Ekonomistas Ž. Mauricas aiškino, kad nors gruodį infliacija Turkijoje siekė 36 proc., sausį skaičius dar labiau nustebins ir, kaip prognozuojama, sieks apie 47 proc.

Pasak jo, nepaisant augančių rodiklių, šalis imasi ne palūkanų normų didinimo, tačiau mažinimo, o tai dar labiau kursto infliacijos augimą.

„Taip yra todėl, kad mažinamos palūkanų normos silpnina Turkijos lirą, o tai, savo ruožtu, augina importuojamų prekių kainas, o tuo pačiu ir infliaciją, tad užburtas kylančios infliacijos ir silpnėjančio valiutos kurso ratas užsisuka.

Smukusi Turkijos liros vertė taip pat sumažino Turkijos gyventojų perkamąją galią: šiuo metu Turkijoje vidutinis atlyginimas į rankas siekia vos 300-350 eurų ir yra mažiausias Europoje“, – soc. tinkle „Facebook“ rašė ekonomistas.

Jis pastebėjo, kad vos per kelis mėnesius, nuo 2021 m. rugsėjo iki 2022 m. sausio mėn., liros vertė euro atžvilgiu sumažėjo nuo 10 lirų už vieną eurą iki 15 lirų už vieną eurą. Šiuo metu 1 Eur yra lygus 14,94 liros.

„2019 metų pradžioje vieną eurą galima buvo įsigyti vos už 6 liras, tad per 3 metus liros kursas smuko 2,5 karto“, – pridūrė Ž. Mauricas.

Žygimantas Mauricas

Tiesa, atostogaujantiems ar į Turkiją planuojantiems vykti lietuviams smunkanti lira yra gera žinia.

„Infliacija dažnu atveju nespėja pagal valiutos nuvertėjimą, tai jei bus perkamos prekės vietos valiuta, išėjus iš viešbučių, tada galima tikėtis pigesnių prekių, jų už tuos pačius pinigus įpirksime daugiau.

Žinoma, reikia suprasti, kad tuose sektoriuose, kurie dirba su turizmu, kainos dažniausiai nustatomos eurais arba doleriais, todėl jei tai bus ekskursijų kainos, jos nebūtinai bus mažesnės“, – teigė Ž. Mauricas.

„Taip pat dabar yra geras metas iš šios šalies didinti importą, būtent dėl valiutos pokyčių. Manau, kad mažesnes kainas net galėtume pamatyti parduotuvių lentynose“, – pridūrė jis.

Bendrai, kaip kalbėjo ekonomistas, būtų pakankamai sudėtinga tikėtis, kad Turkijos lira artimiausiu metu imtų stabilizuotis.

„Yra labai didelė tikimybė, kad lira silps toliau“, – teigė jis ir aiškino, kad lietuviai dėl to nuvykę į šią šalį galės jaustis kaip karaliai.

„Toks jausmas, kaip karalių, ir yra dėl liros, tik lietuviai vis dažniau jį patiria, kai važiuoja į trečias šalis, kur yra nusilpnėjusi valiuta“, – sakė Ž. Mauricas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)