Palangoje atostogaujantiems lietuviams be gero oro tikras galvos skausmas ir kur skaniai, o svarbiausia – pigiai pavalgyti. Kad kainos nešokiruotų prisėdus prie stalelio dauguma restoranų jau gatvėje anonsuoja karštų patiekalų kainas, praneša „LNK Žinios“.

Kaip antai mėsos kukuliai su bulvių koše atsieis 13 eurų, o ančių kepenėlės ir 23 eurus.

„Prieš dvi savaites su vaiku buvome čia, tai brangiausią patiekalą matėme 16 eurų. Steiką valgėme“, – sakė moteris.

„Prie jūros Vokietijoje buvome, tai ten brangiau. Ten 22 eurai steikas. Taip, kad nedaug skiriasi. Dėl to ir tuščia. Anksčiau pilna buvo Palanga, o dabar tuštoka. Vadinasi skrenda, kur pigiau“, – sakė vyras.

„Žinokit, Londone pigiau pavalgyčiau nei čia“, – sakė kitas.

„Gal truputį pabrangę, mes tik antra diena, tai nemačiau, kad kažko baisaus. Galvojau, kad baisiau bus, kai prisiskaičiusi straipsnių“, – sakė moteris.

„Kainos kaip kurorte. Nemanau, kad čia važiuoja žmonės mažesnių kainų“, – sakė vyras.

„Čia gal net pigiau kai kas, bent kur pataikėme, tai cepelinai buvo pigiau nei Šventojoje. Čia 6,5 euro, o ten 8,8 euro“, – sakė vyras.

Išsinuomoti dviratį 2 val. Kunigiškėse be 25 eurų nepavyks. Ekonomistai jau mato ženklus, kad kainos darosi neadekvačios, žmonės perka kiek mažiau.

„Kuomet kainos taps neadekvačios, labai greitai į tai sureaguos paklausa. Jeigu gyventojai yra vis dar pasiryžę atostogaudami Palangoje pirkti tam tikrus patiekalus už labai dideles kainas, tai tik skatina tas kainas palaikyti“, – sakė „INVL Asset Management“ analitikė Indrė Genytė-Pikčienė.

Ką kainos šokiruoja – ir toliau galės pigesnių ieškoti Lenkijoje. Šalis pratęsė PVM lengvatą maisto produktams ir degalams iki metų pabaigos.

„Šitas pakeitimas buvo įvestas vasario 1 dieną. Pradžioje tai buvo gan žymus pakeitimas, ženkliai matėsi kainų skirtumas, bet po kelių savaičių kainos susilygino su tomis, kurios buvo prieš vasario 1 dieną“, – sakė parduotuvės „Valdi“ vadovas Valdas Krakauskas.

Net ir panaikinus PVM maistui, o degalams sumažinus nuo 23 iki 8 proc., infliacijos lygis Lenkijoje vasaros pradžioje pakilo daugiau nei 14 proc. Lietuvoje tuo metu buvo kone 21 proc. Ekonomistai mano, kad ši priemonė nepasiteisino.

„Jeigu jie dabar panaikintų lengvatas, pas juos maisto kainos augtų tikrai pilna apimtimi PVM lengvatos, kuri buvo pritaikyta. Ne daugiau, o tai reiškia, kad jie finale būtų išėję į aukštesnį kainų lygį, nei būtų buvę, jei šios lengvatos nebūtų taikę“, – sakė Vilniaus universiteto Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto docentas Algirdas Bartkus.

Atostogaujantiems lietuviams kaimyninė šalis vis tiek atrodo pigi. Kaip įrodymu dalijasi nuotraukomis.

Gdanske pačiame centre esančiame restorane aštuonkojis kainuoja 13 eurų, kiaušinienė – 4 eurai, tartaras – 9 eurai, sriuba – 4,5 euro, alkoholiniai kokteiliai kainuoja tarp 4 ir 5 eurų.

Finansų ministerija sako, kad Lenkijos pavyzdžiu neseks ir panašių priemonių neplanuoja imtis.

„Tokios lengvatos pagrindinis tikslas – tiesioginė nauda vartotojams per produktų, paslaugų kainų mažėjimą – nėra pasiekiamas. Tą puikiai iliustruoja 2009 metų pavyzdys, kai Lietuva sumažino akcizą degalams, tačiau norimo efekto mažesnėms kainoms vartotojams jis neatnešė“, – nurodė ministerija.

„Visa tai kainuoja valstybei, iždui ir galima užsižaisti su tokiais tarifais ilgą laiką“, – sakė I. Genytė-Pikčienė.

Anot Lenkijos statistikos departamento, lietuviai per pirmąjį šių metų ketvirtį jau išleido 52 mln. eurų. Lietuvos bankų teigimu, atsiskaitymų apimtys 3,5 karto didesnės nei pernai tuo pačiu metu

Čia galite pažiūrėti LNK video: