Dvejopo kainų skelbimo laikotarpis, kai kainos turės būti nurodytos litais ir eurais, prasidės 30 d. po to, kai Europos Sąjungos Taryba priims sprendimą dėl neatšaukiamai nustatyto euro ir lito perskaičiavimo kurso. Laikotarpis tęsis 6 mėnesius po euro įvedimo. Tačiau dar nesulaukus galutinio sprendimo pardavėjai ir paslaugų teikėjai pradeda „žaisti“ su savo kainomis.

DELFI jau rašė apie verslininkus, kurie visai neseniai sugalvojo pakeisti savo kainodarą ir kartu pradėti skelbti kainas dvejomis valiutomis.

Portalo skaitytojas, pasivadinęs „kirviu“, kelia dar vieną teoriją, kokio išradingumo gali imtis verslininkai euro įvedimo laikotarpiu.

„Vienasaskaita.lt irgi pabrangino paslaugas 50 centų iki 3,5 Lt (1,01 euro) nuo liepos. O po naujųjų metų bus gražus 1 euras ir, aišku, suapvalins kliento naudai. Pabrangimo paaiškinimas trumpai – Jūsų patogumui“, - kelia teoriją skaitytojas.

Bendrovės „Viena sąskaita“ direktorius Vytenis Ziberkas teigė, kad paslaugos kaina liepos mėnesį keitėsi ne dėl artėjančio euro.

„Jau prieš trejus metus buvo nustatytas maksimalus mokestis, kad kaina yra 3 Lt. Per tuos metus keitėsi ir sąnaudų kaina, atlyginimai, be to, esame informacinių technologijų (IT) įmonė – investuojame tiek į žmones, tiek į technologijas, natūralu, kad produktas tobulėja ir didėja kaštai“, - aiškino pašnekovas.

Paklaustas, ar įvedus eurą paslauga bus piginama iki 1 euro (3,45 Lt), V. Ziberkas teigė, kad keičiant įmonės paslaugos kainą nebuvo mąstoma apie artėjantį eurą.

„Tai buvo ilgai planuotas kainos pakeitimas. Kažko susijusio su euru čia tikrai nėra. O kaip bus, kai bus euras, tai tikrai po metų, po dvejų ar trejų kainos visur kils. Kai didėja sąskaitų išnešiojimo, sąnaudų, atlyginimų dydžiai, natūralu, kad ir pagamintas produktas, nori, nenori, turi brangti“, - aiškino įmonės atstovas.

Vienasaskaita.lt vadovas taip pat teigė, kad kartu su padidinta paslaugos kaina klientams sukurta ir papildoma vertė: „Mes ne tik pakeitėme maksimalią paslaugos kainos ribą, mes kartu suteikėme galimybę susimokėti ir už antrą būstą (sodą, garažą) su ta pačia sąskaita nemokamai, anksčiau tai buvo mokama“. Taip pat V. Ziberkas teigė, kad sumažinta popierinės sąskaitos gavimo kaina nuo 1 Lt (0,29 euro) iki 0,86 Lt. (0,25 euro).

DELFI primena, kad Lietuvos banko skaičiavimu, įvedant eurą šalyje valiutos keitimo įtaka infliacijai gali siekti apie 0,3 proc. punkto.

Statistikos departamento duomenimis, mėnesinė vartojimo prekių ir paslaugų infliacija šių metų gegužės mėnesį buvo neigiama ir siekė -0,1 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (387)