Mokestis kils, jei nepavyks sudrausminti poilsiautojų

Anot mero, anksčiau prasti ir lėti keltai apribodavo atvykstančiųjų skaičių, tačiau šiuo metu nauji greiti keltai situaciją visiškai pakeitė – Neringa nesusitvarko su atvykstančių automobilių srautais.

„Gal šiais metasi nebus žmonių iš visos Europos. Turime su Dubajaus numeriais atvykstančių automobilių, kur keltais ar lėktuvais atsiveža prabangius automobilius, turime su Kalifornijos numeriais atvažiuojančių turistų, tai apie porinius ar neporinius numerius, valdant srautus, būtų sudėtinga galvoti“, – apie galimas srautų valdymo priemones pasakoja Neringos meras.

D. Jasaitis tikina, kad Neringa – atvira visiems atvykstantiems žmonėms visomis transporto priemonėmis. Tačiau tikisi, kad 30 Eur mokestis pristabdys atvykstančių automobilių srautus. Jeigu tai nepadės, meras žada kitais metais dar labiau didinti įvažiavimo kainą.

„Jeigu tai nepadės, taryboje prašysiu dar didinti įvažiavimo rinkliavą, tol, kol visas atvykimo būdas į Neringą bus malonesnis turistams arba kol mes, kaip savivaldybės taryba, tapsime visiškai nepakantūs automobiliams, kurie neprideda žavesio čia poilsiaujantiems turistams. Poilsiaujant Nidoje, Preiloje, Pervalkoje, automobilis – nereikalingas. Mes esame nedideli, visą miestą galima apeiti pėsčiomis per dieną tris kartus“, – tikino D. Jasaitis.

Jis pažymi, kad šiuo metu ne visiems automobiliams taikomas įvažiavimo mokestis – elektriniai automobiliai įleidžiami nemokamai. Tačiau jis neatmeta galimybės ateityje apmokestinti ir šiuos.

„Galbūt ateityje reikės pakelti rinkliavą ir elektromobiliams, nes jų bus tiek daug, kad jie savo ratais važinės kopomis, nes tiek aikštelių, kiek yra norinčiųjų atvykti į Neringą, mes niekada nepadarysime“, – sako Neringos meras.

Meras laidoje užsiminė, kad ateityje Neringoje galėtų būti įvesti dar nauji mokesčiai, tačiau patikino, kad tikrai ne šiemet.

„Mūsų įrankis vienintelis – kelti įvažiavimo rinkliavą tol, kol mašinų per dieną atvažiuos 2,5 tūkst., o ne 4 tūkst. Toks mūsų tikslas“, – paklaustas, kokie galimi nauji mokesčiai, atsakė jis.

Anksčiau baiminosi sumažėsiančių srautų

D. Jasaitis paaiškino įstatymo priėmimo motyvus. Jis atkreipia dėmesį, kad Kuršių nerija – UNESCO saugomas objektas, todėl esą ir siekiama mažinti automobilių srautus.

„Neringos savivaldybė atsakinga už nacionalinį parką, rezervatus, o tik vėliau kurortą. Todėl ir buvo priimtas įstatymas. Jis nėra ekologinis, tik taip vadinamas. Įstatymiškai vadinamas „Už įvažiavimą į valstybės saugomą teritoriją“, kad galėtume riboti (srautus – Delfi), nes automobiliai niokoja gamtą – infrastruktūra nepritaikyta ir išasfaltuoti Kuršių Neriją, kad visiems atvykusiems būtų galima prisiparkuoti aikštelėse, niekada to nebus“, – kalbėjo Neringos meras.

D. Jasaitis tikino, kad vietiniai verslininkai nebėra susirūpinę, kad sumažės srautai – visam vasaros sezonui jau viskas užsakyta. Visgi jis pripažino, kad anksčiau tokių baimių buvo.

„Pirmą kartą, kai kėlėme įvažiavimo rinkliavą, buvo labai daug baimių ir didžiulis pasipriešinimas, tačiau pamatė, kad atvykimas nė kiek nepaveikė verslo. Su rinkliavos pakėlimu vis tiek auga atvykstančių automobilių skaičius. Rinkliavos pakėlimas nuo 10 iki 20 eurų pernai, šiemet – iki 30 Eur nemažina automobilių srautų ar bent nepavyksta jų stabilizuoti į vieną lygį. Bet jei būtume nekėlę, neaišku, kokie srautai būtų“, – pažymi jis.

Nida

Neringoje nakvynę galima rasti ir už 10 eurų

Anot Neringos mero, Neringoje nakčiai galima rasti lovą ir už 10 Eur lovą, priklausomai nuo sąlygų, – jeigu gyveni kartu su šeimininkais.

„Maistui taip pat galima išleisti mažai – nuėjus į parduotuvę ir nusipirkus maisto, jį gaminant namuose. Bet galima išleisti ir 500 eurų, pasirinkus prabangius apartamentus ar vieną geriausių Lietuvoje restoranų. Pagal visas galimybes galima poilsiauti ir Neringoje, ir kituose Lietuvos kurortuose.

Minimaliai, kiek išleidžia atvykusieji per dieną, – neišeis 30 eurų vienam žmogui, o maksimaliai gali būti ir 1000 eurų per dieną. Tam galimybės irgi yra“, – svarstė jis.

Jis pažymi, kad brangiausi apartamentų Neringoje galima rasti už 600 Eur parai. D. Jasaitis esą pats liko nustebęs, kad net už tokias kainas visos vietos buvo užsakytos.

Tuo metu tuos, kas nori pigiau poilsiauti ar kas netilpo vasarą prie jūros, Neringos meras kviečia atvykti rudenį, kai vanduo – dar šiltas, žuvys – pigios, turistų mažiau, o įvažiavimo kaina į Neringą bus tik 5 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)