Neramumai Egipte pasiekė vieną karščiausių savo taškų: šalies kariuomenė paskelbė, kad Egipto prezidentas Mohamedas Mursi nebėra vadovas. Šalyje pradėjo bruzdėti tiek prezidento šalininkai, tiek oponentai.

Reaguodama į Egipte susidariusią padėtį Užsienio reikalų ministerija jau kelias dienas rekomenduoja lietuviams susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į šią šalį. Siūloma nesilankyti Kaire, Aleksandrijoje, Suece, Ismailijoje, Port Saide. Šiuo metu Egipte esantiems turistams siūloma būti budriems, griežtai vengti bet kokių masinių susibūrimo vietų, demonstracijų, kurios galėtų virsti riaušėmis bei visada su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Ministerija ragina vengti išvykti iš Pietų Sinajuje esančių kurortų teritorijos, o keliaujant į Egipto pietuose esančius turistinius objektus ir miestus (Luksoras, Asvanas) rinktis oro transportą.

Tuo metu DELFI kalbinti kelionių agentūrų atstovai tikina, kad lietuviams neramumai Egipte panikos nekelia ir šie neskuba atšaukti savo susiplanuotų kelionių ir poilsio planų nekeičia.

Lietuvos turizmo asociacijos prezidentė Danutė Mažeikaitė teigė, kad bendraudama su kelionių agentūromis girdi, kad gyventojai domisi apie kelionės į Egiptą sąlygas ir padėtį šalyje, tačiau apie masišką kelionių atšaukimą jai neteko girdėti.

„Kelionių organizatoriai nuolat palaiko ryšį su partneriais vietoje, vadovaujasi Užsienio reikalų ministerijos nuomonėmis ir rekomendacijomis. Trečia, šiuo metu siūloma esantiems Egipte turistams likti kurortų teritorijose“, - kalbėjo pašnekovė.

Pasiteiravus, ar vis dėlto išsigandę kelionės į Egiptą poilsiautojai gali atsisakyti kelionės ir susigrąžinti visus pinigus, D. Mažeikaitė sakė, kad viskas yra nurodyta kelionės sutartyje, todėl ją reikėtų gerai išsinagrinėti.

„Rekomenduoju tiems, kas turi keliones į Egiptą, susisiekti su kelionių agentų ir pasidalinti aktualiais klausimais“, - pridėjo ji.

Kaip informuoja Valstybinis turizmo departamentas, pagal Civilinį kodeksą turistas turi teisę bet kuriuo metu nutraukti sutartį ir atsisakyti paslaugų. Sutarties atsisakymas įsigalioja nuo vartotojo pareiškimo momento, tačiau priklausomai nuo aplinkybių, dėl kurių atsisakoma sutarties, o taip pat dėl individualios situacijos, turistui kyla skirtingos pasekmės.

Dėl papildomos informacijos apie sutarčių vykdymą, kelionės vykdymo detales, turistai turi tiesiogiai į kreiptis į turistinę kelionę pardavusias kelionių agentūras ar kelionių organizatorius.

Kelionė Egipte – be piramidžių

Kelionių agentūros „Neoturas“ direktorė Daiva Laivienė pasakojo, kad vasarą kelionės į Egiptą nėra itin populiarios, todėl didžiulio poilsiautojų srauto iš Lietuvos šiuo metu į šią šalį nėra. Dažniausiai keliones į Egiptą lietuviai renkasi vasario-balandžio ir spalio mėnesiais.

„Kol kas kelionę atšaukusių klientų neturime, tačiau būna, kad paskambina, teiraujasi, ar gali vykti, bet didelio ažiotažo nėra“, - sakė pašnekovė.

Pasak kelionių organizatorės, kurortuose, į kuriuos dažniausiai vyksta turistai iš Lietuvos, yra pakankamai saugu. Tiek viešbučiai, tiek miesteliai yra saugomi.

„Pamenu, kad net per didžiausius neramumus, grįžę klientai sakydavo, kad jautėsi saugiai“, - pridėjo ji.

Vis dėlto D. Laivienė pripažino, kad nuo papildomų ekskursijų šalyje yra rekomenduojama keleiviams susilaikyti.

„Vienintelis, ko nerekomenduojame, tai vykti į ekskursijas – į Kairą ar toliau už Hurgados, į dykumas. O kurortų dalyje, prie jūros, išeiti į miestą – saugu“, - įsitikinus „Neoturo“ vadovė.

Pasiteiravus, ar į Egiptą išvykusiems lietuviams saugu pamatyti garsiąsias Gizos piramides, D. Laivienė atsakė: „Manau, kad reikėtų susilaikyti nuo ekskursijų“.

Tez Tour“ rinkodaros skyriaus vedėja Inga Aukštuolytė taip pat sakė, kad lietuviai kol kas planuotų kelionių neatsisako. Ir toliau vykdoma numatyta skrydžių programa.

„Situacijai pasikeitus, imsimės atitinkamų veiksmų“, - pridėjo ji.

Vis dėlto kol kas yra sustabdytos ekskursijos į Kairą, o iš atstovų Egipte kelionių agentūra yra gavusi patvirtinimą, kad kurortuose yra ramu ir saugu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)