Mano kelionės tikslas – pamatyti, ar daug lietuvių prieš Kalėdas vyksta apsipirkti ne į mūsų šalies prekybos centrus, o į kaimyninę Lenkiją. Ir patikrinti, ar tokios apsipirkimo kelionės išties padeda sutaupyti.

Pirkėjai neabejoja, kad lenkiškas „Lidlas“ skiriasi nuo lietuviško

Pirmasis mano kelionės tikslas – Suvalkų prekybos centras „Lidl“, žinomas Pietų Lietuvos gyventojams dar nuo tų laikų, kai Lietuvoje šio tinklo parduotuvių nebuvo.

Specialiai kelionės išvakarėse apsilankiau Alytaus „Lidl“ parduotuvėje ir užsirašiau kai kurių prekių kainas. „Lidl“ daugelis prekių pardavinėjamos su savais, tik šioje sistemoje sutinkamais prekių ženklais, todėl tikėjausi, kad nebus sudėtinga rasti bei palyginti analogiškų prekių kainą Lenkijoje ir Lietuvoje.

Aikštelėje prie Suvalkų „Lidl“ parduotuvės penktadienio rytą maždaug pusė automobilių buvo su lietuviškais numeriais. Parduotuvės viduje lietuvius nesunku atskirti iš tolo. Jeigu vietiniai lenkai perka po butelį ar du mineralinio vandens, tai pirkėjai iš Lietuvos krauna į vežimą po tris blokus ir dar ant viršaus užrioglina 10 kilogramų maišą šuns ėdalo.

Visi mano kalbinti pirkėjai, Suvalkų prekybos centro „Lidl“ svečiai iš Lietuvos, pasitaikė iš Marijampolės arba Kalvarijos savivaldybių. Paklaustas, ar verta čia atvykti apsipirkti, pusamžis vyras, atvažiavęs iš Kalvarijos, tvirtino suabejojęs tik dėl drabužių kainų.

„Va, šitos kelnės tiek pat kainuoja ir Lietuvoje, ir Lenkijoje. Pirkau Lietuvoje, taip pat „Lidl“ parduotuvėje, o šiandien čia mačiau. Bet maistas čia gerokai pigesnis. Ant Kūčių stalo bus silkė iš Lenkijos, jau šiandien prisipirkau, nes gali nepasitaikyti progos iki švenčių daugiau atvažiuoti,“ – atviravo šnekus kalvarijietis, kraudamas į automobilį prekes.

Parduotuvės viduje, alaus skyriuje, lietuvis iš Marijampolės neprašomas dalijosi patirtimi, kurių Lenkijoje pirkto alaus rūšių skardines atpažįsta kaip savus lietuviški taromatai.

„Nereikia jokių nukopijuotų etikečių su barkodais klijuoti – įdedi ir nuskaito“, – pasakojo vyras.

Kainas lengva palyginti

Mano apsilankymo Lenkijoje dieną vienas euras pagal oficialų Europos centrinio banko kursą buvo vertas 4,42 zloto. Juo ir vadovausimės. Priklausomai nuo to, ar zlotus pirksite banko skyriuje Lietuvoje, ar pakelės keitykloje Lenkijoje, ar atsiskaitysite banko kortele Lenkijos prekybos centro kasoje, tie centai po kablelio gali skirtis. Pavyzdžiui, Lenkijos pusėje prie sienos veikianti keitykla už eurą siūlė po 4,40 zloto.

500 gramų maltos kavos „Tradition“ Suvalkų „Lidl“ kainuoja 11,99 zloto (2,71 euro), 250 g. maltos kavos „Perfetto“ – 4,49 zloto (1,02 euro). Alytaus „Lidl“ už tokią pačią pakuotę „Tradition“ sumokėčiau 3,79 euro, „Perfetto“ – 1,79 euro. Nė vienai iš jų jokia akcija netaikoma, todėl palyginimas yra visiškai korektiškas ir, deja, ne lietuviškos parduotuvės naudai.

Einu į Suvalkų „Lidl“ daržovių skyrių ir pamatau akciją šviežiems kopūstams – 1,49 zloto (0,34 euro) už kilogramą. Lietuvoje tokiems patiems kopūstams taip pat buvo taikoma akcijos kaina, tik ji gerokai palankesnė pirkėjui – 0,11 euro už kilogramą.

Gretimame skyriuje lietuviai nedvejodami krovė į vežimėlius šviežias atvėsintas antis po 7,49 zloto (1.69 euro) už kilogramą. Susigundžiau ir aš, nes išvakarėse labai panašią antį Alytaus „Lidl“ mačiau parduodamą po 2,99 euro už kilogramą ir tai buvo pristatoma kaip ypatingai geras pasiūlymas.

