5–7 proc. kainų kilimas – nesusijęs su pandemija

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovės Ingridos Valaitienės teigimu, dar karantino metu, kai visos veiklos buvo sustabdytos, vyko intensyvi diskusija tarp asociacijos narių. „Kėlėme klausimą – kaip atsilieps mums pandemija, ar mes turėsime atsigriebti? Nes spaudoje iškart pasirodė tokių svarstymų, ką darys verslininkai.

Nieko panašaus, mes visi suprantame realią situaciją ir suprantame, kad to (karantino – Delfi) niekas neplanavo, daug verslų patyrė pajamų kritimą, nuostolius. Bet tikrai nežadame kelti kainų. Kainos išliks praėjusių metų lygmenyje“, – sako Palangos verslininkų atstovė.

Tačiau, perspėja ji, jei jau vienoje ar kitoje apgyvendinimo įstaigoje pamatysite apie 5 proc. pakilusias kainas, nemanykite, kad tai karantino pasekmė.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad booking.com svetainėje kainas mes galime keisti kasdien. Tai mūsų valia: žiūrime užimtumą ir jį reguliuojame. Bet viešbučiai pasidaro ir pasitvirtina kainas turizmo agentūroms, kitiems partneriams prie sutarčių. Kainas 2020 metams mes turime pasitvirtinti 2019 metų rugsėjo mėnesį. Mes ženkliai ankščiau nei atėjo karantinas turėjome susiformavę kainas 2020 metams.

Ir partneriai gali tai patikinti. Partneriai yra gavę kainas ir jas pakeisti nelabai galime. Noriu atkreipti dėmesį, kad jeigu kaina yra pakilusi 10 eurų ar dar kiek, tai nebūtinai yra karantino pasekmė, tai tiesiog buvo numatyta dėl žaliavų ir kitų faktorių augimo dar praėjusiais metais. Kainų kilimas 5–7 proc. tikrai nėra susijęs su pandemija“, – sako I. Valaitienė.

Pašnekovė patikina, kad pati pastebėjo, jog kainos – išliko praėjusių metų lygmenyje.

„Palangoje 3 žvaigždučių viešbutyje jau vasaros piko metu nuo 80 iki 100 eurų galite rasti nakvynę su pusryčiais. 4 žvaigždučių nuo 90 iki 120 eurų parai galite gauti nakvynę su pusryčiais ir kitomis paslaugomis“, – teigia I. Valaitienė.

„Šiemet kainas sąlygos gyventojų mokumas. Anksčiau klientai galėdavo mokėti daug, ypač užsieniečiai nelabai skaičiuodavo. Šiemet turėsime dirbti su vietine rinka, o ji yra pavargusi nuo karantino. Galima spėti, kad pirkimo pajėgumai bus mažesni, todėl ir kainos, lyginant su pernai metais, turėtų būti šiek tiek mažesnės. Nors bus didelis važiuojančių žmonių srautas, kaina bus mažesnė, nei norėtųsi gauti per tuos mėnesius“, – dar karantino metu Delfi prognozavo Pajūrio viešbučių ir restoranų tinklo „Tubinas“ įsteigėjas Juozas Tubinas.

Akys krypsta į Liepoją

Tačiau ar apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų kainų augimą ar stagnaciją pastebėjo į Palangą atkeliavę turistai? Pasiteiravus J. Basanavičiaus gatvėje žmonių apie kainas, ne vienas nusijuokė, kad brangu kaip visad arba, jog kainos – kaip visad. Iš tiesų lietuviai nebuvo linkę atvirauti, ar dabartinės kurorte vyraujančios kainos jiems yra per didelės.

„Į Palangą niekad nesu važiavusi ilgesniam periodui nei 2 naktys. Visad užsiimdavau tuo pačiu – dieną važiuojame dviračiais arba maudomės. Visada pasidarome sumuštinių ar šiaip kokio maisto įsimetame. Viešbutyje pusryčiais, o vakarienė – kavinėje. O kainos kavinėse panašios kaip ir Vilniuje, tik gal kokybė prastesnė. Norėčiau mokėti už maistą mažiau, nes tikrai retai skanu būna, bet dėl 2 vakarienių – nieko baisaus“, – sako vilnietė Akvilė.

Pasiteiravus, ar dėl poilsio Palangoje neverkia piniginė, mergina patikina, kad ne. „Tik ilgiau čia nebūčiau. Nėra ką veikti, o ir gaila būtų tiek mokėti už nekokybišką maistą. O jei dar vaikų turėčiau, tai nežinau, nevažiuočiau čia“, – atvirauja mergina. Vilnietė sako, kad šiuo metu yra apsistojusi netoli Vytauto g. esančiame vieno kambario bute, jį išsinuomojo per „AirBnB“, kaina už 2 naktis 2 žmonėms – 164 eur.

Ir nors prognozuojama, kad šią vasarą dauguma turistų bus lietuviai, J. Basanavičiaus gatvėje pavyko sutikti du estus – Oskarą ir Kiiri. Vyresnio amžiaus pora pasakoja, kad atsidarius sienoms nusprendė aplankyti Liepoją ir Palangą. Pora tikina, kad juos nustebino nakvynių kainų skirtumas. „Liepojoje už 3 naktis sumokėjo gal 57 eurus. O Palangoje tiek mokame už vieną naktį“, – juokiasi 58 metų Oskaras.

Anot jo, Palangoje kainos jiems dar nesikandžioja, bet atrodo keistos: Liepoja visai šalia ir ten – pigiau. Pasiteiravus, kas ten be nakvynės pigiau, pora pateikia pavyzdį: Liepojoje dviračio nuoma parai 10 eurų, o Palangoje – 25 eurai. „Neturime savo dviračių, tai nuomojamės. Skirtumas tikrai keistas“, – tikina pora.

Pora planuoja dar kelias dienas pabūti Palangoje, o tada traukti į Nidą. „Sakė, kad ten dar brangiau“, – juokiasi Oskaras. Pasiteiravus, kodėl pasirinko keliauti po Latviją ir Lietuvą, estų pora sako, kad dėl pandemijos nenori skristi lėktuvu. „Tai arba Suomija, arba Latvija ir Lietuva. Baltijos šalyse – pigiau“, – teigia jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (697)