Pranešama, kad labiausiai nukentėjo rūsiai, sandėliukai, pirmųjų aukštų patalpos, yra visiškai apsemtų automobilių, užvirtusių medžių. „Lietuvos draudimo“ Žalų centras registruoja pranešimus apie stichijos sukeltą žalą iš visos Lietuvos.

„Kol kas nuostolių dydis labai preliminarus, tiksliau bus galima įvertinti išdžiuvus apsemtam turtui. Aplietų patalpų žalos vidutiniškai siekia 1 000 eurų“, – sako „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

„Vienas klientas pranešė apie visiškai apsemtą automobilį, kurį lietus apsėmė jam stovint prie gyvenamojo namo. Automobilis – praėjusių metų laidos, todėl nuostolis tikrai sieks keliolika tūkstančių eurų.

Automobilis – praėjusių metų laidos, todėl nuostolis tikrai sieks keliolika tūkstančių eurų.

16 valandos duomenimis, „Lietuvos draudimas“ buvo užregistravęs 215 vakarykščio lietaus ir audros žalų, manoma, kad žalų skaičius dar augs iki 250–280 pranešimų, preliminariai nuostoliai klientams sieks ketvirtį milijono eurų. Šios liūties nuostoliai prilygs prieš dvi savaites buvusios audros nuostoliams.

Apie 20 proc. žalų – apsemti automobiliai: jie skendo ir stovintys (garažuose, parkavimo vietose, žemiau esančiose gatvėse), taip pat patyrė hidrosmūgius.

Apie 20 proc. visų žalų sudaro dėl žaibavimo kilusių viršįtampių žalos, kai buvo sugadinta elektronika gyventojų namuose ar verslo įstaigose.

„Lietuvos draudimas“ yra registravęs keletą inžinerinio pobūdžio žalų – paplautas gruntas, nuplauti remontuojamo kelio šlaitai ir panašūs atvejai.

Įmonė, kuri remontuoja kelius, pranešė iš Pietų Lietuvos apie išplautus remontuojamo kelio šlaitus. Dominuoja pranešimai apie aplietas patalpas – gyvenamąsias ar verslo, taip pat gyventojų turtas nukentėjo nuo žaibavimo“, – komentuoja A. Juodeikis.

Prieš beveik dvi savaites dėl stipraus lietaus ir audros „Lietuvos draudimas“ užfiksavo 350 klientų pranešimų, šiems nuostoliams atlyginti prireiks beveik ketvirčio milijono eurų. „Lietuvos draudimo“ žalų ekspertai prognozuoja, kad šios paros liūtis nuostolių dydžiu bus kiek mažesnė.

Patyrusiems žalą gyventojams „Lietuvos draudimo“ ekspertai primena, kad pirmiausia reikia imtis neatidėliotinų gelbėjimo veiksmų, jei reikalinga, iškviesti avarines tarnybas, registruoti įvykius klientai gali jiems patogiausiu būdu – telefonu ar internetu, užregistravus įvykį žalų ekspertas susisieks dėl apžiūros laiko. Liūties ir vandens sukelti nuotoliai bus vertinami turtui išdžiūvus, kad būtų galima tiksliau nustatyti nuostolių dydį.

Draudimo ekspertai, remdamiesi ne vienerių metų statistika sako, kad šių metų „audrų sezonas“ tik prasideda.

Nuo gegužės gamtos stichijų sukeliami nuostoliai išauga 4–5 kartus, palyginti su kitais metų laikais. Iš viso šiemet nuo metų pradžios dėl įvairių gamtos stichijų „Lietuvos draudimas“ yra atlyginęs daugiau nei pusę milijono eurų, pastaroji audra šią sumą kilstels iki pusės milijono eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)