Gyventojams nereikia keisti senųjų kupiūrų, nes dabartiniai banknotai iš apyvartos bus išimami pamažu – Lietuvos bankas į apyvartą vietoje dabartinių palaipsniui išleis vis daugiau naujosios serijos banknotų. Taip pat niekas nevaikščios į gyventojų namus ir nekeis kupiūrų į naujuosius banknotus.

Lietuvos banko Ekspertizės ir techninio skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Baltrūnienė teigia, kad geriau nuo padirbinėjimo apsaugoti naujieji banknotai turi inovatyvias apsaugos priemones. Tad turėtų sumažėti tikimybė gauti netikrą kupiūrą. Be to, kiekvieną banknotą paprasta patikrinti vadovaujantis metodu „apčiuopk-pažvelk-pakreipk“.

„Naująjį banknotą galima palyginti su jau turimu, kuris žinote, kad tikrai yra tikras“, – sakė ji.

Inovatyvi apsauga

Pasak N. Baltrūnienės, serijos „Europa“ 50 eurų banknote panaudota itin inovatyvi apsaugos priemonė – langelis su portretu hologramoje.

Banknotą laikant prieš šviesą, langelis tampa skaidrus ir jame išryškėja Europos portretas, matomas iš abiejų banknoto pusių.

Kreipiant banknotą, langelyje su portretu matyti ir vaivorykštės spalvų linijos, juosiančios nominalo skaičių.

Naujajame 50 eurų banknote, palyginti su dabar esančiu apyvartoje, yra kitoks vandens ženklas: pažvelgus į banknotą prieš šviesą,vietoje dabartiniuose banknotuose matomos arkos išryškėja Europos portretas. Be to, matomas lengvai įsimenamas smaragdo spalvos nominalo skaičius, kurio taip pat nėra pirmosios serijos 50 eurų banknote.

Kupiūrą kreipiant, blizga viršutinė arba apatinė skaičiaus dalis. Be to, skaičiaus spalva kinta iš ryškiai žalios į sodriai mėlyną. „Svarbu tai, kad visi serijos „Europa“ banknotai dar labiau pritaikyti sutrikusio regėjimo asmenims. Naujojo 50 eurų banknoto dešiniajame ir kairiajame priekinės pusės kraštuose apčiuopiami trumpi iškilūs brūkšneliai, nominalo skaičius – didesnis ir ryškesnis. Jis ryškesnis, sodresnių spalvų, dominuoja oranžinė“, – „Sekundei“ sakė specialistė.

Sunkiau padirbti


Pasak N. Baltrūnienės, 50 eurų nominalo banknotas Lietuvoje populiariausias. Lietuvos bankas yra išleidęs beveik 44 mln. vienetų, o tai sudaro apie 56 procentus visų Lietuvos banko išleistų eurų banknotų.

Euro zonoje 50 eurų nominalas taip pat populiariausias ir sudaro apie pusę į apyvartą išleidžiamų banknotų. Nenuostabu, kad populiariausius banknotus bandoma padirbti. 2016 metais Lietuvoje surasta ir užregistruota 1 600 padirbtų banknotų. Iš jų dažnas buvo 50 eurų nominalo. „Tačiau baimintis nereikėtų, nes tikimybė gauti padirbtą banknotą labai maža.

Mūsų skaičiavimais, vienam padirbtam eurų banknotui tenka apie 45 tūkstančius vienetų banknotų, esančių apyvartoje. Iki šiol išleistų „Europos“ serijos banknotų padirbinėjimas – retas atvejis.

Lietuvoje žinome tik vieną atvejį, kai buvo rastas padirbtas 20 Eur banknotas. Tačiau kitos euro zonos valstybės yra susidūrusios ir su kitų nominalų banknotų iš serijos „Europa“ padirbinėjimu“, – pasakoja N. Baltrūnienė.

Pastaruoju metu Panevėžyje buvo rasta ne viena padirbta 50 eurų kupiūra. Tikimasi, kad naujosios serijos banknotai bus saugesni.

Panevėžio apskrities VPK Komunikacijos grupės vyresnioji specialistė Rasa Meištė sako, kad vien Panevėžyje šiemet jau aptikta 30 padirbtų 50 eurų kupiūrų. Neseniai pareigūnams sustabdžius patikrinti automobilį, jame aptikta 18 galbūt suklastotų kupiūrų.

Faktai Banknotų serija pavadinta „Europa“, nes šios serijos banknotų apsaugos priemonėse (vandens ženkle ir hologramoje) naudojamas graikų mitologijos personažo Europos, iš kurios vardo kilo ir žemyno pavadinimas, portretas. Išleidžiant į apyvartą naujosios serijos banknotą, visoje euro zonoje atspausdinta apie 5,4 mlrd. vienetų 50 eurų banknotų.

Tai jau ketvirtasis serijos „Europa“ banknotas. Naujieji 5 eurų banknotai į apyvartą išleisti 2013 metais, 10 eurų – 2014 metais, o 20 eurų – 2015 metais. Ateityje bus išleisti ir nauji 100 bei 200 „Europos“ serijos banknotai. Tai planuojama padaryti 2018 metais.

Daugiau skaitykite - naujienos.lt.