Jungtinės Valstijos savo NATO sąjungininkę paragino atsisakyti šio plano, o JAV valstybės sekretorius Mike Pompeo praėjusią savaitę įspėjo, kad tai pakenks ir amerikiečių bendrovėms, ir Prancūzijos piliečiams, kurie naudojasi jų paslaugomis.

Įstatymo projektas dėl mokesčio, kuris yra pramintas GAFA ir šis jo pavadinimas sudarytas iš JAV milžinų „Google“, „Apple“, „Facebook“ ir „Amazon“ pavadinimų pirmųjų raidžių, buvo parengtas visuomenei vis labiau piktinantis tuo, jog kai kurios iš turtingiausių pasaulio bendrovių moka itin mažus mokesčius.

„Prancūzija didžiuojasi tuo, jog gali pirmauti tokiais klausimais“, – pareiškė B. Le Maire parlamentarams ir pridūrė, jog šis įstatymo projektas yra „žingsnis ... link skaidresnio ir veiksmingesnio XXI amžiaus apmokestinimo“.

Debatai Nacionalinėje Asamblėjoje tęsis iki trečiadienio.

Komentuodamas Jungtinių Valstijų pažertą kritiką, B. Le Maire pareiškė, jog Prancūzija yra „pasiryžusi“ priimti šį įstatymą ir „pati“ spręs fiskalinius klausimus.

Anot jo, yra „nepriimtina“, jog skaitmeniniai milžinai gali „gerokai pasipelnyti“ iš naudotojų duomenų ir, nors „pelnas gaunamas Prancūzijoje, mokesčiai mokami užsienyje“.

Prancūzija praėjusį mėnesį pristatė teisės akto projektą, kuriuo norima nustatyti 3 proc. mokestį technologijų bendrovių pajamoms iš skaitmeninės reklamos, asmeninių duomenų pardavimo ir tam tikrų kitų šaltinių. Mokestis būtų taikomas tik toms technologijų bendrovėms, kurių metinės pajamos visame pasaulyje viršija 750 mln. eurų.

Priimti nacionalinį teisės aktą Prancūzija mėgina po to, kai žlugo bandymas tokį mokestį įvesti visoje Europos Sąjungoje (ES), nes jam pasipriešino mažus mokesčius taikančios valstybės narės, kaip antai Airija, kuri savo mažais mokesčių tarifais yra prisiviliojusi nemažai stambių technologijų bendrovių.

Visgi B. Le Maire pažymėjo, jog „ilgainiui bus rastas ir geras daugiašalis sprendimas“. Jis pažadėjo nesiliauti šiuo klausimu siekti susitarimo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)