Brazilijos ekonomika šiuo metu pasaulyje užima dvyliktą vietą, tai viena sparčiausiai besivystančių planetos šalių. O štai Portugalijai 1986 m. tapus Europos Sąjungos nare prasidėjo jos ekonomikos modernizavimas, ūkio augimas, buvo smarkiai liberalizuota ekonomika. Dėl šilto klimato ir specifinės rinkos abi šalys yra patrauklios užsienio investuotojams, tačiau norint jose pradėti verslą būtina išmanyti tam tikras subtilybes.

Portugalija

Stereotipai ir mitai

Portugalija negarsėja vagystėmis, tačiau didžiuosiuose šalies miestuose patartina būtiniausius daiktus laikyti prie savęs, o susibūrimų vietose pernelyg nedemonstruoti rankinės ar krepšio turinio. Kišenvagių pasitaiko ir čia, o ypač jų dėmesį traukia pasiturintys ir išsiblaškę svetimšaliai.

Šioje šalyje, kaip ir kitose turistų pamėgtose vietose, gali nemaloniai nustebinti taksi paslaugų kainos. Pasitaiko, kad atvykėliams kelionė iš oro uosto į reikiamą vietą atsieina kur kas daugiau nei vietos gyventojams. Be to, taksistai įpratę gauti arbatpinigių, o jų nesulaukę gali kiek pyktelėti.

Verslo kultūros ypatumai

Norintiems žengti į Portugalijos rinką privalu žinoti, kad pagrindinės šios šalies pramonės šakos – aliejaus, cemento gamyba, medienos ir popieriaus, tekstilės, avalynės pramonė.

Nors lietuviams svarbi ir žemės ūkio rinka, Portugalijoje ji jau nelaikoma preoritetine, tad tikėtis itin pelningo bendradarbiavimo su vietos verslininkais nevertėtų.

Nusitaikiusiems į bendradarbiavimą alkoholio pramonės tikslais pravartu žinoti, kad portugalai ypač vertina vietinį vyną. Vynas jau kurį laiką yra svarbi šios šalies eksporto prekė.

Dar viena svarbi Portugalijos verslo niša – turizmas. Jis ypač prisideda prie šalies ekonomikos, nes yra gana aktyvus ištisus metus, o ypač Algarvėje ir Madeiroje.

Verslo etiketas

Portugalai dažniausiai niekur neskuba, priešingai, mėgsta vėluoti. Tai pasakytina ir apie verslo susitikimus. Jei susitarsite su verslo partneriu susitikti tam tikrą valandą, tai tikėtina, kad jis tik tada pajudės į susitikimo vietą. Tokį elgesį privaloma gerbti, juolab nevalia priekaištauti, nes būtumėte nesuprasti.

Bet kuris portugalas džiaugiasi girdėdamas svetimšalį, kalbantį jo kalba, net jei vartojamos paprastos frazės. Tad susitikus su verslo partneriu ar rašamt jam laišką vertėtų pasisveikinti portugališkai.

Jei susitikimas vyksta portugalo namuose, drąsiai galite atsinešti gėlių, vyno ar saldumynų vaikams.

Įdomūs faktai

Geriausios lauktuvės iš Portugalijos kiekvienam sportininkui – bėgimo technika Portveinas yra svarbus Portugalijos gėrimas, garsus visame pasaulyje. Jis gaminamas aukštutinio Douro slėnio regione. Gėrimas buvo pradėtas gaminti XVII a. Tuo metu britų pirkliai, norėdami, kad gabenamas Douro vynas nesugestų, į jį įpylė brendžio. Taip atsirado portveinas

Brazilija

Stereotipai ir mitai

San Paulo, Brazilija
Jau kurį laiką sakoma, kad Pietų Amerikos aukso amžius baigėsi, tad gali kilti minčių, kad Brazilijoje pradėti verslą ar investuoti neperspektyvu. Vis dėlto ekspertai prognozuoja, kad šios šalies ekonomika augs sparčiau nei kitų šalių, tad į ją eksportuoti savo prekes ir paslaugas tikrai verta.

