Siekdama palengvinti verslo, patyrusio neigiamą ekstremaliosios situacijos poveikį, finansinę naštą, karantino laikotarpiu „Sodra“ netaikė jokių sankcijų dėl nesumokėtų įmokų.

Kaip skelbia „Sodra“, įmokų mokėjimą supaprastinta tvarka galėjo atidėti COVID-19 pasekmes patyrusios įmonės, įtrauktos į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sudarytą sąrašą, taip pat savarankiškai dirbantys asmenys, kurių veikla dėl pandemijos buvo apribota. Teikti prašymus atidėti įmokas verslas galėjo iki rugpjūčio 17 d., t. y. pirmadienio.

Iki šio termino, kaip skelbė „Sodra“, nevykdomas išieškojimas savarankiškai dirbantiems asmenims, esantiems VMI sudarytuose draudėjų sąrašuose ir laiku nesumokėjusiems įmokų.

Savarankiškai dirbanti Violeta piktinosi, kodėl jau rugpjūčio 13 d. „Sodra“ pradėjo skaičiuoti delspinigius už laiku nesumokėtas įmokas.

„Lietuvos ekonomikai nukentėjus nuo COVID-19, valstybinės institucijos nusprendė du mėnesius po karantino, t. y. iki rugpjūčio 17 d., netaikyti priverstinių priemonių ir delspinigių skaičiavimo laiku nesumokėjusiems mokesčių.

„Sodra“ pranešė, kad įmonės gali iki rugpjūčio 17 d. sudaryti mokesčių mokėjimo grafiką, tačiau privačiai dirbantiems jau rugpjūčio 13 d. „įstatė“ inkasinius pavedimus su delspinigiais ir papildomu mokesčiu Registrų centrui.

Kodėl „Sodra“ šitaip elgiasi su savarankiškai dirbančiais asmenimis, nors dažnas net nepretenduoja į 200 Eur valstybės subsidiją?“ – klausiama Delfi atsiųstame laiške.

Delspinigiai neskaičiuojami

„Sodros“ Įmokų administravimo skyriaus vedėjas Laimonas Rudys pabrėžia, kad savarankiškai dirbantiems gyventojams jokie delspinigiai už skolas nėra taikomi net ir ne karantino laikotarpiu.

Jis primena, kad „Sodra“ dėl įsiskolinimų visą karantino laikotarpį netaikė sankcijų visiems savarankiškai dirbantiems gyventojams – tiek patyrusiems COVID-19 poveikį, tiek tiems, kurie nelaikomi patyrusiais poveikį.

„Pasibaigus karantinui, savarankiškai dirbantiems gyventojams, kurie buvo įtraukti į VMI viešai skelbiamus individualių veiklų, vykdomų pagal individualios veiklos pažymą, arba į verslo liudijimų, kurių vykdymui nustatyti draudimai / apribojimai, sąrašus, suteikti du mėnesiai atidėti susidariusių skolų mokėjimą supaprastintomis sąlygomis“, – komentuoja L. Rudys.

Gyventojai, kurių veikla į šiuos sąrašus neįtraukta, anot jo, taip pat gali kreiptis įprastomis sąlygomis atidėti įmokų mokėjimą. Įmokas „Sodrai“ galima atidėti nepriklausomai nuo tokių aplinkybių kaip karantinas.

Savo ruožtu „Sodra“ visus savarankiškai dirbančius gyventojus informuoja apie susidariusią skolą per „Sodros“ asmeninę paskyrą draudėjui bei pateikia raginimus įmokas sumokėti arba kreiptis dėl mokėjimo atidėjimo. „Sodros“ atstovas atkreipia dėmesį, kad popieriniai laiškai nėra siunčiami.

Jeigu savarankiškai dirbantys gyventojai turi įsiskolinimų, „Sodra“ juos apie tai pirmiausia kelis kartus informuoja, ragina įmokas sumokėti arba atidėti, o jeigu nėra imamasi jokių veiksmų, pateikiamas mokėjimo nurodymas per Registrų centro administruojama Piniginių lėšų apribojimo informacinę sistemą (PLAIS).

Preliminariais „Sodros“ duomenimis, dėl įmokų atidėjimo kreipėsi daugiau nei 3 tūkst. COVID-19 poveikį patyrusių savarankiškai dirbančių gyventojų, kuriems priimti sprendimai atidėti daugiau nei 3 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)