Sostinės Kalvarijų turguje braškes savaitgalį buvo galima įsigyti už 1,2-1,5 euro (4,14-5-18 Lt), nors dauguma jų buvo siūloma po 2 eurus (6,91 Lt).

Inetos ir Dainiaus Servų ūkiui atstovaujanti Ineta Sevienė sako, kad pigiausios braškės – nelietuviškos.

„Braškių kainos dar nėra pasiekusios dugno, žemiausios kainos daugelį metų būna Joninėms, bet priklauso, kokie bus orai: ar lis lietus, ar bus šilta. Pernai pas mus daug braškių iššalo ir žemiausia kaina buvo 9 Lt (2,61 euro) už kilogramą“, - kalbėjo ji.

Ūkininkė pasakoja, kad lietuviškomis uogomis jau prekiaujama trečia savaitė ir, jei nebus šalčių, uogų kainos dar turėtų mažėti. Anot jos, dabar lietuviškų braškių kainos siekia 3-5 eurus (10,36-17,26 Lt).

„Jeigu orai bus geri, kainos bus mažesnės“, - sakė I. Sevienė.

Braškes Lazdijų rajone auginantis ūkininkas Kęstutis Matulevičius sako, kad tik pradėjo prekiauti savo užaugintomis braškėmis.

Pas mus normaliai nelijo jau 3-4 savaites, bet vidutinė braškių kilogramo kaina yra po 2 eurus“, - sakė ūkininkas.

Pasak jo, Lazdijų turguje po 2 eurus siūlomos ir lietuviškos, ir lenkiškos braškės.

„Braškių kainos jau kyla ir Lenkijoje, savaitgalį ten viešėjusi darbuotoja matė braškes po 6,5 zloto (1,57 euro arba 5,42 lito), nors anksčiau kaina buvo mažesnė. Matyt, Lenkijoje kainos taip pat reaguoja į sausrą“, - apibendrino K. Matulevičius.

Pašnekovas sako, kad dabar ūkininkai galvoja ne kaip nuskinti uogas, o kaip išsaugoti krūmus kitų metų derliui.

„Dabar kai eini pro braškyną, lapai net šiugžda, - guodėsi jis. - Jei būtų normalūs orai, mažiausios braškių kainos būtų nuo Joninių iki birželio pabaigos.“

Ūkininkas prisimena, kad pernai pigiausiai braškes parduodavo po 5 Lt (1,45 euro), žmonėms, atvažiavusiems jų pirkti į braškyną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)