„Į rankas“ gaunamos pajamos vidutiniškai išaugo 128 eurų (15 proc.) ir sudarė 979 eurus. Palyginimui, praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu darbo pajamos gaunamos „į rankas” vidutiniškai padidėjo 54 eurais, arba 7 proc.

„Lyginame šių metų antra ketvirtį su praėjusių metų antruoju ketvirčiu, kai buvo sunkesnis laikas, pandemijos pradžia, buvo įvestas karantinas. Dalis žmonių neteko darbų, kiti buvo prastovose ar turėjo nedarbingumo pažymėjimus, dėl to vidutinės darbo pajamos augo lėtai. Šių metų antrąjį ketvirtį ribojimai jau buvo švelninami, daug sektorių dirbo įprastai. Lyginame su žemesne baze, todėl tas augimas atrodo didžiulis“, – ketvirtadienį kalbėjo „Sodros“ Statistikos, analizės ir prognozės skyriaus patarėja Kristina Zitikytė.

Anot K. Zitikytės, realios darbo pajamos, įvertinus infliaciją, galėjo vidutiniškai siekti apie 950 eurų.

„Šių metų darbo pajamų augimas siejamas ir su minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA) padidinimu nuo 607 eurų iki 642 eurų. Statistiniams rodikliams įtakos taip pat turėjo padidintas valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginės algos bazinis dydis, pasikeitusi neapmokestinamojo pajamų dydžio skaičiavimo tvarka ir kitos priežastys“, – apžvelgia K. Zitikytė.

Anot Sodros, balandžio-birželio mėnesiais pajamų didėjimą galėjo pajusti kas antras darbuotojas – 46 proc. pajamos augo daugiau nei 10 proc. Palyginti, pernai tuo pačiu laikotarpiu tokių apdraustųjų buvo 40 proc.

Vidutinių darbo pajamų sumažėjimą galėjo pajusti 4 proc. darbuotojų, o 23 proc. darbuotojų darbo pajamos nesikeitė.

„Sodros“ atstovė pažymi, kad labiausiai pajamų augimą galėjo justi uždirbantieji mažiausias pajamas. Jiems pajamos didėjo daugiau nei 10 proc.

„Šie metai išsiskiria ir tuo, kad uždirbančiųjų iki MMA dalis mažiausia per pastaruosius penkerius metus“, – atkreipia dėmesį ji.

Birželio mėn. gavėjų, kurių pajamos mažesnės nei 642 Eur prieš mokesčius, skaičius, palyginus su pernai metų birželio mėn., sumažėjo 8 proc., arba 8 tūkst., ir siekė 90 tūkst., arba 8 proc., nuo visų apdraustųjų.

Kam atlyginimai augo sparčiausiai

Per metus sparčiausiai – apie 40 proc. – augo elektrinės ir elektroninės įrangos surinkėjų darbo pajamos. Ikimokyklinio ugdymo mokytojų pajamos padidėjo 32 proc., maitinimo paslaugų prekystalių pardavėjų – 24 proc.

Tarp greičiausiai atsigaunančių sričių išsiskyrė apgyvendinimo ir maitinimo veikla – čia šių metų birželį, palyginti su 2020 m. birželiu, vidutinės darbo pajamos ūgtelėjo 18 proc. Tiesa, pajamos šiame sektoriuje išliko palyginti neaukštos – po padidėjimo siekė 791 eurus per mėnesį.

Tuo tarpu sveikatos priežiūros darbuotojų pajamų augimas sulėtėjo – jei 2020 m. birželį pakilimas siekė 25 proc., tai šiemet šių darbuotojų pajamos buvo 9 proc. didesnės nei pernai.

Sodros duomenimis, didžiausi atlyginimai fiksuoti IT srities vadovų (3635 Eur), programinės įrangos kūrėjų (3394 Eur) ir gydytojų specialistų (3300 Eur). Pastarųjų vidutinis uždarbis per metus padidėjo 12 proc.

Mažiausiai Lietuvoje uždirba kioskų pardavėjai, namų valytojai, padavėjai, kurių pajamos nesiekia 600 eurų.

Auga darbuotojų skaičius

Kaip pastebi K. Zitikytė, darbuotojai grįžta į darbo rinką po pandemijos: „Antrą ketvirtį apdraustųjų skaičius yra apie 3 proc. didesnis nei prieš metus. Stebime apdraustųjų skaičiaus augimą.“

Anot jos, priėmimų ir atleidimų balansas kovo-liepos mėnesiais išliko teigiamas. Kas mėnesį maždaug 10 tūkst. priimama į darbus daugiau, nei atleidžiama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)