Praėjusį savaitgalį Suvalkuose apsilankę gyventojai feisbuko grupėse dalijasi pirkinių ir čekių nuotraukomis. Pavyzdžiui, parduotuvėje „Kaufland“ moteris sviesto pakelį nusipirko už 0,85 Eur, „Biedronkoje“ 1 kg vištienos krūtinėlė – 14,99 Zl (apie 3,2 Eur). Tiesa, vieno apsipirkimo metu su nuolaidų kortele daugiausia galima įsigyti 6 pakelius sviesto ir 3 kg vištienos.

Antradienį parduotuvėje „Biedronka“ su nuolaidų kortele galiojo ir akcija sauskelnėms, perkant vieną pakelį – antras nemokamai. Iki balandžio 4 d. galioja akcija ir šokoladiniams velykiniams saldumynams – perkant du, trečias – nemokamai. Panašių pasiūlymų galima rasti ir kituose prekybos tinkluose.

Pasiruošus galima sutaupyti daugiau nei 30 proc.

Kainų palyginimo portalo Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas sako, kad šį savaitgalį ir savaitę prieš Velykas bus daug Lietuvos gyventojų, traukiančių į Lenkiją apsipirkti šventėms.

Šis sekmadienis prieš šventes bus prekybinis. Žmonės tikrai važiuos“, – sako jis.

Kainų ekspertas pažymi, kad lietuviams vis dar labai apsimoka važiuoti pas kaimynus, nes gali sutaupyti dideles sumas.

„Kalbant apie maisto kainas ir infliaciją, ji Lenkijoje 5 proc. mažesnė nei Lietuvoje. Ten nėra 21 proc. Pridėtinės vertės mokesčio, jie yra efektyvesni, tai iškart išeina apie 30 proc. kainų skirtumas, jei seki akcijas“, – pažymi P. Čepkauskas.

Apsipirkimas Lenkijoje

„Apsimoka bet kuriuo atveju. Tik jei važiuosi be pasiruošimo, jų lentynų kainos – tokios kaip pas mus per akcijas“, – priduria jis.

Pašnekovas skaičiuoja, kad gerai pasiruošus ir perkant prekių su akcijomis, galima sutaupyti daugiau nei 30 proc.

„Reikia panagrinėti informacinius leidinius, pasižiūrėti, kur važiuoti, atsisiųsti visas korteles ir programėles, tarkime, atsiunti „Kaufland“ ir „Biedronka“ programėlę – nesvarbu, iš kokios tu šalies, – gali ja naudotis. „Lidl“ programėlė taip pat veikia, tik reikia pasikeisti šalį. Be pasiruošimo, nuolaidų kortelių, nebus tokio didelio sutaupymo. O jei su pasiruošimu, gali ir didesnis nei 30 proc. kainų skirtumas būti“, – atkreipia dėmesį Pricer.lt atstovas.

Anot jo, geriausia vykti į Lenkiją apsipirkti darbo dienomis.

„Žmonės dažniausiai važiuoja, kai yra laisvi, – penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį. Tai reiškia, kad tomis dienomis, ypač pasienį, lietuviai šturmuos. Gali būti problemų su prekių trūkumu, tai geriausios dienos apsipirkti – antradienis, trečiadienis ir ketvirtadienis“, – pataria jis.

Nors nuolaidų darbo dienomis nebūna daugiau nei savaitgalį, tačiau vis tiek yra privalumų.

„Kai kuriose parduotuvėse nuolaidos per savaitę įsigalioja dviem bangomis – nuo pirmadienio iki savaitgalio, kita dalis prasideda nuo trečiadienio ar ketvirtadienio, tai jei važiuosi penktadienį ir šeštadienį, o geresnės kainos prekėms, kurių tau reikia, įsigalioja nuo pirmadienio, ne faktas, kad ją gausi“, – sako P. Čepkauskas.

Apsipirkimas Lenkijoje

Kiaušinių kainos

Jis pateikė kainų skirtumų pavyzdį: „Jei pas mus sviestas kainuoja apie 2 eurus, tai Lenkijoje galima tą patį pakelį nusipirkti už 0,79 Eur.“

Kol kas pagrindinio Velykų stalo atributo – kiaušinių – akcijų Lenkijoje nematyti. Jų 10 vnt. kaina, priklausomai nuo rūšies ir prekybos tinklo, svyruoja 1,6–2,56 Eur.

