Diegdami momentinius mokėjimus, šalyje veikiantys bankai ir Lietuvos bankų asociacija (LBA) bendradarbiavo su Lietuvos banku (LB). Bankams įgyvendinant su LB pasirašytą memorandumą, klientai gali patogiau atsiskaityti tarpusavyje – jiems sudaroma galimybė gauti bei patiems atlikti momentinius mokėjimus tarp skirtingų bankų.

Momentiniai mokėjimai atliekami tik pervedant lėšas eurais. Maksimali vieno pervedimo suma – iki 15 tūkst. eurų.

Šiuo metu SEB bei „Swedbank“ klientai gali ir gauti, ir atlikti momentinius mokėjimus tiek per interneto banką, tiek per mobiliąją programėlę. Bankas „Citadele“ suteikia galimybę gauti momentinius mokėjimus ir atlikti iki 1000 Eur vertės momentinius mokėjimus mobiliojoje programėlėje. Tarpbankinius momentinius mokėjimus taip pat siūlo elektroninių pinigų įstaiga „Paysera LT“. Šiaulių banko klientai gali gauti momentinius mokėjimus, bet ne siųsti.

Tuo tarpu „Luminor“ bankas dar nėra pasirengęs nei siųsti, nei priimti momentinių mokėjimų ir planuoja teikti šią paslaugą tik kitais metais.

Momentinių mokėjimų paslauga bankų viduje teikiama jau seniau, tai yra pervedus pinigų į to paties banko kliento sąskaitą, jie įskaitomi per keletą sekundžių.

Atsiskaityti mokėjimo kortelėmis prekybos vietose per šventes bus galima kaip įprasta, gyventojai taip pat galės išsigryninti pinigų bankomatuose, naudotis internetine bankininkyste ir išmaniosiomis bankų programėlėmis.

Ką svarbu žinoti darant mokėjimą?

Momentinius mokėjimus galima atlikti tik į bankus ir elektroninių pinigų įstaigas, kurios pasirengusios šiai paslaugai. Šventiniu laikotarpiu pradedant mokėjimą, būtina pažymėti, kad jis būtų vykdomas kaip momentinis, kitaip bus inicijuotas įprastas SEPA mokėjimas, kuris gavėją pasieks tik po švenčių. Kol kas didžiausia suma, kurią galima pervesti vienu momentiniu mokėjimu, yra 15 tūkst. Eur. Bankai gali taikyti ir individualius pervedamų sumų apribojimus, todėl, kokią didžiausią sumą vienu kartu galima pervesti momentiniu mokėjimu, rekomenduojama pasiteirauti savo banko.

Neturintiems galimybės pasinaudoti momentinių mokėjimų paslauga, Lietuvos bankas praneša, kad gruodžio antrąją pusę tarpbankiniai mokėjimai bus atliekami gruodžio 23 d. (pirmadienį), gruodžio 27 d. (penktadienį) ir gruodžio 30–31 d. (pirmadienį ir antradienį). Kitais metais tarpbankiniai mokėjimai bus pradėti vykdyti nuo sausio 2 d. (ketvirtadienio). Gyventojai ir įmonės, kuriems aktualu, kad lėšos gavėjus pasiektų iki šventinės dienos, turi atkreipti dėmesį į banko nurodomą vėliausią laiką, kada pateikti pavedimai būtų įvykdomi tą pačią dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)