Kavinėse – kainų įvairovė

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Darius Miklovas, kuris pats turi kavinę „Sporto lizdas“ J. Basanavičiaus gatvėje, teigė, jog kol kas kainų dar nekėlė.

„Pas mane cepelinai, kaip ir pernai, kainuoja 3,8 euro, šaltibarščiai – 3,5 euro, dienos pietūs – nuo 3,5 iki 6 eurų, atsižvelgiant į tai, kokie patiekalai tą dieną siūlomi. Tačiau pažiūrėkite, kas darosi prekybos centruose. Mes juk produktų neatsivežame iš kitų šalių, juos taip pat perkame Lietuvoje. Tragedija, kad agurkai kainuoja vos ne keturis eurus, kai kainavo keturis litus. Todėl jei kainos nemažės prekybos centruose, manau, kad prasidėjus sezonui, kainas kavinėje teks pakelti 5-15 proc.“, – neslėpė D. Miklovas.

Jis tvirtino, kad J. Basanavičiaus gatvėje gausu kavinių, todėl ir kainose jose labai skiriasi.

Darius Miklovas

„J. Basanavičiaus gatvėje esančiose kavinėse cepelinų porciją galima suvalgyti ir už 3,2, 3,5, 4, 5,5 euro. Tačiau porcija porcijai nelygi. Ta, kur pigesnė, yra tokio dydžio lyg būtų vienas cepelinas, kurių porcija kainuoja 4 eurus.

Esmė ta, kad kainų įvairovė didelė, todėl ir mažesnes pajamas gaunantys žmonės galės sau leisti pavalgyti kavinėse, nors kainos ir bus pakilusios“, – tikino D. Miklovas.

Jis taip pat konstatavo, jog dalis poilsiautojų į kavinės vakarais ateis tik išgerti bokalą alaus ar puodelį arbatos ir pasiklausyti muzikos. „Kasmet taip yra, kad dalis poilsiautojų maisto produktus perka prekybos centruose ir valgyti gaminasi ten, kur yra apsistoję. Tačiau, kai prekybos centruose kainos tokios, jau bus tikslinga paskaičiuoti, ar ne pigiau pavalgyti kai kuriose kavinėse“, – dėstė D. Miklovas.

Kaina – už kokybę

Poilsiautojai jau pastebėjo, kad J, Basanavičiaus gatvėje esančiose kavinėse kainos smarkiai skiriasi. Pavyzdžiui, vienoje šaltibarščiai kainuoja 4,5 euro, cepelinai – 5,5 euro, kitoje už 5,5 euro galima pavalgyti dienos pietus iš dviejų patiekalų. Picų kaina J. Basanavičiaus gatvės kavinėse siekia apie 7 eurus, bulviniai patiekalai – apie 5 eurus.

Kavinėje „Floros simfonija“, kuri yra J. Basanavičiaus gatvėje, šaltibarščiai kainuoja 4,5 euro, o cepelinų porcija – 5,5 euro.

„Mes stengiamės išlaikyti kainos ir kokybės santykį. Klientams siūlome tik itin kokybišką maistą, todėl jo ir kaina didesnė nei daugelyje kitų kavinių. Pernai buvo toks nutikimas, kuris vaizdžiai tai iliustruoja. Pasamdėme virėją, kuri dirbo kitoje J. Basanavičiaus gatvėje esančioje kavinėje. Į virtuvė atėjo užsakymas gaminti šaltibarščius, Ta moteris į indą supylė kefyrą ir jau norėjo skiesti vandeniu, kai tai pastebėjo mūsų seniau dirbanti virėja.

Ji pakraupo, kad taip daroma, nes pas mus šaltibarščiai ruošiami tik iš aukščiausios kokybės kefyro, negailima daržovių. Ir cepelinai pas mus gaminami rankomis, moterys spaudžia tarkius, o ne perkame pusgaminius, kuriuos šildome. Todėl ir kainos tokios. O kai viskas, iš ko gaminami patiekalai brangsta, kainas turime kelti ir mes. Palyginti su praėjusių metų vasara, maistas pas mus pabrango 10-18 proc. Tačiau alkoholinnių gėrimų, nors akcizas ir padidėjo, nebranginome“, – neslėpė „Floros simfonijos“ direktorius Henrikas Tautkus.

Anot jo, būtų paprasta dirbti ir kainų taip nereikėtų kelti, jei sezonas Palangoje tęstųsi bent kelis mėnesius, o ne tiek, kiek dabar.

„Skaičiavome, kad pernai normaliai dirbome 29 dienas. Birželį, liepą buvo šalta, todėl ir žmonių mažai, o nuo rugpjūčio 2 dienos prasidėjo geri orai, tada ir apyvarta labai išaugo. Tada uždirbome, o tai kitais vasaros mėnesiais net savo santaupas naudojau, kad galėčiau sumokėti atlyginimus. Visi galvoja, kad daryti verslą Palangoje labai paprasta. Tačiau jei nori jį daryti gerai, tai labai sudėtinga“, – tvirtino H. Tautkus.

Kvietė ateiti pasitarti

Palangos turizmo ir informacijos centro vyriausioji vadybininkė turizmui Alma Slabočevičienė žmones ragino neišsigąsti žinių apie išaugusias patiekalų kainas.

„Suprantame, kad J. Basanavičiaus gatvė yra traukos centras, tačiau, jei norite papietauti, pavakarieniauti, galima rasti alternatyvų ir kitose vietose, kur ir maistas bus kokybiškas, ir kainos gerokai priimtinesnės. Nereikia bijoti išeiti iš J. Basanavičiaus gatvės“, – patarė pašnekovė.

Ji vardijo, jog kavinėje „Jova“, kuri yra prie buvusios autobusų stoties sočiai papietauti galima ir už 3 eurus, kainos nesikandžioja ir Vytauto gatvėje esančioje kavinėje „Mūza“.

Pavyzdžiui, netoli J. Basanavičiaus gatvės esančio 4 žvaigždučių viešbučio „Alanga“ restorane šaltibarščiai kainuoja 2,5 euro.

„Žmones kviečiame užsukti pas mus. Mes tikrai patarsime, rekomenduosime, kur galima ir skaniai, ir už priimtiną kainą pavalgyti“, – teigė A. Slaboševičienė.

„Į Palangą atvažiuoja įvairiausių žmonių. Vieni gali sau leisti net nežiūrėti į kainas, kitiems ir trys eurai yra nemaži pinigai. Tačiau Palanga tuo ir išskirtinė, kad ji turi pasiūlymų įvairiems žmonėms. Pasiūla yra, o dabar laukiame paklausos“, – tvirtino D. Miklovas.

Ar jau spėjote apsilankyti Palangoje? O gal ten lankėtės praėjusiais metais? Pasidalykite, kokias kainas pastebėjote, kiek mokėjote už nakvynę ar pietus kavinėje. Kaip manote, ar šios kainos atitinka kurorto kokybę? Pasidalykite įspūdžiais iš atostogų Lietuvos pajūryje! Rašykite el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Palanga“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1219)