Paklaustas, į ką turėtų atkreipti dėmesį ketinantys pirkti skalbyklę, Vilniuje įsikūrusios vokiečių gamintojo „Miele“ technikos parduotuvės ir serviso atstovas Gintaras Bagdonas atkreipė dėmesį į kelis dalykus.

„Geriausia yra pirkti tą, kuri atsidaro iš priekio, o ne iš viršaus. Tačiau svarbiausia, kad ji būtų standartinio dydžio. Dabar jų būna įvairaus gylio – ir 40 cm, ir 33 cm. Bet stabiliausiai veikia įprastinio dydžio – 60x60 cm – mašinos“, – sakė jis.

Svarstantiems ir apie drabužių džiovyklę specialistas pataria geriau net nesvarstyti „du viename“ varianto.

„Vienareikšmiškai. Siūlyčiau džiovyklę ir skalbyklę pirkti atskirai. Džiovyklės, pavyzdžiui, ir pūkus surenka, o kai vienas daiktas, tai tiesiog mechaniškai džiovina – kas nei mašinai, nei skalbiamam daiktui negerai. Juk skalbyklė gaminama iš tokių medžiagų, kurios pritaikytos sąveikai su vandeniu. O džiovinant drabužius „džiovinamos“ ir tos guminės elastingos dalys“, – aiškino pašnekovas.

Pasak jo, žmogus galit nusipirkti ir labai brangią skalbyklę, tačiau ji gali tarnauti trumpiau nei pigesnis daiktas.

„Gal nereikėtų rinktis paties pigiausio segmento, bet yra vidutinis ir po to aukščiausias. Kalbant apie juos, dažniausiai skiriasi tik jų elektronika, o mechanika tokia pati. O kuo daugiau elektronikos, tuo daugiau gali būti trūkumų“, – kalbėjo G. Bagdonas.

Jis skeptiškai vertino tokius dalykus skambiai reklamuojamus skalbyklių privalumus kaip pavyzdžiui sidabro nano dalelių funkcija: „Inžinieriai, kurie turi įvairius stendus gal ir pastebi kokius skirtumus ir rašo mums apie juos. Bet kaip mums patiems tai pajausti? Neįsivaizduoju, ką tokie dalykai žmogui realiai gali pakeisti“.

Anot pašnekovo, stebuklų nereikėtų tikėtis ir iš skirtingų energetinių klasių, žymimų A raide su vienu ar keliais pliusais.

„Paprastai tariant, kuo daugiau pliusų, tuo daiktas brangesnis, tačiau mažesnės eksploatacijos išlaidos nepadengia didesnių pinigų. Pvz., jei imtume šaldytuvą, kurio klasė A su vienu pliusu ir A su dviem pliusais, tai jų kaina geriausiu, kokios vidutinės grupės, atveju skirtųsi 100 eurų. O sąnaudoms per metus sutaupai 7 eurus. Taigi, ir per 10 metų skirtumas neatsipirks, o šaldytuvas tiek ir netarnaus“, – aiškino G. Bagdonas.

Jo nuomone, jei yra galimybių, visada geriau pirkti naują daiktą, tačiau jei kas galvotų pirkti naudotą skalbyklę, tai specialistas galėtų rekomenduoti tik jo atstovaujamo gamintojo „Miele“. Šiuo metu žinomų gamintojų naujų skalbyklių kaina prasideda maždaug nuo 220 eurų, o brangiausios gali kainuoti ir 1 tūkst. ir daugiau kaip 2 tūkst. eurų.

Perkant skalbyklę iš parduotuvės klientams siūloma ir ją atvežti bei pajungti. „Mes tokią paslaugą teikiame mažiausiai už 15 eurų. O pajungimo kaina priklauso nuo daugelio dalykų. Jei nieko ypatingo, tai 5 eurai“, – sakė pašnekovas.

Jo teigimu, besirenkantys skalbyklę labiausiai klysta, jeigu galvoja, kad kuo ji brangesnė, kuo už ją daugiau sumokės, tuo ji ilgiau tarnaus ir geriau išskalbs – taip toli gražu nėra.

„Čia panašiai kaip perkant automobilį. Juk jei perki su odiniu salonu, tai nereiškia dėl to automobilis nuvažiuos daugiau. Toks ar kitas „tiuningas“ nėra esminis dalykas ir neleidžia tikėtis, kad nuvažiuosi toliau. Taip ir skalbyklės – perkantys daug brangesnes, moka už jų „tiuningą“, o ne ilgesnį tarnavimą“, – paaiškino G. Bagdonas.

Gamintojų gudrybės ir patarimai, kad negestų

Kaip bebūtų keista, visiškai atsitiktinai per interneto paiešką rastas skalbimo mašinų meistras Darius Kazlauskas kalbėdamas apie dažniausius gedimus vardijo susidėvinčius skalbyklių variklių šepetėlius, apkalkėjančius ir perdegančius kaitinimo elementus, nutrūkusius dirželius, dėl monetų ar kitų drabužiuose pamirštų daiktų sugadinamus vandens siurblius.

Jis atkreipė dėmesį į pasikeitusį gamintojų požiūrį dėl skalbimo mašinų atsarginių detalių ir remonto.

„Dabartinės skalbyklės gaminamos su nekeičiamais guoliais. Jiems sugedus reikia keisti visą būgną, jis pats atskirai neardomas. Čia gal tokia strategija gamintojų. Anksčiau visi guoliai buvo keičiami, o dabar jie nepatvarūs, sudedami, tikriausiai padaryta, kad susidėvėtų per garantinį laikotarpį – 2–3 metus, o anksčiau būdavo ir 10 metų tarnauja“, – stebėjosi meistras.

Jo teigimu, dėl sugedusių skalbyklės guolių viso būgno keitimas gali kainuoti apie pusę visos skalbyklės kainos – būgno pakeitimas maždaug kainuoja kaip pusė naujos skalbyklės – pvz., jei ji kainavo 300 eurų, tai būgno pakeitimas – 150 eurų.

Kad skalbyklės tarnautų ilgiau, meistras pataria niekada jų nepergrūsti – geriau skalbti kelis kartus. Taip ne tik neištrūkinės sagos, patys drabužiai išsiskalbs geriau, o dėl mažesnės vibracijos mažiau kentės skalbyklės amortizatoriai, nebus tokių apkrovų ašiai.

Be to, pravartu būtų karts nuo karto prasivalyti skalbyklės durelių gumą. „Būna apačioje užsilieka kokie nors dalykai, kokia saga ar karoliukai nuo rūbų kada atitrūksta, tai jie mėgsta ten susirinkti, po to gręžimo metu nuo vibracijos gali ir pačią gumą pagadinti“, – aiškino D. Kazlauskas.

Idant skalbyklė negestų, periodiškai reikėtų atlikti jos profilaktiką, bent kartą per metus specialia priemone (jų galima rasti ir kai kuriose buitinės įrangos parduotuvėse) ją nukalkinti, o kartu panaikinti pelėsius ir nemalonius kvapus.

Taip pat patartina kartais patikrinti, ar į skalbyklės filtrą nepatekę kokių pašalinių daiktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (290)