„Ne vienerius metus tvarkingai moku įmokas kas mėnesį, tiksliau - bankas jas automatiškai nuskaičiuoja nuo mano sąskaitos. Prieš gerą pusmetį užsisakiau SMS informavimo paslaugą apie pinigų nuskaitymą iš sąskaitos ir pastebėjau, kad bankas įmokas už kreditą nuskaičiuoja ne sutartyje numatytą dieną, bet dieną prieš“, - rašė vyras (vardas ir pavardė DELFI žinomi).

Tiesa, bankas įmokas už būsto paskolą nuskaičiuoja mokėjimo dienos išvakarėse: jei numatyta kredito įmokos mokėjimo diena yra 2-a, tai ji nuskaičiuojama 1-os dienos 23-23:30 val.

„Kreipiausi į SEB banką, reikalaudamas paaiškinti, kodėl yra pažeidinėjamos kredito sutarties nuostatos, gavau atsakymą, kuris neapgautų nei vieno mąstančio žmogaus: kažkokios pasakos apie banko darbo dienos pradžią, kaip bankas rezervuoja lėšas tik pradėjęs darbą ir kad kiekvieno mėnesio 2-ą dieną bankas darbą pradeda 1-osios dienos naktį“, - piktinosi jis.

SEB banko Verslo plėtros departamento direktorius Linas Januševičius dėl susiklosčiusios situacijos banko kliento atsiprašo.

„Dėl techninių priežasčių, susijusių su IT sistemų pokyčiais po euro įvedimo, klientams, turintiems būsto paskolas, paskolos įmokų nurašymas šiuo metu vyksta porą valandų anksčiau – t. y. maždaug valandą prieš numatytos sutartyje dienos vidurnaktį. Planuojame įgyvendinti tam tikrus IT sistemų funkcionalumo pakeitimus, kad ateityje šis nurašymas vyktų tik prasidėjus numatytai dienai, t.y. po vidurnakčio“, - rašė komentare L. Januševičius.

Mato naudą bankui

Paskolą turintis vyras svarsto, kad veikiausiai bankas dėl išankstinio nuskaitymo gauna naudos.

Įdomu, kiek bankas išlošia, nuskaitydamas pinigus anksčiau - juk juos, tikriausiai, gali greičiau investuoti į užsienio rinkas ir iš to daugiau uždirbti. Neaišku, ar jie nesielgia taip pat ir su kitos paskirties paskolomis ar net su visomis tiesioginiu debetu nuskaitomomis išmokomis. Ir aš tai pastebėjau tik prieš pusmetį, o kas žino, kiek ilgai tai tęsiasi?, - klausė vyras. - Gal tai galima būtų traktuoti kaip mano skolinimą bankui, nors ir pusdieniui, ir reikalauti palūkanų?“

Jis taip pat nerimavo, kas atsitiktų, jei pinigus už būsto paskolą į savo sąskaitą pervestų tik numatytą nuskaitymo dieną – ar jos išvakarėse nesant pinigų tai būtų įvertinta kaip nesumokėta įmoka?

Tačiau L. Januševičius tikina, kad neradus reikiamų lėšų kiekio, sistema įmoką už būsto paskolą bando nuskaityti kelis kartus: tiek nuskaitymo dienos išvakarėse, tiek ir sutartyje numatytą nuskaitymo dieną.

„IT sistema, automatiškai nurašanti įmokas iš kliento sąskaitos, jos likutį tikrina kelis kartus per dieną, taigi jei kliento sąskaitoje lėšos atsiranda numatytą paskolos įmokos mokėjimo dieną, ji yra nurašoma laiku“, - rašė jis.

Nepaisant banko paaiškinimų, klientas yra įsitikinęs, kad jo teisės buvo pažeistos.

„Esu įsitikinęs, kad tai yra grubus visų SEB banke paskolas turinčių asmenų teisių pažeidimas ir SEB bankas turėtų taisyti šią klaidą. Man neturėtų rūpėti jų sistemų ypatumai ar techninės galimybės - sutarties sąlygų privalo laikytis abi pusės“, - mano vyras.

DELFI primena, kad nuo šių metų Lietuvoje tiesioginio debeto paslauga bus pakeista į elektroninės sąskaitos pateikimo paslaugą SEPA. Šios iniciatyvos tikslas yra naudoti vienodas mokėjimo priemones atsiskaitymams eurais.

Viliamasi, kad ši paslauga leis užtikrinti geresnės kokybės paslaugas ir mažesnes kainas pavedimams ir tarp skirtingų šį reglamentą naudojančių valstybių.

SEPA naudojama Europos Sąjungos valstybėse narėse, Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)