Antradienį prezidentūrai pasisakius, kad Vyriausybė turėtų imtis priemonių mažinti maisto kainas, ekonomistas M. Dubnikovas turi kiek kitokią nuomonę.

„Kainų sumažinimas neturi labai daug perspektyvų. Kad ir kaip bediskutuotume, tai diktuoja pasaulio rinka. Mes esame atvira rinka, kuri perka prekes iš užsienio, atsiveža jas ir tt.

Jeigu pas mus būtų pigesnės prekės, tai gali būti, kad mes jų net neturėtume dėl to, kad jas nupirktų kiti iš išorės“, – sakė jis.

Pagrindinis dalykas, kaip teigė, ką galime padaryti ir kur turėtume koncentruotis ir koncentruojamės, anot ekonomisto, yra energetikos kainų mažinimas.

„Tai – pats pagrindinis raktas. Jeigu turėsime atsinaujinančią energetiką, žalią energetiką, galėsime konkuruoti toje pačioje Europoje, o verslininkai galės pasiūlyti pigesnes prekes. Kažkokių dirbtinų sumažinimų sunku įsivaizduoti apart vieno – atsisakius kai kurių PVM lengvatų sumažinti patį PVM keliais procentais, bet labai abejoju, ar gyventojai tai pajustų“, – teigė jis.

Pasak M. Dubnikovo, būtent maisto kainos per metus kilo labiausiai, o kai kuriais atvejais produktas brango ir 40 proc.

Marius Dubnikovas

„Bet kokiu atveju aš abejoju, ar sekančiais metais mes diskutuosime apie maisto kainas. Kitais metais mes daugiau kalbėsime apie palūkanų pokyčius, kurios ateis į kiekvieno namus, kurie turi paskolų.

Manau, kad čia bus didesnė diskusija, o maisto kainos nueis į antrą planą“, – teigė jis ir aiškino, kad kitais metais pajamų ir pensijų augimas leis gyventojams intensyviai negalvoti apie maisto kainas, priešingai, nei šiemet.

„Kitais metais mes turėsime vis didesnį spaudimą dėl palūkanų. Prieš porą savaičių buvo paskelbta, kad vidutinė paskola yra 90 tūkst. Eur, bet, kad lengviau būtų skaičiuoti, tai galime prilyginti 100 tūkst. Eur. Todėl kiekvienas padidėjusių palūkanų procentas, tai yra papildomas tūkstantis eurų šeimos biudžeto kiekvienais metais.

Yra tikimybė, kad palūkanos gali pasiekti 5 proc.ir tai reikš, kad vidutinė šeima gali sumokėti papildomus 5 tūkst. Eur vien tik per vienerius metus. Tai yra daug daugiau nei pokyčiai maisto kainose“, – pabrėžė M. Dubnikovas.

„Tai bus nauja tema, apie kurią mes kalbėsime vasaros pabaigoje“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)