Kūčių vakarienei tiktų šviežias išdarinėtas karpis. Suvalkuose jis parduodamas po 17,90 zloto (4,50 euro) už kilogramą, lietuviškame „Lidl“ – 3,99 euro. Ir dar su užrašu „Užauginta Lietuvoje“. Patriotiniai motyvai mažiau kam rūpi pamačius kiaulienos kainas. Kiaulienos sprandinė be kaulo Suvalkų „Lidl“ kainuoja po 7,99 zloto (1,81 euro), Alytuje – 3,59 euro už kilogramą.

Litrinis šviežio pieno „Pilos“ butelis Suvalkuose parduodamas už 1,89 zloto (0,43 euro), o Alytuje 0,49 euro. Prekės ženklas tas pats, etiketės labai panašios, bet atidžiai apžiūrėjęs skirtumą vis dėlto radau – lenkiškas pienas buvo 2 procentų riebumo, o lietuviškas – 2,5 proc. Todėl, nepaisant 6 centų skirtumo, tenka pripažinti lygiąsias.

10 kg maišas sauso šuns ėdalo „Belosan“ kainuoja 23,99 zloto (5,43 euro). Lietuvoje jūsų augintinis tokiu pat maišu galėtų būti nudžiugintas už 6,49 euro. Šiuo metu jį testuoja mūsų Vidurinės Azijos aviganė Panda. Kitu metu šuns taip gal ir neskriausčiau, bet juk turi kažkaip pajusti Advento pasninką visi šeimos nariai.

Lenkijoje lietuviai įspūdingais kiekiais perka gazuotą šaltinio vandenį „Saguaro“. 1,5 litro talpos butelį tokio vandens Suvalkų „Lidl“ parduoda už 0,59 zloto (0,13 euro), Alytaus – 0,25 euro ir dar priskaičiuoja 10 centų taros depozitą.

Akivaizdžiai skiriasi ir 8 ritinėlių dvisluoksnio tualetinio popieriaus „Froto“ pakuotės kaina: Lenkijoje – 3,99 zloto (0,90 euro), Lietuvoje – 1,29 euro.

„Kaufland“ – dar daugiau lietuvių

Įvairavęs į didžiulę Suvalkų „Kaufland“ prekybos centro aikštelę dar iki pietų vos radau vietą pasistatyti automobilį. Aplink, kur pažvelgsi, vien tik lietuviai, o tarp jų kur ne kur įsimaišę baltarusiai. Daugelis pirkėjų nepaleidžia iš rankų mobiliųjų telefonų ir bando perskaičiuoti lenkiškas kainas į eurus.

„Neskaičiuok, krauk, matai, kad čia viiiiskas pigiau“, – šūkteli drauge įėjusiam į parduotuvę vyrui vežimėlį stumianti lietuvė, pralinksmindama dešimtis greta apsiperkančių tautiečių ir jau suprantančias lietuviškai parduotuvės darbuotojas.

Ar iš tiesų „Kauflande“ taip jau pigu?

650 gramų „Hellmans Babuni“ majonezo stiklainis – 4,99 zloto (1,13 euro), kilogramas kiaulienos kumpio be kaulo – 9,95 zloto (2,25 euro), kilogramas silkės file – 11,90 zloto (2,69 euro), 1 kg kibirėlis varškės „President“ – 5,99 zloto (1,36 euro).

Lietuviai šventėms pirko šviežius kalakutus po 10,95 zloto (2,48 euro) už kilogramą, o išeidami smalsiai apžiūrinėjo vešlias 150-170 cm ūgio kalėdines eglutes po 39 zlotus (8,82 euro).
Apie pietus prie „Kaufland“ parduotuvės kasų per pusę prekybos salė išsirikiavo ilgos pirkėjų eilės su pilnais prekių vežimėliais, o pro duris plūdo vis nauji būriai atvykėlių iš Lietuvos.

Tarptautinio gerumo metas

Suvalkuose gyvenantys lenkai stebėtinai tolerantiškai reaguoja į plūstančias apsipirkti lietuvių minias. Gal todėl, kad suvokia, kad toks antplūdis kuria darbo vietas Lenkijoje ir gerokai papildo ne paties turtingiausio šalies regiono biudžetą mokesčiais.

„Lidl“ prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje susipažinome su pono Jaroslavu, turinčiu mažą nuosavą parduotuvėlę. Vyras rado marijampolietės E.B. pamestus asmens dokumentus ir nori jai juos grąžinti. Jaroslavo telefono numeris Suvalkuose 504 648217. Sako, ieškojęs jos per feisbuką, bet ponia Edita senokai nebuvo prisijungusi prie savo paskyros. Juk šv. Kalėdos – net ir tarptautinio gerumo metas!

O į Lietuvą grįžau kitu keliu – per Lazdijus, o per Kalvariją. Lenkijos pusėje, pakelės karčemoje „Vilczy Glod“ sustojęs papietauti, jau nesistebėjau, kad barmenas vešlia hipsteriška barzda kuo puikiausiai suprato lietuviškai, o mano šeima staiga atrado beveik mokanti lenkų kalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (772)