Daugumoje šalių vyrauja nuomonė, kad nesaugu yra ten, kur daug žmonių, kur turistų tyko kišenvagiai. Brazilijoje yra priešingai. Jei aplinkui pilna žmonių, galite būti ramūs – vieta nepavojinga. Todėl svarbu nevaikščioti tuščiuose skveruose. Tiesa, vakarais kiek nesaugu vadinamuosiuose lūšnynų kvartaluose, tačiau dieną tvarką juose prižiūri kariuomenė, tad verda įprastas gyvenimas.

Verslo kultūros ypatumai

Brazilijos ūkis yra didžiausias Pietų Amerikoje. Šalyje gausu gamtos išteklių, stipri vidaus rinka. Planuoja, kad šiemet Brazilija pateks į didžiausių pasaulio ekonomikų penketuką. Vadinasi, lietuviai šioje šalyje galėtų rasti ne vieną verslo nišą.

Brazilijoje klesti metalo apdirbimo pramonė, biotechnologijos, elektronikos komponentai, plastiko gaminiai, net dizainerių paslaugos ar pieno produktų pramonė.

Šioje šalyje verslą plėtojantys lietuviai neslepia, kad tai patraukli rinka, tačiau primena, jog produktus parduoti kur kas lengviau JAV. Ten ir kainos mažesnės. Kad ir kaip būtų, daug pramonės ir farmacijos įmonių kaip tik nusitaikiusios į Braziliją.

Prieš pradedant verslą Brazilijoje svarbu žinoti, kad mokesčiai čia – vieni didžiausių pasaulyje. Pagrindiniai – surašyti konstitucijoje ir skirstomi į tris kategorijas: nustatomi federalinės vyriausybės, valstijų vyriausybės ir vietos savivaldos.

Kai kurie braziliški mokesčiai vadinami rinkliavomis, o jų dydį taip pat nustato federalinė ar valstijos vyriausybė ir savivaldybės.

Verslo etiketas

Brazilijoje verslą plėtojantys lietuviai žino, kad čia geriausia turėti vietos partnerį. Ši šalis – federacinė, o pagal jos santvarką yra trijų lygių valdžia ir mokesčiai. Pradedant veiklą tai gali pasirodyti sudėtinga, todėl norint perprasti sistemos ypatumus galima sugaišti per daug laiko. Taigi vietos partneris, išmanantis šalies mokesčius ir rinkos ypatumus, tikrai pagelbėtų.

Be to, brazilai noriai dalijasi žiniomis su svetimšaliais, o to ne visada galima tikėtis iš atvykėlių verslininkų, nes jiems lietuviai, kaip ir kitų šalių verslo atstovai, yra tarptautiniai konkurentai.

Įdomūs faktai

Pagrindiniai iš Brazilijos eksportuojami produktai – kava, sojų pupelės, geležies rūda, apelsinų sultys, plienas ir lėktuvai

Turizmas yra viena svarbiausių Brazilijos ekonomikos šakų. Brazilija užima antrą vieta pagal keliautojų pasirinktą maršrutą į Pietų Amerikos šalis

Portugalų ir libaniečių kilmės žmonių skaičius Brazilijoje yra didesnis nei jų kilmės šalyse Portugalijoje ir Libane.

Naujame „BZN start" mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių ir naudingų istorijų: VERSLO ISTORIJA apie „NFQ“ (vienos didžiausios Baltijos šalyse IT įmonių) įkūrėją Darių Lebedzinską. Numeryje pristatoma apklausa apie tai, su kokiais sunkumais susiduria žmonės ketindami pradėti naują verslą? Taip pat pristatomos verslininkų klaidos, verslo pradžios žingsniai, finansavimas, patarimai. Pamatysite kūrybingiausias pasaulio reklamas, sužinosite apie valstybės teikiamą paramą verslui, naujausias finansines priemones, atsiskaitymų verslo sąlygas ir kitą naudingą informaciją.