Nuolaidos – tik trijų savivaldybių gyventojams

Klausimą dėl „Atostogų parke“ taikomų nuolaidų į viešumą iškėlė Palangos meras Šarūnas Vaitkus. „Pastaruoju metu sulaukiu nemažai gyventojų skambučių ir žinučių su štai kokiu klausimu: „Kodėl įmonė „Atostogų parkas“, esanti už keleto kilometrų nuo Palangos, mūsų miesto gyventojams už paslaugas taiko gerokai didesnes kainas, palyginti su kitais miestais?“ Ir netgi savotiškai žemina palangiškius, kai kasoje paklausiama, iš kokio jūs miesto būsite. Jei atsakoma, kad iš Palangos, garsiai pasakoma, kad turėsite mokėti daugiau“, – palangiškių skundais savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo Š. Vaitkus.

Jis tvirtino, kad tikrai nebūtų viešinęs šios problemos, jei skundas būtų vienas ar du, tačiau jų būta gerokai daugiau.

„Palangiškiai ten veža savo vaikus mokytis plaukti, patys važiuoja į baseiną. Tačiau nesuvokiama, kodėl jie turi mokėti 25 proc. brangiau nei, pavyzdžiui, kretingiškiai. Aiškinama, kad Kretingos rajono gyventojams 25 proc. nuolaida taikoma, nes ją kažkokiose „Atostogų parke“ vykusiose varžybose iškovojo Kretingos rajono valdžios atstovai.

Tai – absurdas. Nuolaida turėtų būti taikoma konkrečiai tam asmeniui, kuris laimėjo varžybas, o ne viso mieto gyventojams. Visame pasaulyje, Lietuvoje – taip pat, nuolaidos taikomos socialinėms grupėms, pavyzdžiui, pensininkams, neįgaliesiems, studentams. O „Atostogų parke“ nuolaidų sistema kitokia – jos taikomos tam tikrų miestų gyventojams. Mano nuomone, tai nėra teisinga“, – dėstė Š. Vaitkus.

Reikia dokumentų

„Atostogų parko“ viešųjų ryšių ir rinkodaros specialistė Rūta Račaitė aiškino, kad pernai lapkričio 6 dieną, kai vyko sveikatinimo ir poilsio komplekso „Atostogų parkas“ atidarymas, vyko ir Lietuvos miestų savivaldybių atstovų plaukimo varžybos „Plauk už Miestą 2015!“, į kurias buvo pakviesti visų Lietuvos savivaldybių atstovai.

Varžybų pagrindinis prizas – 25 procentų metinė nuolaida „Atostogų parko“ vandens ir pirčių komplekse.

„Plaukimo varžybose dalyvavo 12-os savivaldybių atstovai, tarp jų merai, savivaldybių administracijos direktoriai, tarybų nariai, merų patarėjai bei administracijų specialistai.
Pirmąją vietą iškovojo Kretinga, jai atstovavo Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys Steponas Baltuonis. Todėl kretingiškiai ir gali visus metus „Atostogų parke“ už paslaugas mokėti 25 proc. pigiau“, – aiškino R. Račaitė.

Antroji vieta tose varžybose ir 20-ties procentų nuolaida atiteko Klaipėdos miestui, trečiąją vietą ir 15-os procentų nuolaidą iškovojo Jonava.

R. Račaitė patvirtino, kad varžybų nugalėtojų ir prizininkų miestų gyventojams nuolaidos išliks iki šių metų lapkričio 6 dienos. Nurodoma,kad perkant paslaugą, reikia pateikti gyvenamąją vietą parodantį dokumentą.

Diskriminacija, bet tyrimo nepradės

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė, išgirdusi apie „Atostogų parke“ galiojančią nuolaidų sistemą, neslėpė nuostabos.

Agneta Skardžiuvienė

„Pripažįstame, kad neturėtų būti tokios diskriminacijos, kai nuolaida taikoma todėl, kad esi iš Kretingos, o ne iš, pavyzdžiui, Šiaulių. Tai – diskriminacija dėl gyvenamosios vietos. Tačiau, deja, tyrimo negalime pradėti ir žmonėms padėti, nes gyvenamoji vieta nėra diskriminacijos objektas, kaip, pavyzdžiui, lytis, tautybė, seksualinė orientacija. Taip numatyta teisės aktuose“, – teigė A. Lobačevskytė.

Tačiau ji vylėsi, kad į šią problemą dėmesį atkreips kitos tarnybos, kurių kompetencijoje galbūt yra galių pažaboti tokią vartotojų diskriminaciją.

