Keliose vietose nepavyko atsiskaityti

Moteris pasakoja negalėjusi sumokėti mokesčių, nes prekybos vietose pardavėjos atsisakė priimti jos 200 eurų banknotus. „Lietuvos spauda“ kioske dirbusi pardavėja paaiškino, kad neva iš valdžios gavo nurodymą nepriimti tokių stambių kupiūrų dėl rinkoje esančių suklastotų pinigų ir parodė tai patvirtinantį lapelį.

Pardavėja atsisakė patikrinti banknotą, nes pinigų tikrinimo aparatai neva negali atskirti, kur padirbti pinigai, o kur ne. Rasa nesiginčijo ir nuėjo į netoliese esantį prekybos centrą „Kubas“, tačiau ir čia ji susidūrė su ta pačia situacija. Moteris taip ir liko nesumokėjusi už mokesčius ir nebežino, ką daryti su piniginėje gulinčiais 200 eurų.

Laikinai sustabdė aptarnavimą 200 Eur banknotais

„Reitan Convenience Lithuania“, valdanti „Lietuvos spauda“, rinkodaros vadovė Lina Kaminskaitė paaiškina, kad lapkričio pradžioje iš partnerio „Perlas Network“ bendrovė gavo rekomendaciją laikinai nepriimti 200 Eur banknotų.

„Buvo pastebėta, kad atsirado padirbti šios vertės banknotai, kuriuos pinigų tikrinimo aparatas traktavo kaip tikrus. Tad reaguodami į šią riziką laikinai sustabdėme aptarnavimą šio nominalo banknotais“, – sako ji.

Įsigyti žvejo bilietą bus galima ir spaudos kioskuose

Po Delfi užklausos „Reitan Convenience Lithuania“ su partneriu patikrino šiandieninės rizikos lygį ir prekybos tinkle atnaujino aptarnavimą šios vertės banknotais.

„Atsiprašome klientės už patirtus nepatogumus, mūsų darbuotojai yra informuoti, jog ši rizika nebegalioja, ir galime vėl priimti atsiskaitymus šio nominalo banknotais“, – pažymi bendrovės atstovė.

Nurodymų nepriimti nedavė

Įmonės „Lupra“, valdančios prekybos centrąKubas“, vadovas Saulius Jurkus sako, kad ši situacija greičiausiai yra nesusipratimas, mat nurodymų nepriimti kurių nors banknotų nėra davęs.

„Gal kažkas savavališkai nepriėmė, nes mes visus pinigus priimame. Parduotuvėse prie kasų yra įranga ir turime galimybę patikrinti pinigų tikrumą. Aišku, jei pardavėjui kyla įtarimas, jis priima sprendimą, nes kartais sunku patikrinti pinigo tikrumą, bet nesame nurodė nepriimti kokių nors pinigų“, – pažymi S. Jurkus.

Visgi jis užsimena, kad Lietuvos bankas skelbė būti atidiems dėl tam tikrų eurų banknotų: „Mes šią žinutę esame ištransliavę savo darbuotojams, bet mes juos priimame.“

Saulius Jurkus

LB: tai – cheminių medžiagų paveikti banknotai

Komentuodama šią situaciją Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Ekspertizės ir techninio skyriaus vadovė Ramunė Juzėnienė sako, kad Lietuvos bankas nėra rekomendavęs prekybos įmonėms nepriimti visų 200 eurų banknotų, tik perspėjo apie specifiškai sugadintus pavienius 200 eurų banknotus ir tik tuos, kurių serijos numeriai prasideda skaičiais „X039...“.

Pašnekovė akcentuoja, kad minėti 200 eurų banknotai, – tai ne padirbti, o cheminių medžiagų paveikti banknotai.

„Šiuo metu turime žinių, kad labai nedidelis kiekis (pavieniai atvejai) tikrų 200 eurų banknotų yra paveikti cheminių medžiagų. Tokio proceso pasekmė – banknotų kraštai aptrupėję, popierius tapęs matinės spalvos, suplonėjęs, nebeturi banknotams būdingo šiugždėjimo, atsiradusios rudos spalvos dėmės, visų banknotų hologramos apsitrynusios, likę tik jų fragmentai, spalvą keičiantis skaičius banknotų reverse (OVI) yra praradęs blizgumą, spalvos nekeičia.

Pakėlus banknotus prieš šviesą, matoma, kad kai kurių banknotų apsauginiai siūleliai turi pertrūkių, t. y. metalo sluoksnis, kuriuo apsauginiai siūleliai padengiami gamybos metu, nutrupėjęs. Pasitaiko atvejų, kai aptrupėję banknotai yra taisomi, apklijuojami jų kraštai.

Šie banknotai turi ne tik identiškus sugadinimo požymius, bet ir vienodai prasidedančius serijos numerius „X039...“, – komentuoja LB atstovė.

Vyksta ikiteisminis tyrimas

Anot jos, Lietuvoje dėl šių specifiškai sugadintų banknotų vyksta ikiteisminis tyrimas, o LB tokių banknotų nekeičia ir nekompensuoja bei pateikia juos kaip įrodymą paremti vykstantį tyrimą.

„Lietuvos bankas bendradarbiauja su policija dėl 200 eurų nominalo banknotų, taip pat įspėjo apie esamą situaciją komercinius bankus bei prekybos įmones, kurioms rekomendavo visais atvejais, kai bandoma atsiskaityti tokiais 200 eurų nominalo banknotais, turinčiais išvardintus požymius ir serijos numerius „X039...“, kreiptis į policiją“, – teigia R. Juzėnienė.

Kaip atpažinti?

Ji pateikia rekomendacijas, kaip atpažinti netikrus arba sugadintus banknotus.

„Tiek gyventojai, tiek dirbantys su grynaisiais pinigais banknotų tikrinimui turėtų prisiminti „apčiuopkite-pažvelkite-pakreipkite“ metodą: rasti vandens ženklą, spalvą keičiantį nominalo skaičių, apsauginį siūlelį, skaidrų langelį su Europos portretu, holograminę juostelę ir kt.

Prekybininkai, banknotų tikrinimui naudojantys aparatus, turėtų žinoti, kad Europos Centrinio Banko sertifikuoti aparatai, juos tinkamai prižiūrint ir nuolat atnaujinant banknotų tikrinimo aparatų programinę įrangą, be trukdžių atpažįsta visus padirbtus banknotus. Jei prekybos įmonės darbuotojui kyla įtarimas dėl atsiskaitymui pateikiamų pinigų, jis gali atsisakyti priimti tokius pinigus. Esant galimybei – kreiptis į policiją“, – pasakoja LB atstovė.

Jos teigimu, bendra tendencija yra tokia, jog padirbtų eurų kiekiai apyvartoje mažėja tiek Lietuvoje, tiek ir euro zonoje. Tarp padirbtų pinigų labiausiai paplitusiais išlieka 20 ir 50 eurų nominalai. Padirbtų pinigų statistika yra nuolat atnaujinama ir skelbiama Europos Centrinio Banko ir Lietuvos banko tinklapiuose.

LB gyventojams primena, kad dėl įtartinų pinigų visuomet gali kreiptis į Lietuvos banką (nemokama informacinė linija: +370 800 50 500) ir pateikti juos mokumo ekspertizei ar tikrumo tyrimui. Pinigai ištiriami ir atsakymas pateikiamas per 10 kalendorinių dienų.

Be to, Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune galima pasikeisti eurų banknotus į stambesnes ar smulkesnes kupiūras. Ši paslauga nemokama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)