūros paslaugos.

„Už visus dirbančiuosius Lietuvoje šias įmokas moka darbdaviai, už dalį gyventojų – vaikus, moksleivius, studentus, vaikus auginančius tėvus, pensininkus, kurie neturi pajamų, šias įmokas moka valstybė – jie yra draudžiami valstybės lėšomis.

Kiti gyventojai, kurie gyvena Lietuvoje, arba nėra deklaravę išvykimo, nesimoko, nedirba ir nėra registruoti darbo biržoje, minimalias įmokas (šiemet 6,98 proc. nuo MMA) turi sumokėti patys“, – kalbėjo jis ir teigė, kad nesumokėjus įmokų skola kaupiasi.

Saulius Jarmalis

S. Jarmalio teigimu, „Sodra“ gyventojus apie tai nuolat asmeniškai įspėja.

„Kadangi įmokos turi būti sumokėtos iki einamojo mėnesio pabaigos, tai „Sodra“ pranešimą apie mokėtiną sumą siunčia dar tuomet, kai žmogus nėra skolingas, bet gali tapti.

Kai įmokos nesumokamos, žmogus vėl informuojamas, kad susidarė skola. Po to pranešama, kad „Sodra“ imsis skolą išieškoti, jeigu žmogus įmokų nesumokės, ir tik tuomet pateikiamas mokėjimo nurodymas“, – komentavo specialistas ir pridūrė, kad visa informacija gyventojui pateikiama per asmeninę „Sodros“ gyventojo paskyrą ar elektroniniai laiškais, jeigu žmogus nurodo savo elektroninio pašto adresą „Sodrai“.

Anot S. Jarmalio, jeigu žmogus išvyksta į kitą šalį, jis įstatymų nustatyta tvarka turėtų deklaruoti išvykimą, tuomet PSD įmokos skaičiuojamos nebūtų.

„Kitu atveju „Sodra“ neturi informacijos, kad žmogus išvykęs ir įmokos yra priskaičiuojamos“, – patikslino jis.

Visgi išvengti skolų, kaip išdavė, galima ir nedeklaravus išvykimo.

„Jeigu žmogus dirbo kitoje ES, EEB šalyje ar Šveicarijoje, jam tereikia „Sodrai“ pateikti nustatytos formos pažymą, kad sveikatos draudimo įmokas jis mokėjo toje šalyje, kurioje dirbo, nes galioja principas, kad sveikatos draudimu privalomai žmogus turi būti apdraustas vienoje kažkurioje ES, EEB šalyje ar Šveicarijoje. Tuomet įmokų mokėti taip pat nereikia, o skolos anuliuojamos“, – patarė S. Jarmalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (354)