Numatoma, kad gyventojai pajamas deklaruoti ir mokestį sumokėti galės iki liepos 1 dienos, permokos, kaip ir anksčiau, bus grąžintos iki liepos 31-osios.

Nebelieka pilkų formų, padės vedlys

Kaip buvo teigiama pačios VMI, nuo šių metų keičiasi pats pajamų deklaravimo principas.

Gyventojai, įpratę pildyti pilką GPM308 formą, jos nebeišvys. Vietoje jos yra sukurtas deklaravimo vedlys, kuriuo informaciją apie pajamas gyventojai teiks klausimų-atsakymų principu. Teigiama, kad tokia sistema gyventojams bus paprastesnė ir sukels mažiau rūpesčių ir neaiškumu. Deklaruoti pajamas savarankiškai dirbantiems galima čia.

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė teigė, kad žmogus, norėdamas deklaruoti pajamas, prisijungęs prie elektroninio deklaravimo sistemos (EDS), eidamas žingsnis po žingsnio ras klausimus, į kuriuos turės atsakyti.

Klausimyne, anot jos, bus ir tokių pozicijų, kur bus paprašyta atsakyti į tokius klausimus, kurie galėtų turėti įtakos deklaravimo teisingumui. Pavyzdžiui, ar žmogus 2019-ais gavo pajamų iš užsienio, gal pirko būstą ir pan.

VMI sistemos vedlys taip pat leis žmogui daryti pertraukas ir paskui, net ir praėjus kuriam laikui, asmuo galės grįžti į deklaravimo sistemą ir tęsti.

„Pradėjus pildyti deklaraciją, ir esant, pavyzdžiui, kokiam nors vaiko trikdžiui, ar kažkokiam kitam reikalui, arba prireikus pasiieškoti dokumentų, vedlys leidžia susistabdyti procesą, ir žmogus galės vėliau grįžti, kai sužinos reikiamą informaciją, kuri jam tuo metu bus reikalinga“, – tikino S. Aliukonytė-Šnirienė.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Taip pat ji teigė, kad užpildžius deklaraciją, žmogus iš karto galės pamatyti sumą, kurią jis turės sumokėti arba kokia suma bus grąžinta.

Kaip rašė ELTA, S.Aliukonytė-Šnirienė sakė, kad paveiktiems sektoriams dėl karantino du mėnesius VMI neskaičiuos delspinigių už laiku nepateiktas deklaracijas.

„Pats deklaravimo terminas pratęstas iki liepos 1 dienos, taip pat ir sumokėjimo terminas. Kita svarbi aplinkybė dėl COVID-19 apribotų ekonominių veiklų, jų sąrašas paskelbtas VMI puslapyje. Žmonės, kurie vykdo veiklą iš šio sąrašo, jiems galios nuostata, kad, pasibaigus ekstremaliai situacijai, dar du mėnesius VMI neskaičiuos delspinigių ir išieškojimo veiksmų nevykdys“, – trečiadienį sakė VMI atstovė.

Ne mažiau svarbu, kad šiemet deklaruojantys pajamas gali skirti iki 1,2 proc. siekiančią paramą ne pelno siekiančioms organizacijoms, 0,6 proc. – politinėms partijoms ir 0,6 proc. – profesinėms sąjungoms.

Konsultacijos tik telefonu

„Delfi“ primena, kad pajamų deklaravimas turėjo prasidėti kovo pradžioje, tačiau dėl COVID-19 buvo atidėtas. Numatoma, kad gyventojai pajamas deklaruoti ir mokestį sumokėti galės iki liepos 1 dienos.

Deklaracijas, kaip ir kasmet, turi pateikti gavusieji nuomos pajamų iš kitų gyventojų, palūkanų, darbinių pajamų iš užsienio, dėl įregistruotos individualios veiklos pagal pažymą ar turėtą verslo liudijimą, jeigu yra prievolė deklaruoti turtą, norint pasinaudoti nustatytomis lengvatomis ir panašiais atvejais, rašė ELTA.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Taip pat gyventojams derėtų nepamiršti, kad VMI dėl COVID-19 visas paslaugas teikia ir konsultacijos vyksta tik nuotoliniu būdu.

„Tiesioginės pagalbos teikti negalime, todėl ji bus suteikta telefonu. Jų pagalba įmonės galės gauti informaciją teikiant deklaracijas. Iškart prašome, kad prieš skambindami pabandytų žmonės peržvelgti, kas parengta“, – sakė VMI atstovė.

Konsultacijas mokesčių klausimais gyventojai gali ją gauti paskambinę 1882 ar pateikę paklausimą elektroniniu būdu per Mano VMI. VMI paskelbė papildomą konsultantų telefonu sąrašą gyventojams ir įmonėms, pagal aptarnavimo teritorijas. Jį galima rasti VMI interneto svetainėje.

Praėjusiais metais pajamas deklaravo apie 1,4 mln. gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)