„Mums lieka tik kreiptis į verslininkus ir prašyti jų supratimo, sąmoningumo. Akivaizdu, kad negalima diskriminuoti žmonių pagal gyvenamąją vietą. Kuo kalti, pavyzdžiui, Panevėžio gyventojai, kad jų valdžios atstovai tose varžybose nieko nelaimėjo ar net nedalyvavo? Kodėl jie turi mokėti brangiau nei kretingiškiai ar klaipėdiečiai?“ – retoriškai klausė ir verslininkų supratingumo prašė A. Lobačevskytė.

Po susitikimo – skirtingi pareiškimai

„Mes nenorime, kad palangiškiams būtų taikomos nuolaidos. Norime lygių teisių, kad kainos visiems būtų vienodos, o nuolaidos taikomos socialinėms grupėms“, – teigė Š. Vaitkus.

Kai jis šią problemą paviešino „Facebook“, jau kitą dieną pas jį į susitikimą atskubėjo „Atostogų parko“ direktorius Ričardas Jovaiša ir rinkodaros vadovė Rasa Petrauskienė.

„Sutarta: nuo gegužės vidurio palangiškiai ir šventojiškiai už pramogas „Atostogų parke“ nemokės daugiau nei kaimyninės savivaldybės. Susitikimo metu išsakiau nuomonę, kad minėtame pramogų objekte taikoma skirtinga kainodara gretimų savivaldybių gyventojams nėra gera praktika bei pabrėžiau, kad, mano nuomone, visiems turėtų būti sudarytos vienodos sąlygos.

Konstruktyvaus pokalbio metu ieškojome abipusių galimybių, kaip pagerinti susiklosčiusią situaciją. Sutarėme, jog „Atostogų parkas“ jau nuo gegužės vidurio, lauko terasos atidarymo proga, pramogauti atvykusiems Palangos ir Šventosios gyventojams taikys tokią pat kainodarą, kaip ir kaimynams kretingiškiams“, – socialiniame tinkle „Facebook“ apie pokalbio rezultatus pranešė Š. Vaitkus.

Tačiau „Atostogų parko“ vadovas R. Jovaiša kiek kitaip interpretavo susitarimą.

„Su Palanga darome bendrą projektą Jie įsipareigojo pasirūpinti, kad iki „Atostogų parko“ važiuotų viešasis transportas, o tada mes palangiškiams taikysime nuolaidas“, – teigė R. Jovaiša.

Pigiau – važiuoti į Liepoją

Kai Š. Vaitkus socialiniame tinkle iškėlė problemą dėl nuolaidų sistemos „Atostogų parke“, pasipylė komentarai, kad jame kainos yra neadekvačios, todėl nesvarbu, ar nuolaida galioja, ar ne, lankytis šiame pramogų centre yra labai brangu.

„Atostogų parkas“ viešai skelbia, kad vienos valandos apsilankymas vandens pramogų ir pirčių komplekse suaugusiesiems kainuoja 10 eurų, dviejų – 18 eurų, trijų – 22 eurai, visos dienos – 30 eurų.

„Mes tik vieną kartą buvome, ir tik iš smalsumo. Druskininkuose už tą pačią kainą – ir pramogų parkas, ir 20 pirčių, ten dažniau lankomės. Jei iš Palangos norime važiuoti, tada į Liepoją. Už 14 eurų prisibūname, kiek norime ir su kelionės išlaidomis daug pigiau išeina. Nesuprantu, kodėl arti atsidarius tokiam vandens parkui, reikia vykti į kitą šalį. „Atostogų parke“ kainos tikrai per aukštos“, – po Š. Vaitkaus pasisakymo „Facebooke“ komentavo žmonės.

„Būdami vieninteliai Vakarų Lietuvoje, naudojame natūralius gamtinius išteklius sveikatinimui – mineralinį geoterminį vandenį bei sapropelį, kurie yra mūsų išskirtinumas. Taip pat mūsų komplekse yra 14 baseinų (9 viduje ir 5 lauke), kuriuose įrengtos modernios spauduminės masažinės srovės, kaskados, vandens treniruokliai. Kasdien, kiekvieną valandą, pirtyse vyksta profesionalių pirtininkų programos. Visa tai lemia atitinkamas sąnaudas, kurios atsispindi mūsų kainodaroje. Nuo gegužės 20 d. vasaros sezono ir lauko terasos atidarymo metu visiems lankytojams bus pristatyta nauja kainodara, kuri bus dar labiau patrauklesnė“, – aiškino „Atostogų parko“ atstovė R. Račaitė, tačiau konkrečiai neįvardijo, kaip kainos pasikeis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)