Įstatymu numatyta, kad kol Lietuvoje yra paskelbta ekstremali situacija, prastovoje esantys vyresni nei 60 metų darbuotojai galėtų į sąskaitą gauti iki 437 eurų siekiantį darbo užmokestį, kurį 100 proc. finansuotų mokesčių mokėtojai, bet jis negalėtų sudaryti daugiau nei minimali mėnesinė alga (MMA 607 Eur popieriuje) arba 70 proc. atlyginimo, bet ne daugiau nei 1,5 MMA (910,5 euro).

Pasibaigus karantinui ir ekstremaliai situacijai arba grąžinus darbuotoją iš prastovos, darbdavys toliau galėtų prašyti darbuotojui mokėti šešių mėnesių trukmės subsidiją: pirmą, antrą mėnesį – 100 proc., trečią, ketvirtą – 50 proc., penktą, šeštą – 30 proc., tačiau maksimali riba būtų 607 eurai (neatskaičius mokesčių).

Tiesa, visi šie pakeitimai įsigalios, kai juos pasirašys prezidentas Gitanas Nausėda.

Pataisos taip pat numato, kad laikiną darbo paieškos išmoką gyventojai gautų iškart tapę bedarbiais, o ne tada, kai baigiasi terminas gauti išeitines išmokas. Tas pats būtų taikoma, kai žmogus kreipiasi dėl įprastos nedarbo išmokos.

Ragindamas balsuoti „už“, ketvirtadienį Jurgis Razma teigė, kad toks įstatymas yra geriau negu nieko.

„Kviečiu pritarti projektui, kuris turėtų pagelbėti išsaugoti darbo vietas vyresnio amžiaus žmonėms, bet kartu balsuodami turime įvardyti, kas yra tos esminės priežastys, kurios lemia tokių įstatymo pataisų būtinumą“, – teigė jis bei tikino, kad valdžia galimai pati prisidėjo prie tokios situacijos komunikuodama apie vyresnių gyventojų situaciją dėl koronaviruso.

„Akivaizdu, kad darbdaviams, matant tokias aplinkybes, nėra reikalo rizikuoti dėl tokių žmonių darbo sąlygų, dėl to ir turime liūdną statistiką, kad atleidžiami vyresnio amžiaus darbuotojai“, – teigė jis.

Algirdas Sysas taip pat aiškino, kad jis nėra prieš didesnes išmokas gyventojams, bet teigė esantis prieš tai, kaip šitai daroma.

„Mes kiekvieną savaitę svarstome tą patį Užimtumo įstatymą, nes yra pasiskolintų pinigų, kuriuos reikia išdalyti“, – kalbėjo jis.

Subsidijų už darbuotojus mokėjimo tvarka

BNS teigimu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, per karantiną į darbo inspektorius kreipėsi 45 darbuotojai, jie skundėsi buvę darbdavių diskriminuojami dėl amžiaus. Tai sudaro 3 proc. visų skundų.

Pavyzdžiui, kovą iš 10 tūkst. atleistų žmonių 2,6 tūkst. buvo daugiau kaip 60 metų.

Subsidijų už darbuotojus mokėjimo tvarka
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (488)