O Lietuvos parduotuvėse atsirado ukrainietiškų kiaušinių. Pricer.lt užfiksavo, kad daugumoje pagrindinių prekybos tinkle parduotuvių baltų ukrainietiškų kiaušinių (10 vnt.) kaina siekia 1,39 Eur.

„Aišku, ne kaip praeitų metų – 0,79 Eur. O Lenkijoje kiaušinių geriausios kainos paprastai būna paskutinę savaitę prieš Velykas“, – pažymi P. Čepkauskas.

Kada geriausia važiuoti apsipirkti?

Delfi jau anksčiau rašė apie lietuvių keliones į Lenkiją ir kiek jiems pavyksta sutaupyti. Kalbinti žmonės pasidalijo ir patarimais, kaip efektyviau apsipirkti.

„Stengiamės visada važiuoti darbo dienomis, tada tikrai būna mažiau žmonių. Aišku, jei norime mėsos Suvalkų mažajame turguje, reikia važiuoti anksti ryte, nes jau vėliau jos nebelieka. Nuolaidų nelabai seku, būna prieš važiuojant peržiūriu „Biedrionkos“ siūlomas akcijas, bet jų ten ir taip būna, kaip pavyzdžiui, perkant du, trečiam produktui 50 proc. nuolaida.

O važiuoti prieš šventes ar savaitgaliais, tai jau reikia kantrybe apsišarvuoti, nes prie pieno bazės tektų eilėje pastovėti, ir ne tik prie jos. Mes dažniausiai atsiskaitome grynaisiais pinigais. Jau daug metų važiuoju į Lenkiją apsipirkti, bet vis dar nežinau, kuo geriau atsiskaityti – kortele, zlotais ar eurais“, – pasakoja Julija iš Merkinės.

„Pirmą kartą gal prieš 8 metus važiavome apsipirkti šeštadienį, tada buvo ir paskutinis kartas, nes visur buvo be proto daug žmonių. Dabar visada važiuojame darbo dienomis, geriausia važiuoti antradienį arba ketvirtadienį, nes tada būna naujų akcijų. Dažniausiai atsiskaitome su „Revolut“, nes darbo dienomis netaiko jokio mokesčio, o ir keitykloje būna geresnis kursas“, – sako kita moteris iš Kaišiadorių.

Paskutinį ketvirtį Lenkijoje lietuviai išleido apie 77 mln. Eur

Be kita ko, Pricer.lt atstovas teigia, kad apsipirkimas Lenkijoje itin greitai atsigauna po pandemijos: „Praeiti metai dar nebuvo pasiekę labiausiai „lenkiškų“ metų – 2019 m. – lygio, bet paskutinis ketvirtis buvo toks pats kaip ir anksčiau. Manau, kad ir pirmas ketvirtis bus labai geras.“

Naujausi Lenkijos statistikos departamento duomenys rodo, kad paskutinį praėjusių metų ketvirtį Lenkijos-Lietuvos sieną kirto (pirmyn ir atgal) 1,42 mln. žmonių, o Lenkijoje išleido 363,3 mln. zlotų (apie 77 mln. Eur).

Iš Lietuvos beveik pusė žmonių iki pasienio su Lenkija važiuoja daugiau nei 51 km, ketvirtadalis – iki 30 km, likusi dalis – 31-50 km. Didžioji dauguma (trys ketvirtadaliai) pinigus leidžia Lenkijos teritorijoje iki 30 km nuo pasienio.

Skelbiama, kad užsieniečių Lenkijoje pirktų prekių ir paslaugų vertė 2022 metais pasiekė 37,4 mlrd. zlotų, o Lenkijos gyventojų užsienyje patirtos išlaidos šiuo laikotarpiu sudarė 22,8 mlrd. zlotų. Tai buvo atitinkamai 52,6 proc. ir 51,7 proc. daugiau nei prieš metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)