„Luminor“ banko pranešime žiniasklaidai rašoma, kad naujai prie II pensijų pakopos prisijungę dalyviai, taip pat tie, kurie anksčiau kaupė tik „Sodros“ lėšomis, nuo šių metų kaupia pagal formulę 1,8+0,3. Tai reiškia, kad į II pakopos pensijų fondą kas mėnesį pervedama 1,8 proc. dydžio įmoka nuo atlyginimo, o valstybė prisideda 0,3 proc. nuo užpraėjusių metų vidutinio šalies darbo užmokesčio siekiančia suma.

Numatyta, kad artimiausius 5 metus šiems dalyviams įmokų dalis bus didinama, kol galiausiai 2023 m. pasieks 3 proc. nuo atlyginimo ir 1,5 proc., kuriuos skiria valstybė. Tai – tokia formulė, pagal kurią jau kaupia didelė dalis Lietuvos gyventojų, ir iki šių metų dalyvavusių II pakopoje pilna apimtimi.

„Vis dėlto kaupiantys minimaliai turi galimybę pasididinti savo įmokas ir tai reiktų padaryti dar iki šių metų liepos 31 d. pateikiant prašymą savo pensijų kaupimo bendrovei. Tokiu būdu žmogus gautų visą papildomą paskatą iš karto, nelaukdamas pereinamojo periodo pabaigos“, – primena Šarūnas Ruzgys, UAB „Luminor investicijų valdymas“ generalinis direktorius.

„Pasididinti įmoką verta dėl kelių priežasčių. Visų pirma, ilgalaikiam kaupimui geriausia nusistatyti tam tikrą nekintamą sumą ir laikytis šios disciplinos kas benutiktų. Be to, kaupiant pensijų fonde, lėšos yra investuojamos, todėl kuo ilgiau dalyvis kaupia maksimaliai, tuo didesnę grąžą galima uždirbti. Galiausiai, didinant įmoką iki maksimalios, didėja ne tik paties kaupiančiojo dalis, bet ir valstybės parama“, – vardija Š. Ruzgys.

Pasak „Luminor investicijų valdymo“ vadovo, 0,3 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio šiuo metu siekia 3,28 euro, o 1,5 proc. – 16,40 euro. Todėl, neskaičiuojant vidutinio šalies darbo užmokesčio pasikeitimų, po truputį didinant įmoką valstybės paramos suma per 4 metus sieks maždaug 394 eurus, o iš karto kaupiant maksimaliai – 787 eurus, arba 393 eurais daugiau, skaičiuoja Š. Ruzgys.

Kaip rodo Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos surinkti duomenys, per pirmuosius keturis šių metų mėnesius savanoriškai savo įmokas pasididino 68,8 tūkst. gyventojų.

„Didelė dalis kaupiančiųjų suprato, kad siekiant užtikrinti pakankamą finansinį pagrindą senatvėje, verta rinktis maksimalų kaupimą pensijai II pakopoje. Pastebėjome, kad didžiausias gyventojų aktyvumas didinant kaupimo „greitį“ buvo užfiksuotas metų pradžioje, tikimės, kad jis taip pat padidės birželį ir liepą, artėjant pasirinkimo laikotarpio pabaigai – liepos 31 dienai“, – teigia Š. Ruzgys.

Iš viso pensijai II pakopoje kaupia apie 1,3 mln. gyventojų, apie 0,6 mln. iš jų kaupia su maksimaliomis įmokomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)