Andrius Palionis pateikė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo Nr. IX-1007 6 str. pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo siekiama vietoje vienodo gyventojų pajamų mokesčio tarifo skirtingas pajamas gaunantiems asmenims taikyti progresinius mokesčius.

„Projektas gimė iš socialdemokratinių ištakų, jo tikslas – sumažinti socialinę atskirtį, ir įvesti teisingą bei proporcingą gyventojų apmokestinimą,“ – pranešime spaudai sako į LSDP pirmininkus kandidatu iškeltas A. Palionis.

„Kuo didesnes metines pajamas asmuo gautų, tuo didesnis mokesčių tarifas būtų taikomas, o dabar didžiausią GPM sumoka vidutines pajamas uždirbantys gyventojai, ir tai yra neteisinga“ – teigia socialdemokratas. Beje, jo siūlymu progresinių mokesčių neketinama taikyti su verslo liudijimu uždirbamoms pajamoms.

Pagal A. Palionio siūlomą projektą iki 20 tūkst. eurų per metus (apie 1666 eurų prieš mokesčius per mėnesį) gaunantys būtų apmokestinami tokiu tarifu kaip dabar - 15 proc.

Jeigu asmuo gauna daugiau metinių pajamų, tai dalis virš 20 tūkst. eurų iki 30 tūkst. eurų (iki 2,5 tūkst. per mėnesį) apmokestinama 16 proc., o dalis pajamų didesnė nei 30 tūkst. iki 40 tūkst. eurų (iki 3333 eurų per mėnesį neatskaičius mokesčių) – 17 proc.. Jeigu asmuo gauna per 40 tūkst. eurų (daugiau nei 3333 eurų per mėnesį neatskaičius mokesčių) metinių pajamų, viršijančios šią ribą pajamos apmokestinamos 18 proc. tarifu.

Gyventojų pajamų mokestis padidinamas labai nedaug. Tai būtų pirmas žingsnis link progresijos ir socialinio teisingumo. Panašiai buvo įvedinėjamas prabangaus nekilnojamojo turto mokestis, kai iš pradžių buvo nežymiai apmokestinti tik brangiausi būstai, vėliau ta kartelė buvo nuleista ir gyventojams šoko nesukėlė,“ – teigia Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas.

Siūloma pataisa, jeigu jai pritartų Seimas, įsigaliotų nuo 2018 m. sausio 1 d., o papildomos pajamos būtų surinktos 2019 m., kai bus deklaruotos ir susumuotos visos gyventojų pajamos.

Pasak A. Palionio, gautos papildomos pajamos leistų kompensuoti dalį bazinės pensijos perkėlimo į nacionalinio biudžeto išlaidas ir taip sumažintų „Sodros“ įmokas bei darbo jėgos apmokestinimą, todėl mažėtų išsikerojęs šešėlis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (401)