Apie kainas Palangos restorane „Vila Gražina“ portalas DELFI rašė 2014 m. metų vasarą. Tuomet buvo reikalauta, kad nuo liepos 1 d. verslininkai kainas pradėtų rašyti dviem valiutomis: litais ir eurais. Palangoje žurnalistai užfiksavo, kaip minėto restorano savininkai suapvalino kainas.

Naujame meniu, kur kainos buvo rašomos jau ir eurais, matėsi tokie restoranams neįprasti skaičiai, kaip 12,08 Lt už šviežiai spaustas sultis arba 9,32 Lt už kiaušinienę su daržovėmis.

Po dvejų metų į restoraną vėl užsukus portalui DELFI pavyko palyginti, kiek per porą metų šiame Palangos restorane pasikeitė kainos.

Angliški pusryčiai nuo 4,4 eurų pabrango iki 5 eurų arba 0,6 euro. Jautienos „Carpaccio“ nuo 6,4 euro iki 6,8 euro (arba 0,4 euro). „Vilos Gražinos“ firminis įdarytas avokadas pabrango 0,8 euro iki 5 eurų. Apelsinų ir greipfrutų sultys (200 ml) – 0,1 euro arba iki 2,5 euro.

Restorano vadovė Ilona Pocevičienė teigė, kad pagrindinis kylančių kainų kaltininkas – didėjančios produktų kainos.

„Tikriausiai visi pajautė. Kas buvo litais, dabar beveik jau eurais“, - kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, tiekėjų tiekiamų prekių kainos didėjimas restoranui jaučiamas palyginus ne tik metus prieš euro įvedimą su dabar, bet ir su praėjusia vasara. Kainas restoranuose, pasak jos, augina ir darbuotojų užmokesčiai.

„Nepasakyčiau, kad mažėja klientų. Tą klientų ratą, kurį turime, išlaikome. Turime savo klientų iš praėjusių, užpraėjusių metų“, - paklausta, kaip reaguoja klientai į didesnes kainas, atsakė verslininkė.

I. Pocevičienė skaičiavo, kad klientų ratą sudaro apie 60 proc. lietuvių, 20 proc. - rusų ir likę 20 – lenkai ir latviai.

Restorano vadovė teigė, kad taip pat nesijaučia, jog klientai labai skaičiuotų kainas.

Pasiteiravus, ar veikia Palangoje konkurencija su kitomis viešojo maitinimo įstaigomis, verslininkė teigė, kad konkurentų kainų neseka.

„Jie (palangiškiai – red.) tarpusavyje konkuruoja. Jei vienas ant lentos užsirašo vieną kainą, jau ir kitas skuba. Mes kitų kainų nežiūrime“, - teigė Klaipėdoje ir Palangoje restoranus valdanti vadovė.

Statistikos departamentas skelbia, kad šių metų gegužę palyginus pernai gruodžiu vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,9 proc.: maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų – 3,2 proc.

Šių metų gegužę metinė infliacija sudarė 0,5 proc. Skelbiama, kad tarp infliacijai įtaką dariusių veiksnių yra ir viešojo maitinimo restoranuose, kavinėse ir panašiose įstaigose paslaugų kainos.

Per metus vartojimo prekių kainos sumažėjo 0,6 proc., tačiau 4 proc. kilo paslaugų kainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (581)