Stebint iš turgaus keliaujančius pirkėjus tuo įsitikinti nesunku: vieni rankose nešasi porą padangų, kiti - ant kupros užsidėję kėdes, treti – maišeliuose maskatuoja mėsos gaminiais ar rūkyta žuvimi.

Rietavo turgus – didžiausia lauko prekybos vieta Vakarų Lietuvoje, o sekmadieniais sutraukia ne tik pigesnių prekių užsigeidusius lietuvius, bet ir daugybę latvių.

Nešiojamas kompiuteris – už 200 litų

Dar nepriėjus pagrindinio turgaus įėjimo, stovi pavėsinė, kurioje prekiaujama įvairiausiais daiktais: lentynoje išdėlioti senus laikus menantys fotoaparatai su juostelėmis, kuriuos galima įsigyti nuo 20 litų. Dėžėse prikrauta daugybė stalo žaidimų. Dauguma jų – angliški. Prekybininkas pripažįsta, kad daugumą panaudotų prekių veža iš Vakarų Europos.

Tarp indų ir žvakidžių mėtosi ir treniruoklis pilvo raumenims už 15 litų. Ten pat galima įsigyti ir sovietinių laikų siuvimo mašiną už 140 litų.

Įėjus į patį turgų, prieš akis atsiveria įvairių daiktų maišalynė. Prie rūkytos žuvies galima įsigyti moteriškų drabužių, prie surūdijusių detalių – akinių nuo saulės. Ant stalų surikiuoti įvairūs indai. Mėlyno fondiu rinkinys siūlomas už 55 litus, šalia stovinti apysenė gitara – 60 litų.

Itin daug turguje elektronikos prekių. Jei netikėtai sulaužėte televizoriaus pultelį, Rietavo turguje tikrai rasite jam pakaitalą. Pigiau įsigyti siūloma ir navigacijos priemonių, televizorių ir net skalbimo mašinų.

Ant kai kurių elektronikos prekių stalų išdėlioti ir nešiojami kompiuteriai. „IBM Thinkpad“ siūlomas už 200 litų. Pardavėjas sako, kad pridės dar ir lentynėlę kompiuteriui.

Sendaikčių turguje didžiulė pasiūla ir mažylių tėvams. Pavyzdžiui, vaikiška automobilinė kėdutė parduodama už 25 litus.

Kaip ir kiekviename turguje, Rietave – daugybė prekių, imituojančių žinomus prekių ženklus. „Crocs“ batus primenančios šlepetės „Sunrise“ parduodamos vos už 10 litų.

Nuo gėlių iki traktorių

Nors Rietavo turgus garsėja sendaikčiais, tačiau jame galima rasti ne tik jau kažkieno panaudotų daiktų.

Sauslaukio kaime įsikūręs ir augalų skyrius, kuriame siūlomi sodinukai bei kiti sodininkystės rakandai.

Taip pat atskira turgaus dalis skirta automobilių detalėms. Kartu yra ir automobilių turgus.

Prekiaujama turguje ir maisto produktais. Be latviškos rūkytos žuvies, mėsos gaminių ar paprasčiausių miltų, galima nusipirkti ir uogų. Jau parduodamos pirmosios spanguolės – 0,5 l už 9 litus. Už 0,5 kg šilauogių teks susimokėti apie 10 litų.

Turgaus lankytojai nuolat bombarduojami Reklamos centro žinutėmis. Viena kviečia nusipirkti traktorių, kita praneša apie apylinkėse pasimetusią telyčią, dar vienoje – pardavinėjamos prekybos vietos.

Per dieną apie 10-15 tūkst. pirkėjų

Turgaus direktorius Zigmonas Dirvanskas teigė, kad sekmadienį prekyvietėje dirba apie 1 tūkst. pardavėjų, o pirkėjų atvyksta apie 10-15 tūkst.

„Daug latvių atvažiuoja apsipirkti. O prekybininkų yra iš visos Lietuvos: iš Kauno, Klaipėdos, net iš Vilniaus vienas kitas atvažiuoja“, - apie jau dvidešimtmetį veikiantį turgų pasakojo direktorius.

Pasak jo, daugiausia populiarumo susilaukia sendaikčiai, elektronikos prekės, santechnika.

Rietavo turgus užima 20 ha plotą. Daug vietos prekybos vietoje skirta transporto priemonėmis. Iš Rietavo turgaus galima išvažiuoti nauju automobiliu, motociklu ar motoroleriu.

Atvykus į turgų su automobiliu, už stovėjimą teks sumokėti 3 litus, tačiau toliau nuo prekybos vietos yra ir nemokama automobilių stovėjimo aikštelė.

Prekybininkams vieta kainuoja 35 litus, automobilių pardavėjams – 25 litai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)