Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje Mykolas Majauskas pasiūlė atlyginimus ne darbuotojo naudai perskaičiuosiantiems darbdaviams numatyti reikšmingesnes baudas.

„Kalbėjote apie skaičiuoklę, kuri leistų darbuotojams neapsigauti, koks atlyginimas jiems priklauso. Galbūt būtų prasminga numatyti reikšmingesnes baudas, jei būtų neperskaičiuota darbuotojo naudai pagal tai, kaip buvo suplanuota valstybės. Paskata perskaičiuoti nepilnai darbuotojo naudai gali būti reikšminga, jei įmonės yra didesnės“, – svarstė konservatorius.

V. Šapoka atsakė, kad ši rizika yra pasverta.

„Žiūrėjome, kas vyko Rumunijoje (kur įmokos sujungtos 2017 metais – DELFI), ten net nebuvo prievolės, o pas mus yra numatyta labai aiškiai įstatymuose kaip privalomai būtinai perskaičiuoti su tam tikromis poveikio priemonėmis, jei būtų bandoma piktnaudžiauti.

Kadangi spaudimas didinti atlyginimą gan didelis, tai tokioje terpėje net ir be privalomo nurodymo kažkokių didelių nesklandumų nebuvo.

Mes nedarėme tos klaidos kaip rumunai ir aiškiai išdėstėme, kaip turi būti perskaičiuojama. Didelių rizikų nematome, bet tikrai perduosiu socialinės apsaugos ir darbo ministrui, kad reikėtų padidinti atgrasymą“, – kalbėjo finansų ministras.

Vilius Šapoka

Šiuo metu Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad už darbo užmokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos pažeidimus gali būti skiriama 150–1 450 eurų bauda. Pakartotinis nusižengimas gali būti baudžiamas nuo 1 400 iki 3 000 eurų.

Tuo metu tyčinis pažeidimas darbdaviui užtrauktų nuo 2 700 iki 6 000 eurų baudą.

Nors dėl „Sodros“ įmokų sujungimo atlyginimai popieriuje padidės, į rankas darbuotojai turėtų gauti tiek pat arba tik šiek tiek daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)