Banko „Luminor“ vyriausias ekonomistas, dr. Žygimantas Mauricas tvirtina, kad euro kursas nustojo smukti praeitų metų rugpjūčio mėnesį ir tai sutapo su didžiausiu dujų kainų šuoliu bei tiekimo „Nord stream“ dujotiekiu sustabdymu.

„Tai sutapo su dujų kainų didžiausiu šuoliu, kai Medvedevas prognozavo 500 eurų už MWh dujų kainas Europai žiemą, buvo visiškai atjungtas dujų tiekimas „Nord stream“ dujotiekiu ir buvo daug neapibrėžtumo bei baimių. Bet nuo to laiko euras pradėjo stiprėti, visų pirma išaiškėjus, kad tos baimės didžiąja dalimi buvo nepagrįstos, nes Europa sugebėjo gauti dujų iš kitų valstybių, vėliau ir terminalus pasistatė Vokietija, Suomija, kitos šalys“, – Eltai teigė Ž. Mauricas.

Žygimantas Mauricas

Jis aiškino, kad euro kursui, teigiama prasme, labai padėjo ir šilta žiema bei nusistovėjusi situacija Ukrainos karo fronte. Taip pat, Ž. Mauricas pažymėjo pasiekto infliacijos piko svarbą, kas mažina neapibrėžtumą pasaulyje ir neleidžia JAV doleriui stiprėti.

„Šilta žiema, gerokai šiltesnė, negu tikėtasi, irgi padėjo euro kursui, tai pagrinde per tą prizmę. Taip pat ir Ukrainos fronte situacija nusistovėjo, pagerėjo, nes to blogiausio scenarijaus nelabai jau kas įtraukia į skaičiavimus, nes praeitų metų pradžioje buvo įvairių baimių ir dėl branduolinio karo, ir dėl bendrai didesnio karinio susipriešinimo. Matome, kad konfliktas yra užsišaldantis ir tai irgi sumažina baimes“, – sakė „Luminor“ vyr. ekonomistas.

„Paskutinis lašelis, tai kadangi sumažėjo elektros ir dujų kaina, infliacija yra pasiekusi savo piką, mažėja šiuo metu ir bendrai mažina neapibrėžtumą pasaulyje, nes kuo didesnis neapibrėžtumas pasaulyje, tuo labiau doleris stiprėja“, – pridūrė jis.



Doleris kryptingai stiprėjo euro atžvilgiu dėl stipresnio JAV ekonomikos atsigavimo

Ž. Mauricas tvirtina, kad JAV doleris euro atžvilgiu pradėjo stiprėti dar 2021 m. pabaigoje, dėl stipresnio JAV ekonomikos atsigavimo. Jis taip pat pažymėjo Rusijos invazijos Ukrainoje įtaką eurui bei suprastėjusį euro zonos šalių tarptautinės prekybos rezultatą.

„Nuo užpraeitų metų pabaigos jau dolerio kursas pradėjo kryptingai stiprėti euro atžvilgiu. Visų pirma, dėl stipresnio JAV ekonomikos atsigavimo ir taip pat su tuo susijusio reiškinio, t.y. galimų palūkanų normų kėlimo. Priešingai, nei Europos centrinis bankas, JAV centrinis bankas neturėjo ir prieš 2020 m. pandemiją neigiamų palūkanų, arba nulinių palūkanų. Jos buvo teigiamoje zonoje ir jau tada buvo rinkų lūkestis, kad palūkanos gali būti keliamos ir tai jau buvo pradžia dolerio stiprėjimo euro atžvilgiu“, – tikino ekonomistas.

„Ta tendencija sustiprėjo, kai lūkesčiai toliau stiprėjo ir jau kulminacija buvo pasiekta, kai prasidėjo Rusijos invazija Ukrainoje, nes tuo metu eurui kirto tai, kad infliacijos lūkesčiai dar labiau išaugo dėl pakilusių naftos kainų. Lūkesčiai išaugo ir, kad JAV centrinis bankas dar sparčiau kels palūkanų normas, o euras taip pat nukentėjo ir dėl neigiamo prekybos balanso, nes išaugos energetinių žaliavų kainoms, suprastėjo tarptautinės prekybos rezultatas, ir netgi Vokietijos tapo neigiamu, kas yra labai neįprastas reiškinys“, – pridėjo jis.

JAV doleris

Euro zonos prekybos balanso tapimas neigiamu darė įtakos valiutos kursams

Ekonomistas atkreipia dėmesį, kad tuo metu visos euro zonos prekybos balansas tapo neigiamu, o tai darė įtakos valiutos kursams.

„Finansinius srautus didžiąja dalimi lemia palūkanų normų skirtumas ir lūkesčiai, dėl jų kilimo ar kritimo ateityje, tai tos valiutos stiprėja, kuriose palūkanos yra aukštesnės ir taip pat, kuriose tikimasi spartesnio palūkanų kylimo, tai čia buvo ta pirminė priežastis“, – tikino Ž. Mauricas.

„Antra priežastis yra faktiniai srautai, prekių srautai. Kadangi pabrango žaliavos, tai euro pasiūla išaugo, vis tiek doleriais yra perkamos žaliavos pasaulinėje rinkoje, tai reikia eurus keisti į dolerius, atitinkamai euro kursas smuko dolerio atžvilgiu, čia toks standartinis dalykas, kai prekybos balansas prastėja, tai valiuta silpnėja. Taip ir turėtų būti“, – pridūrė jis.

Praeitų metų liepos 12 d. pirmą kartą per beveik 20 metų euras ir JAV doleris pasiekė paritetą.
Abiejų valiutų vertė trumpam buvo susilyginusi, tačiau tada euro kursas vėl nežymiai pakilo.

Vis tik rugpjūčio 22 d. euro kursas JAV dolerio atžvilgiu vėl buvo nusmukęs žemiau pariteto ribos.
Rytinėje Londono prekybos sesijoje už vieną eurą trumpam buvo mokama 0,9990 JAV dolerio – mažiausiai nuo liepos vidurio.

Šiuo metu už vieną eurą mokama 1,0826 JAV dolerio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją