Kaip nurodoma savivaldybės įmonės „Vilniaus vandenys“ tinklapyje, jei geriamojo (šalto) vandens skaitiklis priklauso klientui arba apskritai nėra įrengtas, tada mėnesinė pardavimo kaina daugiabučiame name yra 0,63 euro, o individualiame name – 0,73 euro (už kiekvieną skaitiklį).

Jei skaitiklis priklauso „Vilniaus vandenims“, tada mėnesinė pardavimo kaina arba vadinamasis „abonentinis mokestis“ yra 1 euras daugiabučiuose ir 1,17 euro individualiuose namuose (už kiekvieną skaitiklį).

Abonentinis mokestis yra viena iš dviejų gyventojų kas mėnesį mokamos sumos dalių. Antroji dalis – geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo kaina, skaičiuojama už sunaudotą geriamąjį (šaltą) vandenį kubiniais metrais.

Turi priklausyti tiekėjui

Kaip DELFI paaiškino „Vilniaus vandenų“ komunikacijos koordinatorė Jūratė Rupšienė, Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymas numato, kad visi geriamojo (šalto) vandens apskaitos prietaisai turi priklausyti vandens tiekėjui.

„Todėl tiems klientams, kurie iki šiol turi nuosavus skaitiklius, jie yra keičiami į „Vilniaus vandenų“ skaitiklius.

Istoriškai susiklostė, jog nemaža dalis vandens apskaitos prietaisų šiuo metu priklauso klientams ir daliai iš jų jau yra pasibaigęs metrologinės patikros galiojimas arba gyventojai apskritai neturi įrengto skaitiklio ir atsiskaito pagal vidutinį savivaldybėje suvartojamo geriamojo vandens kiekį.

Esame įpareigoti šiems klientams įrengti skaitiklius su galiojančia metrologine patikra, tad pagal su Lietuvos metrologijos inspekcija suderintą skaitiklių keitimo planą ir vykdome darbus.

Taip pat Lietuvos teisės aktuose numatyta, kad vandens skaitiklių butuose ir individualiuose namuose periodinė metrologinė patikra privalo būti atliekama kas 6 metus. Tam, kad skaitikliai veiktų tinkamai ir klientai už teikiamas paslaugas mokėtų tiksliai pagal suvartotą vandens kiekį, mūsų darbuotojai ir partneriai lankosi pas klientus ir pakeičia nusidėvėjusius skaitiklius naujais su galiojančia metrologine patikra“, – pasakojo ji.

Įtraukti kaštai

J. Rupšienė sakė, kad už apskaitos prietaisų įrengimą klientams papildomai mokėti nereikia. Paprašyta paaiškinti, kodėl, kai skaitiklis priklauso „Vilniaus vandenims“, pavyzdžiui, daugiabutyje abonentinis mokestis padidėja 0,37 euro, ji nurodė:

„Pastaruoju atveju kaina yra aukštesnė dėl to, kad patiriami geriamojo vandens apskaitos prietaisų įrengimo, techninės priežiūros, keitimo, metrologinės patikros, remonto ir nusidėvėjimo kaštai“.

J. Rupšienė priminė, kad geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos nustatomos vadovaujantis Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų kainų nustatymo metodika, patvirtinta Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nutarimu, bei Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymu.

„Pagal šiuos teisės aktus visas paslaugų kainas derina VKEKK ir kasmet jas perskaičiuoja, o Vilniaus miesto, Vilniaus, Švenčionių, Šalčininkų rajonų savivaldybių tarybos jas tvirtina. Tai reiškia, kad „Vilniaus vandenys“ patys nenustato nei geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainos, nei „abonentinio mokesčio“ (pardavimo kainos) dydžio – abi šios kainos yra nustatomos VKEKK ir patvirtinamos savivaldybių tarybų“, – sakė ji.

Didesnė kaina neišvengiama

J. Rupšienė taip pat sakė, kad klientai nebeturi pasirinkimo, kad skaitiklis liktų jų nuosavybe. Tad didesnė kaina po pakeitimo tampa neišvengiama.

„Kadangi teisės aktai nurodo, kad visi geriamojo (šalto) vandens apskaitos prietaisai turi priklausyti vandens tiekėjui, mes, keisdami skaitiklius, tokio pasirinkimo klientams negalime pasiūlyti. Ir visada primename savo klientams, kad už apskaitos prietaisų įrengimą jiems papildomai mokėti nereikia“, – nurodė ji.

„Vilniaus vandenų“ komunikacijos koordinatorė dar priminė, kad šių metų pavasarį nuo 4 iki 6 metų pratęstas butuose ir individualiuose namuose įrengtų karšto ir šalto vandens skaitiklių patikros ir keitimo intervalas. Tai reiškia, kad skaitiklius reikės keisti rečiau.

„Trumpesnis patikros intervalas yra nenaudingas vartotojams. Skaitiklių patikros vartotojams kelia nepatogumų, skaitikliams pakeisti reikia papildomų lėšų, o tai lemia vandens tiekimo paslaugų kainų didėjimą.

Be to, apskaitos prietaisų gamintojai deklaruoja, kad vandens skaitikliai yra tinkami apskaitai ne trumpiau kaip 6 metus nuo patikros atlikimo, todėl atlikti patikrinimus ir keisti prietaisus dažniau nėra prasmės“, – tuomet pranešime žiniasklaidai cituotas ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)