Pajamų augimas infliacijos neaplenkė

„Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus patarėja Kristina Zitikytė teigė, kad I-ąjį šių metų ketvirtį gyventojų pajamos augo.

„Nors Lietuvos ekonomikos augimas ir sulėtėjo, tačiau darbo pajamos augo ir toliau sparčiai.

Pirmąjį šių metų ketvirtį vidutinės visą mėnesį dirbusių darbuotojų pajamos padidėjo beveik 15 proc. ir siekė 1913 Eur. Skaičiuojame, kad į rankas dirbančiojo pajamos vidutiniškai padidėjo beveik 13,3 proc. arba 140 Eur ir siekė 1192 Eur.

Tiesa, darbo pajamų augimas augusios metinės infliacijos neaplenkė, tačiau tie skirtumai sušvelnėjo ir kovo mėnesį metinė infliacija siekė 16,6 proc., o darbo užmokesčio augimas, kaip minėjau, buvo apie 13,3 proc.

Bent jau dalį kainų augimo darbo užmokesčio augimas padėjo kompensuoti“, – tikino ji.

Kristina Zitikytė

K. Zitikytė sakė, kad darbo užmokesčio augimą lėmė MMA didinimas, valstybės politikų, tarnautojų bazinės algos dydžio didinimas, darbdaviai toliau kėlė algas.

„Didėjant atlyginimams mažėjo ir tų, kurie gavo pačias mažiausias pajamas. Plėtėsi ta grupė, kurie uždirbo pačias didžiausias pajamas.

Skaičiuojame, kad iki MMA šiemet uždirba apie 9 proc. apdraustųjų, o prieš metus tokių buvo apie 10 proc.

Iki 1000 Eur popieriuje prieš metus uždirbo apie 30 proc., o šiemet tokia dalis siekia apie 23 proc.

Didžioji dalis uždirba nuo 1000 iki 2000 prieš mokesčius ir dar 19 proc. uždirbo nuo 2000 iki 3000 Eur.

Jeigu prieš metus virš 3000 Eur uždirbo 10 proc., tai šiemet jų yra apie 14 proc.“, – sakė atstovė.

Išskyrė vidurinę klasę

Bendrai, kaip skaičiavo atstovė, didžiąją dalį gyventojų, apie 56 proc. apdraustųjų, būtų galima priskirti vidurinei klasei.

Jie, anot skaičiavimų, uždirba nuo 1100 iki 3100 Eur prieš mokesčius. Į rankas, kaip išskyrė, tai būtų nuo 770 iki 1875 Eur.

„Į šias pajamas uždirbančiųjų gretas priskirtume tiek sunkiasvorių automobilių vairuotojus, tiek reklamos, rinkodaros specialistus, parduotuvių pardavėjus, mokytojus bei verslo administravimo specialistus“, – sakė atstovė.

Mažesnes pajamas uždirbantys, kaip teigė, sudarytų tie, kurie dirba viešbučių, biurų, įstaigų valytojais, kambarinėmis, pagalbininkais.

„O tie, kurie uždirba daugiau nei 3 tūkst., jų tarpe skaičiuojame, kad didesnę dalį sudaro rinkodaros ir reklamos specialistai, įmonių, įstaigų vadovai, gydytojai. Galima išskirti programinės įrangos kūrėjus“, – sakė ji.

Taip pat buvo aiškinama, kad didžiausias pajamas uždirba asmenys, kuriems yra tarp 30 ir 40 metų. Jie uždirba apie 2400 Eur. popieriuje.

Išskyrė, kur labiausiai augo algos

Kaip tikino K. Zitikytė, labiausiai atlyginimus kėlė finansų ir draudimo įmonės, telekomunikacijų sektorius.

„Dirbančiųjų skaičius keitėsi ženkliau tik informacijos ir ryšių veikloje. Jų skaičius didėjo 11 proc. Vis daugiau dirba programuotojų, tačiau pačiame sektoriuje iš viso darbuojasi apie 53 tūkst. specialistų“, – išskyrė atstovė.

Aptarnavimo srityse, kaip teigė, lyginant visas ekonomines veiklas, darbo pajamos yra vienas mažiausių.

„Jeigu dirbama administracinėje aptarnavimo veikloje, apgyvendinimo ir maitinimo, tai darbo pajamos į rankas yra artimos 1000 Eur popieriuje“, – sakė „Sodros“ atstovė.

Nedarbo išmokos gavėjų skaičius didėjo

Kaip tikino K. Zitikytė, šiuo metu gaunančių nedarbo išmokas žmonių yra daugiau nei prieš metus.

„Jei prieš metus, kovą, buvo apie 66 tūkst. per mėn., tai šiemet kovą jų turėjome beveik 77 tūkst.“, – sakė atstovė.

Pasak jos, daugiau nedarbo išmokos gavėjų yra tarp jaunimo (iki 30 metų), kurie dirbo maisto ir gėrimų tiekimo veikloje, prekyboje, apdirbamojoje gamyboje. Tai – barmenai, pakuotojai, krovikai.

„Dalį nedarbo išmokos gavėjų padidėjimo būtų galima paaiškinti ir sezoniškumu, nes metų pradžiose įprastai šis skaičius išauga, o atėjus šiltam sezonui dalis darbuotojų įsidarbina į apgyvendinimo, maitinimo sritis, tai, ko gero, taip bus ir šiemet“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją