Žmonės į pensijų kaupimą automatiškai įtraukiami kas trejus metus, kol jiems sukanka 40 metų. „Sodros“ duomenimis, šiemet tokių asmenų yra 89 tūkst., iš jų jau 45 tūkst. atsisakė pensijų kaupimo.

„Žmonės turi galimybę realizuoti savo valią – atsisakyti, jeigu nenori kaupti. Kas antras žmogus sutinka, kad antroje pakopoje kaupti yra prasminga. Mes matome, kad jeigu jaunas, darbingo amžiaus žmogus atsisako kaupti antroje pensijų pakopoje, tai apie trečdalį sumažina jo ateities pensiją. Tai yra ženklus skaičius“, – tikina ministrė.

Anot jos, šiuo metu nėra sugalvota geresnio mechanizmo, kaip sukaupti pinigų senatvei.
„Viskas priklauso nuo žmogaus pasirinkimo, tačiau kaupti antroje pakopoje, ką rodo ir EBPO analizės, yra vertinga ir prasminga, nes pagalvė žmogui anksčiau ar vėliau yra reikalinga.

Eurostat duomenimis, jeigu nutiks taip, kad 2050 m. 5 dirbantiems asmenims teks trys pensinio amžiaus žmonės, tai patys suprantame, kad ta papildoma pensinė pagalvė tikrai bus reikalinga. Nėra geresnio sugalvoto mechanizmo, kaip kaupti. Apsisprendimas bet kokiu atveju – žmogaus rankose, atsisakyti visada galima. Tai, kad kas antras sutinka kaupti, – geras signalas“, – vertina M. Navickienė.

Monika Navickienė

Ji pateikia duomenis: nuo sausio 1 d. iki gegužės 18 d. 4 tūkst. naujų žmonių apsisprendė kaupti antroje pakopoje.

„Ta tendencija rodo, kad sistema veikia, apie papildomą pagalvę visiems darbingo amžiaus žmonėms šiandien reikia galvoti.

Šiai dienai matome, kad papildoma finansinė paskata atsiranda ir per metus papildomos vertės yra apie 250 eurų, kurie tampa žmogaus nuosavybe jam išėjus į pensiją. Tai – svarbus aspektas.

Kitas dalykas – geresnio mechanizmo šiandien nėra sugalvota, todėl turime naudotis tais, kurie patikrinti ir kurie veikia“, – atkreipia dėmesį ji.

Nemaža dalis žmonių, kurie jau buvo atsisakę ir buvo priėmę sprendimą nekaupti, o šiemet vėl iš naujo buvo įtraukti, apsisprendžia ir toliau nekaupti.

„Buvo apie 174 tūkst., kurie 2019 m. ar šiek tiek vėliau buvo atsisakę, didžioji dalis jų atsisako pakartotinai įtraukti į antrąją pakopą. Vadinasi, jie priėmė tokį sprendimą. Jie gal turi kitų formų ir būdų, kaip jie taupo savo senatvei. Jie jau nesiblaško, nes yra priėmę sprendimą nekaupti“, – sako M. Navickienė.

Iš kitų žmonių, kurie šiemet naujai buvo įtraukti į antrąją pensijų kaupimo pakopą ir nebuvo prieš tai atsisakę, kas antras lieka kaupti.

Visą reportažą galite žiūrėti čia: