„Matau daugybę siūlomų priemonių verslo išlikimui ir skatinimui. Taip pat yra daug straipsnių apie paskolas mokančius žmones, kuriems galima atidėti mokėjimus, ar kitaip spręsti šį klausimą, tačiau pasigendu informacijos apie paprasto žmogaus išlikimą šiuo sunkiu laikotarpiu, kuris neturi paskolos, o būstą nuomojasi“, – savo atsiųstame laiške rašė ji.

Moteris pasakojo turinti daugiavaikę šeimą ir tai, kad Vilniuje šiuo metu jie nuomojasi būstą, tačiau nuomotojai į jokias kalbas apie nuomos įmokos atidėjimus ar nuolaidas neina.

„Gal galėtų ir tokiems kaip mes, valstybė, šiuo periodu padėti susikalbėti su nuomotojais, kurie asmeniškai kalbant, ir prašant nuolaidos šiuo laikotarpiu, neina į jokias kalbas“, – klausė ji.

Apie paramą gyventojams „Delfi“ pasiteiravo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) specialistų.

Pasak jų, tvarka tokia, kad savivaldybės turi galimybę šeimoms ar vienišiems asmenims skirti papildomą socialinę paramą nenumatytais atvejais. Pavyzdžiui, jos gali skirti vienkartinę, tikslinę, periodinę, sąlyginę ir kitokias pašalpas, kai atsiranda sudėtingos aplinkybės.

„Ministerijos nuomone, vienkartinė, tikslinė ir periodinė pašalpos galėtų siekti 257 Eur pirmam asmeniui šeimoje ar vienam gyvenančiam asmeniui, 206 Eur antram asmeniui ir 180 Eur trečiam bei kitam paskesniam šeimos asmeniui – taip parama atitiktų minimalų vartojimo poreikių dydį“, – buvo rašoma SADM gautuose atsakymuose.

Taip pat buvo teigiama, kad savivaldybės administracija taip pat gali skirti socialinę pašalpą, tačiau į ją pretenduoti galima tik tais atvejais, kai vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 125 Eur, neskaičiuojant vaiko pinigų ir 15-35 proc. darbo užmokesčio, priklausomai nuo šeimos sudėties.

„Būsto šildymo išlaidų kompensaciją savivaldybė skiria, kai išlaidos šildymui viršija 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir valstybės remiamų pajamų dydžio, atitinkamai karšto ir šalto vandens kompensacija priklauso, kai išlaidos vandeniui viršija 5 ir 2 proc. pajamų ir valstybės remiamų pajamų dydžio“, – apie paramą aiškino SADM atstovai.

„Delfi“ priemena, kad prieš kurį laiką Vyriausybė patvirtino ekonomikos skatinimo ir pagalbos verslui planą, kuriuo sieks mažinti koronaviruso pasekmes.

Plane numatyta, kad valstybė solidariai iki trijų mėnesių padės verslui išsaugoti darbo vietas, padengiant dalinės prastovos ar prastovos išmokos dalį darbuotojams, taip pat numatomos išmokos dirbantiems savarankiškai.

Daugiau apie tai galite skaityti čia ir čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)